05:40:57 23.06.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Cine va ridica mănușa geopolitică

Actualitate 17.05.2021 09:11 Vizualizări3258 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cine va ridica mănușa geopolitică


Semne diacritice

În săptămâna care a trecut Moscova și-a amintit, nitam-nisam, despre rolul său de gardian nechemat al suveranității și independenței Republicii Moldova.

Ea observă și condamnă cu „fermitate” ceea ce i se pare a fi „amestecul în creştere din partea SUA şi a ţărilor UE în procesele politice interne ale Republicii Moldova”, declară Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MID-ului. Ca de obicei, fiindcă dovezile lipsesc, Rusia încearcă să compenseze prin procedee beletristice, afirmând că amabasadorii acestor state ar încerca, „fără niciun fel de scrupule, să exercite o influenţă directă asupra autorităților moldovenești, asupra principalelor institutuții ale puterii de stat, inclusiv asupra Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova”. Cu ce scop? Doar Zaharova știe.

Chișinăul, prin MAEIE, a dezmințit delicat: „Ministerul nu a fost informat de către instituțiile din Republica Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, se spune în nota hiperdiplomatică a ministerului. Puțin lipsea ca Ciocoi să-și ceară scuze de la Lavrov pentru îndrăzneala sa. Dar „scrupuloasa” Rusie a neglijat „afrontul” adus de diplomații de pe Bâc, ea doar cunoaște mai bine decât autoritățile moldave ce se face la Chișinău.

De fapt, e vorba despre o formă de marcaj periodic a pretinsei sale „sfere de influență”. Rusia le amintește astfel SUA și UE, dar și cetățenilor noștri că dincoace de Prut este „ocina” ei. Și, ca la comandă, nou constituita alianță comunisto-socialistă s-a apucat să salveze Republica Moldova de influența străină. Slobod la gură, Voronin i-a speriat pe alegători cu venirea soldaților NATO și pericolul demografic ce va urma – nașterea unor copii „cu pielea întunecată”, ca apoi, autodepășindu-se, să-și amintească și despre jandarmii români. Dodon, cu aluziile sale - „Moldova este în periocol. Nu dăm țara străinilor” - a fost eclipsat. Aflat în permanent efort echilibristic, liderul PSRM a evitat să atace SUA și UE, explicând că pericolul vine de peste Prut. „Se atentează direct la statalitatea RepubliciiMoldova și acest lucru se face pe parcursul ultimelor zeci de ani. Se face sistematic”, a afirmat Dodon, iarăși fără niciun argument sau probă.

Coincidența de mesaje electorale ale Moscovei și ale blocului Voronin-Dodon nu este desigur întâmplătoare. Geopolitica e ultimul refugiu pentru forțele prorusești. Ele nu mai pot șantaja alegătorul cu închiderea gazelor naturale sau a pieței ruse pentru fructele și legumele moldovenești, iar lupta anticorupție sau antioligarhică ar suna din gura comunisto-socialiștilor ciudat, e ca și cum alcoolicii s-ar apuca să propage abstinența sau prohibiția… (De aceea, e de presupus că mariajul imposibil dintre Dodon și Voronin a fost forțat de către același Kozak, pentru a nu pierde niciun alegător prorus.)

Ca să-i mobilizeze pe toți alegătorii filoruși, în următoarle săptămâni Moscova va turna tot mai mult gaz peste focul geopolitic de la noi. Îi vom mai auzi și pe Lavrov, și pe Narîșkin și, firește, pe Putin sărind în „apărarea” statalitatății moldave, a „valorilor tradiționale”, supuse asediului dinspre Vest. Despre trupele ruse de pe teritoriul nostru ei nu vor spune niciun cuvânt, dar nici nu sunt obligați. Obligația e a politicienilor noștri, a Maiei Sandu în primul rând, dar, paradoxal, din aceleași rațiuni electorale, ea va continua să facă abstracție de geopolitică și nu va spune nimic despre trupele ruse de ocupație. Și PPDA se va eschiva, Năstase nu a încheiat încă toate conturile cu Plahotniuc. Le revine unioniștilor să ridice mănușa geopolitică, să le explice alegătorilor manevrele Rusiei și ale agenților săi locali. Aceasta e posibil numai dacă vor merge împreună în alegeri și nu se vor consuma atacându-se reciproc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Miticu Mitica 17.05.2021 09:30

Acest vot, la 30 de ani de la independenta, ar trebui sa marcheze sfarsitul unei tranzitii post-sovietice, tintuita in soiuz mai mult de catre guvernarile socialisto-comuniste pentru ca doar in acea zona gri, se putea delapida, atentie tot in interesul Rusiei, asa cum era si pe vremuri. Tot ce era mai bun si de soi lua drumul Moscovei. A venit vremea ca aceasta tranzitie sa se indrepte catre una noua mai putin sau chiar deloc sovietica. Un prag al intorcerii cu fata catre Apus. Paridelor, conserve sovietice, le este teama deoarece au inteles ca sunt intr-un sfarsit de ciclu. Asemenea, celelate partide traditionale, de dreapta, fie ele si unioniste, sunt la un sfarsit de ciclu. Ele nu mai au absolut nici o speranta sa intre in parlament. Asadar, decent, civilizat si corect ar fi sa procedeze asemeni PDLM si sa se retraga ONORABIL in favoarea alui partid sau de dreapta. Sau daca se vor retrage in favoarea unui partid NOU unionist sa se asigure ca acela are sanse sa treaca pragul. Singurul partid ce "incurca" lucrurile pe latura unionista este nou aparutul AUR. Nu mica ar fi mirarea sa revedem iar partidul lui Basescu si in Moldova ca si la alegerile din romania sa piarda parlamentul "la mustata" cu 4,90 % si AUR sa urce la un 8 % desi impreuna pot potentia toata miscarea unionista care poate scoate lejer un 15%. Deci Chirtoaca and comp. cu mare regret, frumos ar fi acum sa se retraga in favoarea unui partid de dreapta sau unionist !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md