04:44:12 16.01.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Cine să-l pună la punct pe Jirinovski?

Actualitate 14.12.2020 09:13 Vizualizări4579 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cine să-l pună la punct pe Jirinovski?


Semne diacritice

Cine nu știe că liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, spune de multe ori ceea ce gândește Kremlinul. Veteranul politicii ruse joacă, de obicei, rolul de câine rău, care pricepe la cine și cât de tare să latre. Putin l-a moștenit de la Elțin, căruia Jirinovski i-a fost de ajutor în constituirea actualului sistem care îi oferă președintelui rus puterea unui țar, sistem pe care Putin l-a „dezvoltat” iarăși cu sprijinul lui Jirinovski.

De data aceasta, victima liderului LDPR s-a nimerit să fie Maia Sandu, care a supărat Kremlinul pentru că s-a pronunțat direct, fără eufemisme, asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. După ce a fost admonestată ca o școlăriță, spunându-i-se că nu este „constructivă” ca Dodon, după ce a fost înfierată de însuși Lavrov, mai încruntat ca niciodată, pentru că pronunță idei „iresponsabile”, asupra ei a fost asmuțat Jirinovski, care a coborât ștacheta „comunicării” bilaterale ruso-moldave până la nivelul cel mai jos posibil, al tonului brutal, huliganic și al amenințărilor fără perdea.

„Dacă va exista o încercare privind retragerea „contingentului nostru de menţinere a păcii”, noi îl vom dubla sau chiar tripla. (…) Noi nu trebuie doar să spunem, dar și să avertizăm că noi nu numai că nu vom retrage, ci vom crește contingentul rusesc al forțelor de menținere a păcii. Dacă numai un singur soldat va fi ucis, vă veți scălda într-o baie de sânge, nici nu veți reuși să ajungeți la aeroportul din Chișinău, vă vom ajunge pe toți”, a declarat Jirinovski, citat de Ziarul NAȚIONAL.

Jirinovski beneficiază de tribuna mediatică a Kremlinului, ceea ce înseamnă că gândește ca Putin. Sau viceversa. Deosebirea față de Lavrov e neesențială. Iar guralivii apărători ai statalității noastre talc mâlc, măcar de formă să spună ceva. MAEIE ar trebui să reacționeze, dar tace și el, crezând probabil că declarația lui Jirinovski a trecut neobservată de cetățeni. Dacă dorim să demonstrăm că suntem un stat care se respectă, pe fundament solid, cu „viitor”, un răspuns demn, prin care să se atragă atenția că limbajul și sensul declarațiilor care se aud la adresa Republicii Moldova nu corespund unor relații civilizate elementare, ca să nu mai vorbim despre parteneriatul strategic mold-rus, este obligatoriu. Acceptând să i se vorbească într-un asemenea mod vulgar, ofensator, Chișinăul îl încurajează pe Jirinovski și alții ca el la noi „isprăvi” de acest fel.

Pe acest fundal, Dodon, care, cu alte ocazii, rupe cămașa statalității de pe el, anunță că are de gând să meargă degrabă, împreună cu liderii PSRM, la Moscova, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Se știe că demnitatea e o materie prea complicată pentru el. Dodon rezolvă în politica externă, în relațiile cu Moscova, niște probleme personale sau de partid. (Și nu numai cu Moscova. Zilele trecute el l-a decorat pe un ministru ungar, ca acesta să spună niște porcării despre reprezentantul UE la Chișinău.) Dar Dodon e pe ducă. Pentru ce întreținem un minister de diplomați, dacă nu sunt capabili de un răspuns care să-i taie pofta lui Jirinovski de a-i ține Maiei Sandu lecții de conduită?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Lui Ciokoiu 14.12.2020 12:07

Iată ce demnitate au kazahii visa-vi de noi: ”Казахстан недоволен словами депутата Никонова о "российском подарке" ” https://www.svoboda.org/a/30997598.html

Paralelle 14.12.2020 13:31

Ciné sa-l puna la punct pe Jirinovski???In Rusia, nimeni,deoarece el reprezinta o buna catégorie de lume.In Occident si in restul lumii,tot nu prea este ciné...Ba,contrariu,poate fi bine sustinut de extrem-dreapta ori ultrastinga cu pofte libérale,dar camuflate...Sau gestionarii conturilor acestuia in Off-choruri.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md