22:20:25 21.08.2019
 
Stiri

Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu liderilor blocului „Acum” (Cine și de ce disprețuiește geopolitica-2)

Politică 21.01.2019 09:23 Vizualizări4668 Autor: Nicolae Negru
Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu liderilor blocului „Acum” (Cine și de ce disprețuiește geopolitica-2)

Semne diacritice

Presa de la noi nu a acordat atenția necesară vizitei lui Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României. Motivul e că principalul mesaj pe care l-a transmis politicienilor noștri în context electoral e altul decât l-ar fi dorit opoziția. Meleșcanu a vorbit despre necesitatea continuării cursului european și formarea cât mai rapidă a unui guvern proeuropean după alegeri, dar n-a spus nimic despre răul oligarhic și mobilizarea generală împotriva PD. Astfel, Bucureștiul confirmă că nu schimbă accentul în relațiile cu Chișinăul, acesta cade, ca și mai înainte, pe factorul geopolitic, nu pe cel oligarhic, după cum și-ar dori liderii PPDA și PAS.

Geopolitica nu exclude lupta cu oligarhia

Mesajul lui Meleșcanu trebuie privit ca un răspuns indirect la admonestarea amatoricească de acum o lună și ceva venită din partea lui Andrei Năstase și Maia Sandu pentru că sprijină guvernarea actuală, dar și ca reacție la intențiile lor de provocare a unor alegeri anticipate, după alegerile parlamentare din 24 februarie, în cazul în care nu vor obține majoritatea, excluzând orice formă de colaborare cu PD. Noi sprijinim orice formațiune care își înscrie în program obiectivul integrării europene, al implementării Acordului de asociere cu UE, spune tranșant șeful diplomației române.

În mod demonstrativ, Bucureștiul oficial ocupă o poziție neutră, nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene, în campania anti-PD și această atitudine nu e dictată doar de interesele de partid, de parteneriatul transprutean PSD-PD, cum afirmă unii. E grăitor faptul că nu există divergențe notabile pe tema relațiilor cu Republica Moldova între președintele și Guvernul României.

E o coincidență de poziții care poate fi posibilă numai dacă Bucureștiul nu consideră PD responsabil de furtul miliardului. Același lucru se poate spune și despre atitudinea Washingtonului, care, dacă ne împrospătăm memoria, a salutat și el formarea unei majorități parlamentare „coordonate” de Plahotniuc.

Aceasta nu înseamnă că lui Plahotniuc i se va ierta orice, nu e un sprijin pentru oligarhie, există niște linii roșii care nu pot fi încălcate, Departamentul de Stat al SUA a și avertizat săptămâna trecută că așteaptă de la actuala guvernare organizarea unor alegeri libere și corecte. Însă este evident că SUA, spre deosebire de unele state UE, nu uită de factorul rusesc și nu exclude din start ipoteza implicării serviciilor secrete ruse în frauda bancară din Republica Moldova. În contextul evenimentelor din Ucraina, al războiului hibrid ruso-ucrainean, și Bucureștiul, și Washingtonul procedează cât se poate de logic. Pentru ei lupta geopolitică nu exclude lupta cu oligarhia, ci o include.

Cine mai pune umărul?

Uneori e imposibil să înțelegi acțiunile politicienilor, fără să te uiți ce se face în culise, fără să știi cine e regizorul, cine trage sforile acolo. Nouă, celora care scriem aproape zilnic despre politică, ni se oferă câteodată această șansă. Există o cancelarie europeană (cu relații la Bruxelles, firește) care nu numai că urmărește cu mare atenție evenimentele de la Chișinău, ci și pune în mod nemijlocit umărul la consolidarea opoziției „autentic proeuropene” în intenția de a înlătura de la putere actualul regim oligarhic. Cancelaria respectivă stă în spatele formării blocului electoral „PPDA-PAS” cu „lăturașii” PLDM și PL și e posibil că ideea neparticipării PUN la alegeri să vină, prin intermediul PPE, tot de acolo. Și poate chiar rezoluțiile Parlamentului European la adresa guvernării din Republica Moldova au fost influențate din aceeași cancelarie.

Sigur, liderilor noștri de opoziție nu le strică sfaturile unor deputați, experți, consilieri, sprijinul extern în general, mai cu seamă în condițiile când puterea simulează democrația și încalcă fără remușcări regulile de joc. Problema e că PAS avea electoratul său și acesta ar putea să nu voteze în mod automat pentru blocul constituit în mod forțat cu un partid ce ridică niște semne de întrebare, de origine și calitate dubioasă. O altă problemă e că unii reprezentanți din cancelaria respectivă ignoră factorul rusesc, îl simpatizează pe Putin, făcând uneori jocurile sale geopolitice (cum ar fi Northstream 2).

Trecând peste faptul că, în felul acesta, noi, alegătorii, suntem priviți ca o masă de manevră, incapabilă să aleagă de sine stătător binele pentru Republica Moldova (ceea ce e adevărat, trebuie să recunoaștem), ideea că niște prieteni de-ai lui Putin ar putea influența blocul „Acum” nu ne surâde deloc. Și aceasta determină probabil Bucureștiul să le amintească lui Andrei Năstase și Maiei Sandu, dar și nouă, alegătorilor, despre riscul pierderii simțului realității, despre necesitatea de a coborî cu picioarele pe pământ. Vom vedea după alegeri ce au înțeles ei și ce am înțeles noi.

Logica alegătorului

Alegătorii se conduc de propria logică. Important e ca de nemulțumirile lor previzibile, justificate să nu profite cineva care urmărește la fel schimbarea puterii, dar din motive diferite, din interes care nu coincide cu interesul cetățenilor. Să nu se întâmple ca în 2009, când pe valul anticomunist la putere au venit politicieni proeuropeni falși, care au compromis integrarea europeană. Cei care strigau cel mai tare „Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști” s-au dovedit a fi cei mai falși. Azi, la fel, pe valul antioligarhic ar putea accede la putere niște luptători falși cu oligarhia, a căror dorință e doar să-l înlocuiască pe Plahotniuc, cu care au avut cândva afaceri comune. Și faptul că unii lideri de azi ne cheamă să uităm de geopolitică, să aruncăm batista pe țambalul integrării europene nu e o garanție că, urcați pe valul antioligarhic, ei nu urmăresc scopuri geopolitice sau că nu sunt instrumente în confruntarea geopolitică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Tarnacop 21.01.2019 10:00

Pozitia lui Melescanu - ministru din guvernul Dancila(citeste penalul Dragnea) era previzibila. Titulatura PDM este o insulta, o batjocura la insasi notiunea de democratie, si pot scrie ei multe - tot GOI raman, si numai proeuropeni nu-s.Orice colaborare cu ei ar fi o tradare, compromitere si sinucidere politica.Violatorii democratiei, hotii si potlogarii trebue sa poarta raspundere.

I. David @P. 21.01.2019 10:10

Acest N. Negru tot mai tare lunecă în lumea fariseismului. Îl doare de soarta Moldovei și pe toate le știe parcă stă în buzunaul liderilor politici și a lui Melșeșcanu. Și ca să vezi, pe el îl deranjează nu regimul Plahotniuc, care a creat din RM o zonă criminală, ci liderii ACUM, care ar putea chipurile să fie influențați de prietenii lui Putin. Copilul netrebnic a lui Putin - Dodon, care e și prietnul de taină a lui Plahotniuc, pe N. Negru nu-l deranjează. totodată, lui permanent i se năzăresc alți ologarhi, care de 7-8 ani deja nu sunt în Moldova și pe care Germania a refuzat și refuză să-i extădeze. Mă uit la fața lui N. Negru, schimbată de grija de cursul european al Moldovei și de ”pro-eruropeanul” arab - Plahotniuc. Dar nu a rămas mult și își va devea vârful nasului și va avea probleme ce să mai scrie.

L. Antohi 21.01.2019 11:38

Evident că factorul geopolitic este unul important și nu e de neglijat. Dar în Republica Moldova el este exploatat într-un mod cinic și crimnial pentru că, bătând în clopote despre acesta, Plahatniuc și gruparea lui fac tot ce le trece prin cap. Ori, anularea alegerilor în mun. Chișinău a avut ceva comun cu geopolitica? Sau faptul că zeci, și chiar sute de oameni, stau prin închisori ori sub urmărire penală numai că nu sunt de acord cu guveranrea lui Plahotniuc, e tot dictat de geopolitică? Ori ce are cu geopolitica faptul că hoțul de milarte - Șor, o duce bine mersi și cheltuie bani murdari în stânga și în drepata pentru a cumpăra (dobitoci) lumea? Sau faptul că nu avem justiție e cauzat de geopolitică? Și în final, faptul că UE și-a întors fundul spre guvernarea de azi, e cauzat de motive geopolictice? Iar lătraci ca N.Negru și ca pritenuu lui -P. Bogatu, de departe nu din dragoste de țară și neam caută orice motiv numai pentru al ocoli și chair a lustrui regimul Plahotniuc, și ai ataca pe liderii ACUM. Acest fapt e unul evident. Iar guveranrea actuală a Românie, în frunte cu penalul Dragnea, are interesele sale în Republica Moldova, și nu prea îi interesează democrația de la noi.

P. Postoalchi 21.01.2019 16:32

Prin acțiunile pe care fac,Plahotniuc și gruparea lui, încet dar sigur sineucid și în mod cert ucid și Partidul Democrat. Unica scăpare a PD este o alinață postelectorală cu A.Năstase și cu M. Sandu, ori cu unul de aceștia. Iar încât lîn Moldova au o pensie mică, N.Negru îl ”ajută” pe Planatniuc să se salveze și e în câștig și el.

Luminita 21.01.2019 16:56

Eu zic ca toate comentariile de mai sus sunt mult mai bine argumentate decat articolul tovarasului Negru

Scaraoțchi 21.01.2019 19:34

Doamne ,Dumnezeule Mare ! Cu astfel de idei supraeronate cu care umpleti , dragi băieți comentatori acest portal ZN,dovediti incă o dată cat de naiv judecati politica REPUBLICII VOASTRE zisă moldova ! Va dati de ceasul mortii ca nu e vorba de geopolitică in cazul RM ? ESTE ! CU VARF SI INDESAT !! Si datorită modului eronat și primitiv de a o judeca trageti după voi f f multi oameni. Iar asta se poate alege cu CONSECINTE EXTREM DE DURE nu numai pentru REPUBLICA MOLOTOVA .Nici acum după 26 de ani de ”independență” aproape nimeni ( cu exceptia câtorva ) nu -si da seama ca arealul pruto-nistrean este una din cheile de boltă ale intregului SUD-EST EUROPEAN ! Alegerile de acum din RM sunt hartia de turnesol geopolitic inclusiv pentru UKRAINA ! Iar caderea posibilă in EST a zonei se va decide pentru multi, multi ani. Primii care veti ...beneficia de rezultate negative veti fi chiar domniile voastre si toti care sunt mnarcati de această mentalitate si de acest mod gresit de a vedea lucrurile. Nu UKRAINIENII ! Ei au ceva mult mai mult de oferit fie VESTULUI, fie ESTULUI. R M ce are ? SCLAVIA SI DEZNATIONALIZAREA !! da, mai aveti inca ceva. Lovituri pe la spate la adresa ROMANIEI . Numai ca nu o veti putea rapune ! Asa ca urez votantilor PRO MOLDOVA si celor cu restul de alte combinatii politice contra naturii succes in alegeri . Fara sa ma pot acuza câtusi de putin de cinism.Daca nici un articol analitic atât de simplu ca al d-lui Negru nu sunteti capabili sa-l descifrati e inutilă orice alta discutie si nu mai e nimic ,nici de spus, nici de facut !

Mihai 22.01.2019 13:03

Simtul realitatii a fost pierdut de catre oficialii din Romania si SUA, care au sustinut (si continua s-o faca) un regim mafiot, ajuns ilegal si ilegitim la putere in R.Moldova! Pierderea de imagine, pe care au suferit-o aceste state in R.Moldova, nu se va recupera usor. Bucurestiul si Washingtonul isi promoveaza aici interesele lor, iar cetatenii de aici sunt priviti doar in calitate de carne de tun, le este'n cot de soarta acestora, de traiul dus, etc. P.S. Sa cautam dusmani externi, asa e mai usor sa deviem de la problemele interne! Nu-i asa, Negrisor?

Ion Marin 22.01.2019 13:24

Dacă e să vorbim de geopolitică, e cert faptul că salvarea Moldovei de influența nefastă a Rusiei, ar fi UNIREA cu Țara-Mamă - ROMÂNIA, fapt care ne-ar duce și în UE. Dar ea nu poate fi făcută cu guverărea actuală, condusă de V. Plahotniuc, care e una pro-bani și de aceea nu-i trebuie nici România, nici Europa. Demonstrativ e faptul susținerii în alegerile prezidențiale a pro-rusului - I. Dodon cu care și în prezent sunt actori ai unui spectacol murdar. Iar referitor la alinațe post-electorale, lăsându-l la o parte pe A. Năstase, e de remarcat faptul că M. Sandu, care e un politician pro-UE foarte promițător, suținută de factorii de decizie ai UE, ar accepta orice relație cu V. Plahotniuc, pentru ea aceasta ar fi afârșitul ei politic, scop pe care îl urmărește V. Plahotniuc. Iar N. Negru este o sulă a acestui oligarh cu pretenții de politician местного разлива. Dar, N. Negru deja suferă de miopie și nu vede că masca i-a căzut și credibilitatea lui ca anlist e ZERO.

Roman @Ko 22.01.2019 18:03

Ticăloșenia lui N. Negru nu se manifiestă și prin zecile și sutele de crime ale regimului pe care el ”nu le vede”. Iar dacă îl doare în cot de factorul geopolitic care evident conține pericolul ursesc, de ce acest N. Negru nu bate în clopote despre toleranța cu care e tratat Dodon, promotorul ideii ca aramata rusească să staționeze în Transnistria? Sau de ce nu strigă că prin aeroportul Chișinău pleacă la Moscova ”prezidentul” transnistrean Crasnoselschii și acolo ne măscărește ca la ușa cortului, iar apoi tot prin Chișinău se întorce liniștit de parcă nici austuroi nu-i miroase? Ori de ce N. Negru nu bate în clopote că alt fost ”prezident” transnistrean - Șevciuc, care era un dușman înrăit tot ce e moldovenesc *în afară de muzica lui I. Suruceanu), a fugit de organele de urmărire penală din Tirașpol și mai bine de o săptămână a stat în Chișinău, de unde apoi a zburat liber peste hotare? Știm, N. Negru, care e înhămat la aceiași căruță cu P.Bogaru, la așa întrebîări nu se va răspunde deschis și cinsitit, altfel pierde locul la treucă. Cum ar șpune-o un rus, ПОЗОР tov. Negru.

Andres 24.01.2019 18:28

Domnule Negru, factorul geopolitic totdeauna a ingfluențat politica mmioldovenească. Dar dumneata cam speculezi cu el. Mai întâi spune de ce T.Meleșcanu nu s-a întâlnit cu V. Plahotniuc, sau cu sluga acestuai - Dodon ș.a. Dar dacă e săa dmitem că s-au întâlnit undeva și cumva, nu știii ce i-a sșus șui Plahotiuc? Și de ce s-a întâlnir cu liderii blocului ACUM,? Și apoi, crezi dumitale că scopul scuză mijloacele și Maiei Sandu, care e o personalitate foarte notorie și politician cu gândire europeană, iar sta bine să colaboreze cu un cordonator cinic și cu apucături de interlop? Iar în final, mai crezi că lumea nu cunoalte cui slujești?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md