20:44:25 18.04.2019
 
Stiri

De ce PD destabilizează propria stabilitate?

Opinii 30.07.2018 09:20 Vizualizări8497 Autor: Ziarul National
De ce PD destabilizează propria stabilitate?

Semne diacritice

Se pare că ceva s-a dereglat în mașinăria PD, căci a pornit să destabilizeze propria „stabilitate”, cu care s-a mândrit foarte mult o foarte scurtă perioadă de timp. Guvernul Pavel Filip reușise, nu fără ajutorul împrumutului acordat de România, să mențină finanțale publice, economia pe linia de plutire, să încheie un acord cu FMI și, în consecință, să îmbuneze Bruxelles-ul supărat. Protestele se stinseseră și nimic nu mai tulbura „mandatul” guvernamental obținut cu atâta greu de PD, când deodată...

Prima mișcare bruscă, riscantă, a fost decizia de schimbare a sistemului electoral. Logica acesteia încă mai putea fi înțeleasă: chiar dacă PD avea șanse de a accede în Parlament pe liste de partid, planurile lui Plahotniuc erau și sunt mult mai ambițioase: să rămână la guvernare și să conducă Guvernul. UE a reacționat amânând ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro.

Nici nu s-au potolit bine spiritele, opoziția abia se împăcase cu gândul că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfășura în condițiile sistemului mixt, că a urmat arestarea și suspendarea primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă (din motive care acum nu mai par deloc convingătoare, provocând și ieșirea PL-ului de la guvernare), apoi „desantarea” la Primărie a Silviei Radu, operațiune care a culminat cu alegeri anticipate în municipiul Chișinău, victoria lui Andrei Năstase și invalidarea alegerilor, cu trei zile înainte ca UE să deburseze prima tranșă a ajutorului macrofinanciar promis. Parlamentul European a reacționat cu o rezoluție distrugătoare și ajutorul financiar a fost suspendat din nou, existând riscul să fie oprită și finanțarea suportului bugetar.

Nu s-a stins ecoul invalidării alegerilor și Consiliul național al monumentelor istorice decide să dea undă verde construcției unei clădiri monstruoase cu 10 etaje în locul cafenelei „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” a Chișinăului, înghesuind Aleea Clasicilor Literaturii Române. Tot atunci a avut loc „pohodul” tâlharului Ilan Șor (a recunoscut el însuși că a furat 250 de milioane de euro din sistemul bancar) la Chișinău și atacul dobitocesc la adresa liderilor PAS, PPDA și a jurnaliștilor.

Iar la final de sesiune parlamentară, deputații au votat legea amnistierii capitalurilor furate, lăsând-i perplecși nu numai pe cetățeni, ci și toți „partenerii de dezvoltare”. Din „stabilitatea”, care se făcuse țăndări după invalidarea alegerilor, nu a rămas nici amintirea.

Cu toate astea liderii PD nu par să se calmeze, o patimă agresivă o fi pus stăpânire pe ei, căci caută și strică în continuare orice ciob de „stabilitate” promisă, care li se mai nimerește întâmplător în cale.

În ultimul timp, nu e posibil ca cineva să organizeze o manifestație de protest în vreo localitate fără ca să nu apară mercenari ai PD care să nu încerce să-i împiedice pe cetățeni să se folosească de dreptul lor constituțional de a critica guvernarea și de a protesta împotriva abuzurilor ei, reale sau imaginare. Duminica trecută lucrul acesta s-a întâmplat la Ungheni.

Care e rostul contramanifestațiilor puse la cale de PD, amintindu-ne de strategia criminală a lui Ianukovici din Ucraina? Ele nu vor descuraja protestele, ci, dimpotrivă, vor contribui la extinderea acestora, ațâțând spiritele, înrăindu-i pe cetățeni, pornindu-i pe unii împotriva altora, făcându-i să înalțe baricade, în loc să le demonteze în preajma alegerilor.

Confruntările dintre cetățeni „de dragul PD” nu sunt în interesul PD, instabilitatea lucrează împotriva guvernării, iar acțiunile antidemocratice o compromit. Chiar dacă ar fi niște inițiative locale, nu excludem faptul ca niște primari sau președinți de raioane să dea dovadă de exces de zel, să vrea să demonstreze că în localitatea lor nimic nu mișcă vără voia lor, premierul Pavel Filip, Procuratura ar trebui să intervină și să-i pună la punct. O guvernare care nu asigură ordinea publică, pacea, care îi dezbină, în loc să-i unească pe cetățeni, își taie creanga (electorală) de sub picioare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!timofei 30.07.2018 10:25

sunt masuri antipopulare care ceilalti s-au temut sa le faca, dar PD-ul le face asumandu-si toate riscurile politice... trebuia cineva sa le faca o data si o data pentru a misca macar ceva in tara

realist 30.07.2018 11:16

UE a facut doar declaratie politica. Saptamana trecuta a oferit 10 milioane euro pentru Moldova. Ei vor continua sa ne sustie

Serafim 30.07.2018 16:56

Cred ca ceva a incurcat acest analist? nu cred ca PD și-r face rau lui sau poporului, mai ales când au atins atitea succese.

yoyo 30.07.2018 22:51

REALIST, SERAFIM!!!! voi santeti NORMALI?? nu va uiteti in jurul vostru?? ati ajuns CEI MAI SARACI DIN EUROPA SI CE CONSTATATI: ca a facut REFORME ;pai de aceea e la guvernare!! sigur ca INCREDEREA ELECTORATULUI TREBUIE SA SCADA CAND ESTI LA GUVERNARE, asa este peste tot in lume!! ce VROIATI SA CONDUCA CA COMUNISTI 50 DE ANI?? atunci nu mai e DEMOCRATIE, e STAT TOTALITAR sau CEVA ASEMANATOR!!! vreti ca in RUSIA , UN PUTIN v-ar placea, NU?? de ce va suparati cand CEI DIN DREAPTA PRUTULUI VA ZIC : RUSII, COMUNISTI, ETC.!!!

Post-Factum 31.07.2018 17:45

”Comentatorii” timofei, realșist, serafim și9 mulți alții, sunt sule a aparatului propagndistic a guvernăriiși chair dacă vor mânca rahat, vor spune că mănâncă gem. Iar referitor la stabilitate; ea a fost o mimare: sărăcia e la ea acasă de aceea lui I. Șor îi rpușete cu trei oase aruncate să dobitocească multă lume, corupția e înfloritoare și bate până la sânge pentru că povara ilegală (prin amenințări și dosare penale) pe oamnii de afaceri e inimaginabilă, aceștea plătesc pentru PD câte 100000, 200000 de mii de euro și mai mult. Pentru cine nu plătește, dev in clienții procuraturii și a MAI. Zeci și sute de oameni nevinovați stau prin penitenciare. Iar așa zisa justiție mai bine nu ar fi, am duce-o mai liniștit. Într-un cuvânt, avem stabilitate în dezastru și tot ce se face azi de guvernare, este o profanare în stil CGB-ist a cursului pro-european.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md