00:02:14 05.12.2021
Stiri

Nicolae Negru // Criza de logică și criza medicală

Actualitate 22.10.2021 09:12 Vizualizări3354 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Criza de logică și criza medicală


Semne diacritice

Cu criza gazelor, cealaltă criză, legată de COVID-19, ni se pare mai puțin importantă, mai puțin gravă, iar unii continuă să creadă că nici nu există. Sistemul nostru medical rezistă cu greu noului val pandemic, însă societatea nu se mai alarmează ca în perioada valurilor precedente. E apatie, indiferență, începem să ne obișnuim cu noul coronavirus...

Nu scade doar pasiunea cu care unii concetățeni „demonstrează” că pandemia ar fi aparentă, iluzorie, că virusul ar fi fost creat artificial de forțe oculte, care vor să controleze omenirea.

Că e natural, că e artificial, ce mai contează, dacă i-a răpus prematur pe mulți prieteni, colegi, rude, vecini de-ai noștri, oameni concreți, care nu au ajuns să profite de vaccinurile salvatoare. Niciodată nu am pierdut atâția oameni cunoscuți. Cei pe care i-am cunoscut eu s-ar fi vaccinat cu siguranță, dar nu li s-a oferit această șansă.

Că vaccinurile sunt salvatoare o demonstrează statistica: chiar dacă se pot infecta, persoanele vaccinate au mai mari șanse de supraviețuire. Iar analiza statistică nu ține de impresii, e o știință. Unii ajung să înțeleagă aceasta prea târziu.

Personal, m-am vaccinat cu AstraZeneca, la Iași, odată cu lansarea campaniei de vaccinare, avantajat de cetățenia română. Decât în copilărie, nu mi s-a mai injectat vreun vaccin, nici măcar împotriva gripei aviare, care a făcut victime și a speriat multă lume acum vreo zece ani. De data aceasta, am considerat că posibilele efecte negative ale vaccinului comportă un risc mai mic decât posibila infectare fără vaccin, că ține de datoria mea să nu răspândesc coronavirusul și să nu pun în pericol viața altor oameni, a apropiaților mei în primul rând.

Din același motiv m-am conformat exemplar restricțiilor instituite de autorități, cerinței de a purta masca de protecție. Dacă aceasta salvează veți, de ce să nu mă conformez? Da, suportăm unele incomodități, dar cei infectați, în stare gravă, care nu pot respira, suportă chinuri infernale. Nu merită ei un sacrificiu mic din partea noastră? Nu meritau cei care au murit de COVID-19 să-i protejăm? E adevărat, restricțiile nu au fost întotdeauna bine argumentate, logice, dar, în general, oprirea pandemiei nu e posibilă fără ele.

E ciudat că cei care neagă existența pandemiei de COVID-19 apelează la serviciile medicilor specialiști - terapeuți, chirurgi, oculiști, dentiști etcetera, dar refuză să accepte recomandările medicilor epidemiologi? Unde e logica? Da, există unii medici care sunt adepți ai teoriei conspiraționiste, dar nu epidemiologi. Personalul medical din Republica Moldova s-a vaccinat în proporție de 90 la sută, în timp ce media pe republică e de doar 24%. E o dovadă că medicina susține vaccinarea. Mortalitatea în rândurile personalului medical s-a redus cu 85%. Dar care alt preparat medical asigură o supraviețuire sută la sută?

Nu, nu am scris aceste rânduri pentru a-i convinge pe „conspiraționiști” să se vaccineze. Am vrut doar să atrag atenția cititorilor noștri asupra incoerenței logice, frizând iraționalul, sminteala, în atitudinea lor, asupra consecințelor dramatice, tragice pe care le produce ignorarea încăpățânată a științei medicale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Sergiu 23.10.2021 21:24

"Есть ложь, есть большая ложь, а есть статистика." Sa crezi in statistica e o prostie foarte mare. Imi pare rau, dle Negru!

Andrei 24.10.2021 10:34

Sergiu, fraza citata de dvstra, confirma inca o data in plus una din crize pe care o remarca dl Negru: criza de Logica. In primul rand, fraza e reprodusa "dupa ureche". In al doilea rand, in original fraza apartine parintelui Statisticii moderne, Richard von Mises:"Exista minciuna neintentionata, aceasta NU este scuzabila, exista minciuna neintentionata, aceasta este scuzabila si exista Statistica". Crezi dumitale ca acest matematician duce lipsa de logica?

Andrei 24.10.2021 10:38

Scuzati, corectez citatul. Richard von Mises:"Exista minciuna INTENTIONATA, aceasta NU este scuzabila, exista minciuna NEINTENTIONATA, aceasta este scuzabila si exista Statistica"

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md