15:23:40 20.06.2019
 
Stiri

De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

Politică 17.09.2018 09:20 Vizualizări4706 Autor: Nicolae Negru
De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

Semne diacritice

Dacă „repoziționarea” PD este doar o manevră electorală, rămâne de văzut cu ce se va solda aceasta, va aduce sau nu voturi suplimentare „principalului” partid de guvernământ. Pentru electoratul „Pro-Moldova”, PD va avea de concurat cu PSRM și Partidul lui Șor, dacă, între timp, Curtea de Apel de la Cahul nu-l va băga pe Șor la închisoare.

Dacă însă se pretinde că repoziționarea PD de la „partid proeuropean” la „partid pro-Moldova” este o găselniță de ordin strategic, o contribuție personală a lui Plahotniuc la dezvoltarea partidului său și, în consecință, a Republicii Moldova pe care o „coordonează”, atunci lucrurile sunt mai grave, dar și mai amuzante în același timp.

Mai grave, fiindcă nu e doar o schimbare de „etichetă”, ci pune în pericol Acordul de asociere cu UE ( Plahotniuc a evitat să se pronunțe în privința relațiilor de mai departe cu UE), regimul de circulație fără vize și, până la urmă, toate tipurile de asistență financiară din partea UE pentru Republica Moldova. „Modernizarea țării după modelul occidental”, pentru care au pledat, înainte de Plahotniuc, Voronin și Dodon, este vorbă goală în afara relațiilor cu UE.

În același timp, ar fi amuzant faptul că Plahotniuc s-a apucat să descopere roata și să ne întoarcă în punctul de plecare, la vechea și șmechera tactică a mielului (sau vițelului) care se înfruptă de la două oi (vaci). Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. Căci consecințele nu pot fi altele decât pe vremea „agrarienilor”, care au pus primii în practică această „teorie” geopolitică.

Personal sunt înclinat să cred că asistăm la o manevră electorală, la o improvizație. Iar cu improvizațiile politice, trebuie să o spunem, Plahotniuc nu stă bine.

„În 27 de ani de la independență noastră, partidele in Republica Moldova s-au creat și s-au dezvoltat pe teme geopolitice, iar oamenilor li s-a indus permanent ideea că problemele țării se rezolvă dacă ești proeuropean, prorus, proamerican, unionist și așa mai departe. A fost creată falsa senzație că de viitorul Moldovei are grijă cineva din exteriorul țării. Toate aceste poziționări arată că, în realitate, politicienii s-au îndepărtat de oameni și de problemele lor, s-au ascuns după tema geopolitică, din cauza incapacității de a face acțiuni și de a înregistra rezultate pe intern”, a declarat liderul PD cu emfaza unui găuritor de ceruri teoretice. Dar nu e decât o „vrăjeală” de amețit alegătorii și seamănă, după cum s-a mai spus, cu retorica lui Dodon, pe care pare să-l plagieze, reducând la ridicol pretențiile sale teoretice.

Nu e că am aprecia tare mult capacitățile politicienilor noștri, cărora le aparține și Plahotniuc, de altfel. Dar lupta geopolitică și fractura societății pe linia vest-est nu este o ficțiune, ceva „indus” de cineva. Și necesitatea modernizării Republicii Moldova nu e un capriciu al cuiva. Nu întâmplător de „geopolitită” suferă toate statele vecine cu Rusia. „Incapacitatea de a face acțiuni” se manifestă tocmai pe plan geopolitic, al reformelor (în special, în justiție), aici s-a tot bătut pasul pe loc, s-a fugit de răspundere. Doar politicienii din Țările Baltice au avut intelectul și curajul, și responsabilitatea să ia deciziile dureroase, dar necesare, inevitabile.

Inițiativa „Pro-Moldova”, care pare să vină dintr-o supărare declanșată de amânarea ajutorului macrofinanciar de către UE, după suspendarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, înseamnă de fapt un pas înapoi, rămânerea la cheremul politicienilor incapabili să „facă acțiuni”, la cheremul lui Plahotniuc, cu un orgoliu cât Ceahlăul, incapabil să „coordoneze” democratic, și, în ultima instanță, - la cheremul Rusiei. „Pro-Moldova” înseamnă că miliardul furat nu se întoarce, că hoții rămân în libertate și ne țin lecții de „patriotism”, că justiția nu se conduce de legi, ci de comenzi politice, că bugetul se împarte pe criterii clientelare, că alegerile nu contează, că oamenii sunt vânduți pentru mobilă etcetera.

Oricum, repoziționarea lui Plahotniuc e și recunoașterea tacită a unui eșec: PD nu a reușit să ia locul PLDM, ca partid proeuropean, pe scena politică. Plahotniuc renunță, își declară, indirect, înfrângerea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Andrei Nastase 17.09.2018 10:04

Eu tot il plagiez pe Topa, dar asta parca nu e nimic rau, nu? Daca as fi fost eu primar, nu mai era Moldova asa independenta.

Dragos 17.09.2018 12:39

Ultima fraza spune purul adevar. Pd a vrut, din trufie taraneasca, si ia locul PLDM, dar, neavand oameni cinstiti, onesti si cu bun-simt, au dat cu oistea in gard. Adica nu lea mers cu "oacaua mica". Plaha nu-l plagiaza pe Doodon. Or, Dodon spupe si face ce ii spune sa spuna si sa faca Plaha. Cu asemenea samsari potentati in frunte, RMica nu are cum sa se apropie de grupul tarilor UE. Tot ce este de facut este sa astepti sa moara. Cine e de vina ca s-a ajuns pana aici? Ghimpu, Leanca, Hotineanu, Ghiletki si alte rapandule.

A. Vareniță 18.09.2018 10:44

E calar, regimul Plahotniuc acționează după regulile lumii cirminale, adică după ПОНЯТИЙ, prin procedee murdare și imorale. Nu trebuioe să ne ducem depate și aducem ca pilde materii înalte. E demonstrativ ”comentarul” de mai sus, chipurile semnat de Andrei Năstase. Așa procedee le parctică numai potlogarii și cu ele departe. În așa mod,prestația regimuui Plahotniuc demonstrează căderea tot mai jos a acestuia.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md