12:00:57 24.05.2022
Stiri

Nicolae Negru // Comunitatea identitară

Actualitate 24.01.2022 09:13 Vizualizări4540 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Comunitatea identitară


Semne diacritice

Pe 24 ianuarie sărbătorim Unirea Principatelor Române. Cu 163 de ani în urmă, Moldova și Valahia (Muntenia) și-au dat mâna pentru a construi împreună statul modern România. Elitele din ambele principate și-au demonstrat priceperea, inteligența, curajul, de a realiza un „proiect” comun, excedând hotarele provinciale, profitând de contextul geopolitic regional și european.

Deși, la 1859, teritoriul dintre Nistru și Prut era ocupat de Rusia, efectele Unirii, avântul cultural, literar, artistic pe care l-a generat s-a răsfrânt și asupra basarabenilor. Independența României, consolidarea statului român, influența lui crescândă asupra elitei basarabene i-a determinat pe cerberii imperiali să izoleze tot mai mult Basarabia de restul românimii și să intensifice procesul de rusificare totală a ei. Din teama de România a apărut și ideea dezbinatoare a moldovenismului „independent”, „deosebit”, separat de românism. Probabil, fiindcă moldovenismul nu a putut împiedica Unirea Basarabiei cu România în 1918, în ultimatumul din 26 iunie 1940, motivul invocat pentru invazia URSS a fost... „ucrainismul”, afirmându-se că Basarabia e „populată în principal de ucraineni”...

Dar moldovenismul „independent” nu a fost dat uitării, fiind pus la temelia „statalității” RSSM, devenind unul dintre principalele obiective ale mașinii propagandistice sovietice. Cu toate acestea, poate cu excepția unei scurte sincope proletcultiste, identitatea noastră culturală, literară, etno-lingvistică s-a dezvoltat în relație discretă cu evoluțiile culturale, literare și lingvistice de peste Prut. O dovadă concludentă e „Dicționarul Limbii Literare Moldovenești” care reprezintă o „reproducere” a Dicționarului Explicativ al Limbii Române, în grafie chirilică. Aceasta vorbește nu despre incapacitatea intelectuală a lingviștilor basarabeni, ci despre (geo) politizarea științei și natura falsă a moldovenismului separat de românism.

Sucombat odată cu URSS, moldovenismul a fost reanimat de forțele politice nostalgice, gravitând în jurul Rusiei, ele au avut un cuvânt de spus în construcția noului stat apărut pe ruinele RSSM, reușind să intervină și în Constituție. Noul stat s-a numit Republica Moldova, unii îi spun Moldova, creând astfel în multe capete confuzii de ordin istoric și identitar. Unii pretind, în spiritul moldovenismului cultivat în URSS, că Republica Moldova i-ar reprezenta pe toți moldovenii, de pe ambele maluri ale Prutului, că Republica Moldova ar fi moștenitoarea de drept a Principatului Moldovei. Când Mitropolitul Vladimir se numește „al Chișinăului și al Întregii Moldove”, ce poate să creadă un cetățean „turmentat”? Că „întreaga Moldovă” se rezumă la teritoriul fostei RSSM sau că Vladimir se pretinde mitropolit peste Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu sediul la Iași?

Confuzie se creează și pentru străini. Există hărți în care pe malul drept al Prutului scrie Moldavie, iar pe cel stâng Moldova, pentru a se evita confundarea noului stat Republica Moldova cu Moldova istorică. România nu a procedat ca Grecia care i-a cerut fostei republici iugoslave a Macedoniei să-și schimbe denumirea, din cauza că „Macedonia” e parte a teritoriului național grec. Și după aproape 30 de ani de împotrivire, macedonenii s-au văzut nevoiți să se conformeze. În cazul nostru, problema e similară: numindu-se Moldova, Republica Moldova înaintează pretenții teritoriale față de România.

Modelul macedonean ar fi o ieșire din situație, dar confuzia identitară rămâne. Atâta timp cât afișăm steagul moldovenismului, suntem considerați în afara spațiului românesc, o margine a „lumii ruse”, o zonă gri, cu toate riscurile de securitate ce decurg de aici, are dreptate istoricul și diplomatul Anatol Țăranu. Un pas în direcția corectă e „consolidarea comunităţii de limbă, istorie şi cultură dintre România şi Republica Moldova”, care se conține în „foaia de parcurs” privind domeniile prioritare de cooperare, semnată anul trecut la București. Această „consolidare” ar trebui să se dezvolte cu timpul într-un proiect de creare a unei identități politice comune. Logica istoriei sugerează reunirea Republicii Moldova cu România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

iRod 24.01.2022 16:08

Istoria, din antich!tate si pana in prezet, cunoaste multe cazuri cand pe teritoriul istoric al unei natiuni au existat doua sau mai multe formatiuni statale, care mai apoi s-au unit intr-un singur stat. Este exemplul, sa zicem, al Greciei antice sau al Germaniei moderne cu multimea ei de state germane din evul mediu sau doua-RFDG si RDG, de dupa cel de-Al doilea razboi mondial. E si cazul, vrea cineva sau nu, al Repubicii Moldova si al Romaniei. Acestea sunt doua repulici care mai devreme sau mai tarziu se vor uni intr-un singur stat, precum au fost pana la '44, cand rusii au rupt Basarabia de la Tara-mama. Republica Moldova este stat, dar nu tara...

Ion 26.01.2022 22:43

Chestiile de identitate sunt una din cauzele profunde ale tuturor relelor din RM ! Din pacate puterile politice din RM s-au preocupat de altele aiurea ! hotii , apa si merinde etc...! RO trebuie sa termine toleranta fata de RM cand vine vorba de rapturi culturale si de patrimoniu in opinia multora !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md