17:32:00 07.07.2022
Stiri

Nicolae Negru // Anul politic 2022, așteptări și posibilități

Actualitate 03.01.2022 09:33 Vizualizări5629 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Anul politic 2022, așteptări și posibilități


Semne diacritice

1. Anul politic 2022 se anunță a fi un fel de clonă a anului precedent, moștenindu-i crizele și conflictele majore - pandemia, concentrarea trupelor ruse la hotarul cu Ucraina și ultimatumul Rusiei, criza gazelor naturale, dorința Moscovei de a rezolva rapid conflictul transnistrean, așa încât să stopeze „deriva” Republicii Moldova spre Europa via România...

În acest context, evoluția politică din Republica Moldova va fi determinată în mare măsură de ceea ce se va întâmpla în afară, în relația dintre Rusia și Ucraina, Rusia și Occident, schimbările anunțate și începute de guvernarea PAS sunt posibile doar în condiții de echilibru și stabilitate politică.

2. Dacă, în opinia unor experți, Covid-19 a suferit mutații ce îl fac, paradoxal, mai contagios, dar și mai puțin letal, ambițiile revanșarde ale Rusiei, dorința de a fi tratată ca URSS, de a rescrie harta Europei de după încheierea războiului rece prezintă un pericol care sperie mai mult decât cel pandemic. Deocamdată, Putin nu a ordonat tancurilor masate în coasta Ucrainei să se miște spre vest, el așteptând să tranzacționeze cu Biden soarta noilor state independente, formate pe ruinele URSS. Faptul în sine al negocierilor care vor începe curând e un semn că atacul asupra Ucrainei nu este inevitabil, dar marja de manevră ale SUA și NATO nu e prea largă, o soluție care să satisfacă „ursul”, să stingă pornirile sale agresive și, totodată, să nu afecteze demnitatea, suveranitatea și independența statului ucrainean nu va fi ușor de găsit.

3. În opinia experților, SUA va promite să nu mai desfășoare arme strategice în Ucraina și să limiteze la cele prezente crearea de baze militare în țările Europei de Est, dar nu are cum să accepte ultimatumul lui Putin: să închidă ușa NATO pentru totdeauna în fața Ucrainei și Georgiei. Aceasta va însemna că sabia invaziei ruse va continua să atârne asupra Ucrainei, că spectrul războiului nu va dispărea din regiunea noastră.

4. Moscova va încerca să negocieze cu Washingtonul un statut special pentru raioanele de est ale Republicii Moldova și legitimarea trupelor ruse de acolo în calitate de „garant” al reintegrării statului moldav. La indicațiile Kremlinului, Tiraspolul va veni cu noi „inițiative” de reluare a procesului de „negocieri” și de găsire a unei modalități de „conviețuire pașnică între Transnistria și Republica Moldova”. Și Washingtonul vorbește de la un timp despre un „statut special” al Transnistriei și există riscul să se ajungă la o federalizare de facto a Republicii Moldova, dar, din aceleași motive, ca în cazul ucrainenilor, SUA nu va accepta ca „împăcarea” malurilor nistrene să fie „asigurată” de trupele ruse. Iar guvernarea PAS nu va semna o înțelegere de federalizare, sub orice formă, a Republicii Moldova. Aceasta ar duce la alegeri parlamentare anticipate, cu participarea transnistrenilor, și o resetare totală a scenei noastre politice.

5. Rusia va mima din nou dorința de retragere a munițiilor și armamentului de la Cobasna, dar se va opune propunerilor Chișinăului ca procesul să fie monitorizat de organizațiile internaționale - OSCE, ONU sau UE. La rândul său, Chișinăul va rezista presiunilor Moscovei ca evacuarea depozitului de la Cobasna să fie considerată o „problemă bilaterală”.

6.Criza gazelor va mai dura, dar Republica Moldova va rezista, nu fără ajutorul României și al Europei în general. Alternativa e haosul, instabilitatea și alegeri anticipate, pe care le dorește doar Dodon.

7. Chișinăul va avea nevoie ca niciodată de expertiza și ajutorul diplomatic, de sprijinul autorităților române pe scena internațională, în cadrul ONU, UE, OSCE, NATO, pentru a face față presiunilor de ordin economic și geopolitic. În schimb, el va demonstra inițiativă și disponibilitate în realizarea proiectelor prevăzute de „foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România”.

8. Anul acesta va începe evaluarea judecătorilor și procurorilor. Ex-președintele Igor Dodon va ajunge să fie anchetat și în legătură cu pachetul de bani („kuliok”) luat de la Plahotniuc.

9. Și pe dreapta, și pe stânga se anunță regrupări, se va încerca consolidarea forțelor de opoziție, unioniste și proeuropene, pentru a rezista monopolului PAS, iar PSRM, PCRM și Partidul Șor, demoralizate și compromise, vor întreprinde, cu ajutorul tacit al Rusiei, acțiuni de destabilizare și de provocare a alegerilor anticipate. Nu vor reuși.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Andrei 03.01.2022 12:07

Curajoase predictii, mai ales ca in dreptul fiecarei din ele lipseste o evaluare a probabilitatii corespunzatoare, fie aceasta probabilitate si subiectiva. Dar, constat, analistul politic este bine ancorat in fenomenele politice interne si externe.

TUN 03.01.2022 13:21

NU va ingrijoratzi de circul razboinic care se desfasoara. Rusia , indiferent de sef, NU va ceda niciodata Ukraina din sfera sa.Cei care au smuls ukra pentru a o pune in UE au facut o mare eroare.Faptul ca oocidentul a acceptat sa dea crimeia rusiei nu au facut decat sa pregateasca ocuparea ukrainei de catre kremlin. Domnul Biden esdte prea in varsta si nu are fortza necesara pastrarii ukrainei.Deci_ daca sua nu cedeaza domnul putin va fi sfatuit de opzantzii lui Biden sa intre in ukraina. Principîul este cunoscut :::Ce ...... o sa facem razboi mondial pentru Ukra ??????? Rusii sa si ia inapoi ukra,UE sa ste a cuminte acasa si lucrurile se vor linisti ????????? Nimeni nu est vinovat si inchidem capitolul estic care ne da numai batai de cap !!!!!!!Atzi ghicit. Nu vor urma zile bune pentru Estul Salbatic.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md