02:14:55 08.10.2022
Stiri

Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide pe ucraineni, de ce i-ar încălzi pe moldoveni?

Actualitate 08.08.2022 09:11 Vizualizări9845 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide pe ucraineni, de ce i-ar încălzi pe moldoveni?


Semne diacritice

„Gazprom” a redus, sub un pretext fals, volumul de gaze livrate prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 20% din capacitatea conductei, determinând o creștere spectaculoasă a prețurilor pe piața europeană a gazelor naturale. Implicarea cancelarului Olaf Scholz nu a avut niciun efect, Moscova nu lasă din mână arma monopolului său, încercând să profite de dependența Germaniei de gazele rusești pentru a obține scutirea de unele sancțiuni.

Așa ajungem să plătim și noi tarife nemaivăzute pentru gazele furnizate de Rusia - formula de stabilire a prețului convenită în octombrie anul trecut cu „Gazprom”-ul conține și variabila prețului de pe piața europeană. Lovind în Germania, care nu acceptă „spețoperația” lui Putin și ajută Ucraina să se apere, „Gazprom” lovește indirect și în Republica Moldova, prin prețurile care explodează imediat în Europa și provoacă creșterea aproape sincronă a tarifelor la gaze pentru consumatorii noștri.

În aceste condiții, prima idee care le vine în cap politicienilor de pe Bâc e renegocierea contractului cu „Gazprom”-ul, ca să se adopte o formulă a prețului mai puțin influențată de conjunctura de pe piața europeană. Numai că, după cum spune Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, „Gazprom”-ul nu răspunde la scrisorile pe care i le trimite el și relațiile de mai departe cu furnizorul rus sunt greu de ghicit. Nu este exclus chiar ca Rusia să sisteze livrarea gazelor către Republica Moldova, așa cum a sistat-o spre alte state.

Aceasta însă nu-i descurajează pe politicienii din opoziție, de pe stânga și de pe dreapta, să-i ceară guvernării renegocierea contractului, care poate fi obținută, cred ei, dacă Maia Sandu va se va duce la Moscova să se înțeleagă cu Putin, așa cum s-au înțeles Orban, Vucici... În general, în creierul multor politicieni de la noi s-a împotmolit gândul (care a trecut pe cale financiară și în capetele unor sociologi), că Rusia ne-ar fi oferit un preț mai bun la gaze, dacă Maia Sandu își punea în poșetă demnitatea și mergea să i se închine lui Putin.

Fiindcă Dodon a fost primul care a venit cu această ipoteză, nu excludem că i-a fost sugerată chiar de Kremlin. Putin se pregătea să invadeze Ucraina și ar fi avut nevoie de un aliat în spatele ucrainenilor. Un Dodon i-ar fi prins mai bine, căci putea, de exemplu, să nu împiedice circulația militarilor ruși spre Tiraspol și a echipamentului necesar, să nu se împotrivească repunerii în funcție a aerodromului militar de la Tiraspol, pentru a lovi Odesa. Dar și o tăcere „neutră”, lipsa oricărei reacții, lăsând propaganda rusă să pătrundă liber în spațiul informațional „suveran și independent” al Republicii Moldova, avea să fie apreciată de Putin. Oricât de tare ai fi, nu e plăcut să ți se spună că ești agresor, criminal de război, că încalci normele internaționale... Și, cu siguranță, un Dodon nu mergea la Kiev să-l susțină pe Zelenski.

În ultimul timp, presiunile ca președintele Republicii Moldova să plece la Moscova au început să crească exponențial, pare o acțiune concertată și nu a încetat nici după ce Maia Sandu a replicat că „noi am obținut un contract pe care puteam să îl obținem, eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an gaze mai ieftin”. Zilele trecute, la corul celor care o trimit pe Maia Sandu să-l îmbuneze pe Putin s-au adăugat surprinzător și liderii Platformei DA. Ei solicită „inițierea procesului de renegociere și, în consecință, revizuirea contractului cu „Gazprom”, însă de această dată cu asumarea politică a acestei responsabilități la cel mai înalt nivel de stat cu scopul obținerii diminuării tarifului la consumul de gaz pentru perioada rece a anului”.

Ceea ce nu spun ei: care sunt concesiile pe care Maia Sandu trebuie să le facă la Moscova. Să adopte, ca Orban, narativele lui Putin, să spună că NATO e de vină că Rusia a invadat Ucraina, să sugereze că ucrainenii trebuie să renunțe la o parte din teritoriul lor? Să nu permită tranzitul unor transporturi ucrainene? Liderii Platformei DA scapă din vedere că alierea cu Rusia ar putea strica relațiile noastre cu SUA, UE și România. Ca să nu mai vorbim despre Ucraina. Iar consecințele acestor supărări ar putea fi nu mai puțin grave decât majorarea tarifelor la gazele naturale.

Sigur, nu ar fi rău să fie bine, vorba lui Popa Smântână. Dar problema gazelor nu e simplă deloc și nu ar trebui să ne pierdem cumpătul, propunând soluții facile, nedemne, imorale. În loc să le explicăm cetățenilor gravitatea și complexitatea situației, noi le creăm iluzia că totul depinde de voința Maiei Sandu, că doar ea stă în calea confortului nostru. Acest fel de „politică” e în favoarea lui Putin care varsă sânge în Ucraina și dorește schimbarea guvernării PAS pe cea a socialiștilor și comuniștilor. Să fim sinceri cu cetățenii. Nu numai că nu vom obține renegocierea contractului în condiții decente, „Gazprom”-ul ar putea închide robinetul la iarnă. Dacă se adeverește că Tiraspolul dispune de rezerve de cărbune pentru o lună și jumătate, e mare probabilitatea ca gazele să fie oprite pentru o lună și jumătate în mijlocul iernii. Căci Putin e în agonie. Dacă îi bombardează pe frații săi ucraineni, de ce ne-ar încălzi pe noi?

Și, da, până la urmă va trebui să decidem: mai cumpărăm gaze din Rusia, mai contribuim la genocidul ucrainenilor, la războiul lui Putin de refacere a URSS?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Buna intrebare ! 08.08.2022 09:36

Asta e. Dacă vom continua să stăm în 2 luntre, neaparat vom fi cu fundul în apă.

ion 08.08.2022 10:42

Problema ține de inactivitatea guvernării de a diversifica(rapid, transparent, calitativ..) resursele energetice, rm dispunând de peste 5 mln. tone de biomasă anual!!! Mai mult ca atât, invenția lui Iulean Horneț (recent a primit o finanțare de 300 mln. euro) permite producerea rapidă a resurselor energetice pe bază de piroliză inclusiv și a deșeurilor cu amprenta de carbon la nivel aproape de zero!!! Degrabă sunt doi de la instalarea în funcție și în afară de ”cerșit” și împrumuturi nu se văd alte politici clare (agricole, energetice, industriale, de cele economice nici nu merită să amintim).

ion 08.08.2022 10:45

Razboiul rusofascistilor impotriva civilizatiei va continua atat timp cat va continua sponsorizarea terorsmului prin procurarea gazelor si petrolului rusesc.

Mircea 08.08.2022 11:42

Articol de nota 10, felicitări domnule Negru! Cu cât moldovenii vor înțelege mai repede ca gazele ieftine înseamnă concesii politice, evident nu in favoarea noastră, cu atât mai repede ne vom desprinde de spațiul necivilizational al Rusiei!

LanceaLuiHoriaSus 08.08.2022 13:46

Ion ! Foarte bine te mai vopsești ca patriot ! Resursele energetice tip Iulian Horneț înlocuiesc lemnele și cărbunii. Dar GAZul ???

Mihail 08.08.2022 13:53

Este simplu... ne va încălzi fiindca ne smulge . Cine a socotit chit chistiga Rusia prin ocuparea si mafia cu Cuciurganu , Tiraspolul , Ribnita ? E timpul de informare poporul de cine si de chite miliarde este jefuită Moldova. Cîștigul rusilor este datorită licentiilor la export date de Chisinau. Putin fura 100 euro pe cap de locuitor sa va ,,intoarce '' 20 dolari la pensie ca ,,salvator." Cu sistarea licențelor , un proces la Haga se poate obține un pret bun la gaz si intregirea tarii.

Grigore 08.08.2022 17:58

Un articol bun. Intradevar orice urcare in avion cu directia Moskva a oricarui demnitar din RM va fi perceputa ca o inchinare Rusiei fasciste cu consecinte catastrofale nu numai politice si mai ales geo politice ale RM dar si economice tinand cont ca majoritatea comertului este cu Europa (80%) !

Josan 10.08.2022 17:00

De unde ați luat , d. Negru, ca cei din Platforma DA insista ca M. Sandu sa se ducă la Moscova?! De ce încercați sa distorsionati adevarul?!

Voila 13.08.2022 08:57

În Transnistria nu pot trece pe cărbune, toate localitățile sunt gazificate și presiunea socială va crește mult în acest caz. În trecut PDA a votat (din altruism sau contra cost) pentru reprimirea rusiei în APCE și probabil își imaginează (greșit) că aceasta o va răsplăti cu aceeași monedă reducând prețul la gaz.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md