05:41:06 02.07.2022
Stiri

Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

Actualitate 20.06.2022 09:16 Vizualizări2506 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot


Semne diacritice

După avizul pozitiv de vineri al Comisiei Europene la cererea de aderare la UE, depusă de Republica Moldova, ședința comună a parlamentelor României și Republicii Moldova, desfășurată sâmbăta trecută la Chișinău, a reprezentat, în aparență, o altă direcție de politică externă reușită a actualei guvernări.

Însă coincidența în timp a acestor două evenimente istorice - primul pas simbolic pe calea aderării oficiale la UE și prima întrunire, nu mai puțin simbolică, a instituțiilor puterii reprezentative din ambele state românești - nu e deloc întâmplătoare. Ele sunt legate atât prin rolul pe care l-a jucat și-l are a juca în continuare Bucureștiul în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, cât și prin conștientizarea acestui efort de către autoritățile de la Chișinău. Trebuie să recunoaștem că, în sfârșit, avem la guvernare politicieni care nu sunt doar proeuropeni, de aceștia am mai avut, ci și capabili, paradoxal, să înțeleagă că drumul spre Europa trece prin România.

Spunem paradoxal, fiindcă Maia Sandu și PAS au afișat în alegerile prezidențale din 2020 și parlamentare anticipate din 2022 lozinca „fără geopolitică”. Unii proeuropeni care au guvernat până nu demult au preferat să meargă în Europa prin Ungaria și chiar Polonia, doar să nu treacă prin România. Ca să nu mai vorbim de cei porniți în Europa prin Vladivostok.

Firește, subiectul reUnirii nu a putut fi evitat la forumul comun al deputaților de pe ambele maluri ale Prutului. Însă tonul pe care l-au dat președinta Maia Sandu și președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, urmați de președinții Senatului României, Florin Câțu, și al Camerei Deputaților din Parlamentul României, Marcel Ciolacu - „ne vom uni în cadrul Uniunii Europene” - nu a fost apreciat de unioniștii care își pierd răbdarea, care consideră că Unirea, ca act de justiție istorică, este singura cale reală de a ne integra în UE. Desinestătător ne va lua câteva zeci de ani să atingem acest obiectiv, dacă ne bizuim pe spusele unor lideri europeni ca Emmanuel Macron.

„Reunirea Republicii Moldova cu România este aceeași integrare europeană într-un ritm accelerat”, afirmă ex-deputatul, Ambasadorul Iurie Reniță. Pare axiomatic. Dar nu este greșită și afirmația inversă: integrarea europeană este de facto aceeași reUnire. Diferența între aceste obiective e simbolică și poate fi neglijată la etapa dată, acesta se arată a fi unghiul de vedere al liderilor politici aflați la guvernare în România și Republica Moldova.

După avizul de vineri al Comisiei Europene, nu se mai poate spune că intrarea în UE e posibilă numai prin România și e de presupus că polemica dintre unioniști și proeuropeni se va construi pe viteza de aderare la UE. Privind însă obiectiv argumentul că, în condiții „normale”, reunificarea directă e mai rapidă decât în cadrul UE, nu mai pare o axiomă.

Principalele piedici care stau în calea reUnirii, dar lipsec, cel puțin aparent, pe drumul integrării europene sunt următoarele: 1) opinia cetățenilor Republicii Moldova, peste 60 la sută ar vota pentru UE, în timp ce pentru Unirea Republicii Moldova cu România și-ar da votul circa 40 la sută din alegători; 2) și minoritățile etnice vor fi mai simplu de convins să accepte aderarea la UE, decât reUnirea cu România; 3) Rusia se poate opune integrării cu mai puțină eficiență decât reunificării, fiindcă, în primul caz, ea nu dispune de pretexte formale și își păstrează mai multe pârghii de influență asupra spațiului dintre Nistru și Prut decât în cel de-al doilea. 3) în condițiile actuale, UE va susține, inclusiv financiar, integrarea Republicii Moldova, dar s-ar împotrivi, prin efortul unor state europene, reîntregirii României.

Reunificarea după modelul german nu este exclusă, „acest lucru nu-i poate fi refuzat, în eventuale condiții vitrege, națiunii române”, a declarat în discursul său din Palatul Republicii senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă în Senatul României, îndemnându-i pe deputații de la Chișinău să apeleze la sprijinul României în cazul unei „anumite evoluții militare” dinspre Marea Neagră. Dar dacă lucrurile „vor merge bine” în direcția integrării europene, „ne vom unifica acolo, în Uniunea Europeană, alături de ceilalți”, „istoria a fost așa cum a fost” și trebuie să ne împăcăm cu aceasta, consideră senatorul român.

Cum vor evolua lucrurile în realitate, nu se știe, Putin a eliberat din sticlă duhul războiului și consecințele nu mai depind numai de el. Ar fi însă iresponsabil, irațional, dacă unioniștii și europeniștii s-ar încăiera acum pentru a demonstra cine e mai mare patriot. După cum s-a văzut duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde au fost aduși să „protesteze” și să ceară „o viață nouă” câteva mii (nu erau în mod evident „zeci de mii”) de oameni, există suficiente forțe politice pornite să clatine barca Republica Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Voila 20.06.2022 09:43

Exemplul Ucrainei ne arată importanța protecției militare a frontierelor din sud și est. În timpul României Mari această protecție militară nu a impresionat pozitiv pe nimeni. De aceea unica soluție este apărarea frontierelor noastre în cadrul sistemului colectiv de securitate pan-european.

Ciobanu 20.06.2022 10:42

D-le Negru, Reunirea se va înfăptui doar atunci, când nivelul de educație al populației RM va trece de 50 %. Până atunci domină cei cu puțină carte și prost educați, care sunt ușor manipulați de sechele alde dodon și voronin.

Ion 21.06.2022 15:45

Capul meu nu poate sa priceapa deloc cum vine chestia cu unirea RO si RM prin UE dar nu face sens deloc. Ungaria si RO sunt in UE dar nu sunt unite chiar deloc cum nici Germania si RO ! Eu cred ca aia de la Bucuresti care afirna asa ceva sunt niste imbecili pur si simplu ca si cei de la Chisinau care habar au de ce vorbesc pe acelasi subiect ! In UE este doar liberatatea de miscare si munca plus fondurile europene nimic altceva ! Nu stiu de ce mama dracului de unire vorbesc astia dar cu siguranta i-as da in judecata asociind cuvantul unire cu UE tinand cont ca nu are nici o legatura ci doar manipulare. Sa speram ca unire - pe bune - se va fac tinand cont ca RM nu va adera niciodata la UE din varii si multe motive (urmatoare putere la Chsinau (pardon Kisinev) va fi foarte pro sovietica iar tiparul 2014 (acordul cu UE) si 2016 (alegerea lui Dodon) se va repeta - vedeti sondajele). Cereti puterii actuale in cadere libera in sondajele politice (si fara alternativa europeana politica care sa inlocuiasaca) sa nu mai vorbeasca de unire aiurea - nu ii nici o unire prin UE ci 2 state complet diferite cu treaba lor separata !!! iar pe aia la Bucuresti si aia la Bruxelles la fel nu mai admiteti sa vorbeasca de unire si UE (sau nu ii mai primiti) ca nu face sens ! RO nu ii unita cu Bulgaria prin UE deloc cum nu va fi vreodata cu RM daca vreodata RM va adera ceea ce ce este imposibil - o alta metoda ordinara de a manipula o populatie pauperizata prin asa zisa aderare - visul unei vieti mai bune !!! cred ca-i mai realist o unire cu Rusia decat cu UE tinand cont de situatia actuala din pacate in Ucraina ce poate ajunge si orin RM (sa speram ca nu) asteptand cai verzi pe pereti ! fara manipulare - fara minciuna !

Ion 21.06.2022 15:49

@Voil - UE este o organizatie politica si economica NU militara ! NATO (fara legatura cu UE) ii bratul armat al majoritatii statelor UE (cu cateva exceptii (Austria de exemplu). RM pare ca nu are prea mult apetit pentru NATO daca citim sondajele si comentariile celor de la putere. Atentie la NATO vs. UE ca incurcati borcanele - UE NU ofera securitate RM !

Nicolae 21.06.2022 16:38

@Ion - UE nu este federatie nici macar confederatie. CSI este mai aproape de o confederatie de exemplu decat UE. RM este mai degraba unita in cadrul CSI cu cine ii pe acolo decat cu state din UE (inclusiv RO) daca vreodata va fi parte din UE (probabil niciodata). UE este exact ceea ce proclama a fi: libertatea capitalurilor (inclusiv fonduri) si a resurselor (inclusive resurse umane) nimic mai mult cel putin la moment. Alde Muresan si Tudorache si alti europarlamentari si fanii lor din pacate de pe la Kisinev si Bucuresti care bat campii cu asa zisa ``unire`` prin UE. Nu exista asa ceva pentru ca UE nu ii o organizatie statala la nici o dimensiune asa cum am mentionat mai sus ! Atentie la dezinformare !

Ilie 21.06.2022 16:46

@Nicolae - am trait ani prin Franta si nu m-am simtit unit nici cu Belgia si nici cu Spania apropo de alte exemple de 'unire' prin UE. Cunosc un austriac care a fost expulzat din Frnata cu interdictie pe 5 ani desi Austria si Franta sunt ambele UE - deci state complet complet diferite - nu ai deptul la vo deasemenea deci nu apartii 'aceluiasi' stat. De acord cuvantul unire nu face sens vizavi UE ! Niste manipulatori ordinari care cauta fonduri UE ca stat ca sa le utilizeze in scopuri partinice si chiar personale - avantaje politice si economice de grup sa mentii 2 state separate nimic altceva !

Matei 21.06.2022 16:55

@Voila - este complet dezinformat ! UE nu ii organizatie de securitate deloc ci politica si economica ! Rusia poate ataca RM dupa tiparul Ucrainei poate sa fie de 1000 de ori membru UE si nimeni nu va sari in aparare ! Se vor da incurajari si eventual un camion cu arme si grenade (utopic vorbind) si alea adunate cu chiu cu vai de pe ici de pe colo de pe la vecini cum vedem prin Ucraina si cam atat din pacate !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md