07:04:45 06.12.2021
Stiri

Nicolae Negru // Am pierdut, am câștigat?

Actualitate 01.11.2021 09:20 Vizualizări3324 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Am pierdut, am câștigat?


Semne diacritice

În loc să se calmeze spiritele, să înceteze acuzele și jignirile reciproce, societatea să se unească în sfârșit, așa cum o îndemnase Maia Sandu cu o zi înainte, pentru a construi „un viitor mai bun” acasă, după semnarea contractului de furnizare a gazelor cu „Gazprom” focul polemicii s-a aprins și mai tare. Am pierdut sau am câștigat, înnoind contractul cu Rusia? - acesta este noul motiv al discordiei din societatea noastră. Paradoxal, cei care o îndemnau pe Maia Sandu să meargă să se închine la Putin nu sunt deloc bucuroși că „Gazprom”-ul a făcut un pas înapoi, iar cei care o încurajau pe Maia Sandu să reziste, să manifeste demnitate și să caute surse alternative de gaze se declară în mod firesc dezamăgiți de faptul că vom rămâne în continuare dependenți de Rusia.

Deocamdată, nu dispunem de toată informația privind tranzacția. Pretextându-se secretul comercial, contractul semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” nu a fost dat publicității. Din păcate, aflăm mai puțin de la cei care promiteau să ne spună mai mult, să fie mai transparenți. Vicepremierul Andrei Spînu scrie că „Gazprom” a „acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață” și că „în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse”. Dacă actualele prețuri se vor menține, Republica Moldova va plăti „un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”.

De cealaltă parte, TASS afirmă, cu referire la surse din „Gazprom”, că „ținând cont de conjunctura pieței, schimbările pot duce la dublarea prețului comparativ cu formula veche, până la 500 - 600 de dolari pentru mia de metri cubi”. Tot „Gazprom”-ul dă detaliile necesare despre formula de calcul al prețului pentru Republica Moldova: „conform noilor condiții, în primul și al patrulea trimestre republica va cumpăra 70% din volum cu un anumit raport la prețul petrolului, iar restul - la prețul bursei; în trimestrele doi și trei - 30% vor fi legate de prețul petrolului, iar restul - vor plăti la prețul bursei”.

Adevărul ar putea fi undeva la mijloc, Spînu prezentându-ne, din motive înțelese, varianta optimistă a evoluției prețurilor la petrol și gaze, iar reprezentantul „Gazprom”-ului - pe cea pesimistă, pentru consumatorii gazelor rusești.

„Pentru a opri orice speculație”, Spînu ne asigură că protocolul semnat nu prevede nicio condiție politică și „nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel”. El trișează un pic. Înainte de semnarea contractului cu „Gazprom”, pe 29 octombrie, ANRE a anunțat că, după consultarea cu secretariatul Comunității Energetice Europene, amână până la 1 ianuarie 2022, punerea în aplicare a „Regulilor pieței energiei electrice”, aprobate la 7 august 2020. E vorba de fapt despre principiile mult discutatului și amânatului Pachet energetic III, care supără mult Rusia. E o amânare de doar două luni sau de cinci ani?

O reușită clară a protocolului semnat la Sankt Petersburg e auditul datoriei de 709 milioane de euro pretinse de „Gazprom”. E nevoie însă de multă voință politică pentru a efectua un audit adevărat și a întoarce banii pierduți de Republica Moldova prin diferite decizii aprobate de funcționari corupți trădători. Ar fi de neînțeles dacă, urmărind zecile de mii obținute ilegal de judecători și procurori, am scăpa din vedere zecile de milioane furate din sistemul energetic, începând cu subevaluarea cotei Republicii Moldova în „Moldovagaz”.

După semnarea contractului, opoziția socialist-comunistă pare să fi pierdut darul vorbirii. Și e de înțeles, ei se credeau singurii capabili să discute cu Kremlinul. Însă, orice ar spune opoziția, Maia Sandu, Guvernul PAS au trecut testul administrării crizei gazelor, bilanțul politic al acestei perioade de foc este, din punctul nostru de vedere, pozitiv pentru noua guvernare.

Dacă a câștigat sau a pierdut Republica Moldova? Mai rămâne de văzut. Lipsa de informație în privința viitoarelor relații între Republica Moldova și „Gazprom” s-a resimțit și la Bruxelles. Deși se afla la summitul G20 de la Roma, președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a telefonat Maiei Sandu să afle detalii. „Am discutat la telefon cu președinta Maia Sandu în marja G20 pentru a primi ultimele informații cu privire la situația energetică din (R). Moldova”, a scris el pe Twitter. Mulțumindu-i pentru suportul și asistența neprețuită din partea „partenerilor noștri europeni” pe parcursul acestei crize a gazelor, Maia Sandu a subliniat că „diversificarea alimentării cu energie e cheia ca (R). Moldova să devină mai rezistentă în viitor”. Într-adevăr, diversificarea e soluția. Cauzele crizei nu au fost eliminate, criza nu a fost rezolvată, ci doar amânată pentru cinci ani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


PUNCT de VEDERE 01.11.2021 12:57

E firesc pentru unii,ca UE,SUA,unii lobysti s-au simtit nevoiti sa participe la solutia,cel putin, temporara a crizei din Moldova,mai ales in ajunul intrunirii Forumului G20,unde s-au discutat probleme primordiale ale umanitatii,printre care si taxarea cu 15% a gigantilor(multinationalelor).Sensibilitatea acestora (UE,USA...etc) vis-a-vis de tarile sarace,ar fi trebuit sa se faca mult mai devreme...Asa,ca un audit sanatos pentru Gazprom(Moldovagaz)este iminent!!!Iar dimplomatiile moldovenesti,mai ales cele din tarile mari industrializate,sa arate efort in accelerarea reperezentarii Moldovei si intereselor acesteea ca stat, cu demnitate si competenta:sa se ocupe de lucruri mari si mai putin de maruntisuri.Iar faptul,ca vom pierde sau vom cistiga cava pe viitor,mai depinde si de cetatenii nostri,de slabiciunile sau puterea lor de caracter de a-si lasa creerul spalat de razboaie hibride.

Miticu Mitica 01.11.2021 13:21

Avand in vedere ça la purete este o guvernare neloiala Rusiei, atacul acesteia s-a dovedit respins. Doar simplul contract in parametrii normali, fara concesii politice inseamna o victorie rasunatoare. Purerea actuala si-a garantat linistea pana la urmatoarele alegeri. Datoria istorica a fost enuntata daca am fost atenti cand Mosvova a promis sa isi ia banii de la Platon, Usatai si Plahotniuc. Datoria guvenarii acum este sa aduca Orheiul, Baltiul si Gagauzia sub umbrela démocratiei !!! Si de asemeni sa dea drumul la importul din surse parelele , de énergie pentru ça nu ne,-am obligat sa importam cantitati !!!

Ion 02.11.2021 16:45

Conducta Iasi-Chisinau va ramane goala pentru 5 ani. Gazprom va continua monopolul transportului degaze. Nu s-a castigat nimic ci s-a pierdut tot ! RM in 5 ani va fi in aceeiasi situatie ca acum o luna. S-a pierdut o oportunitate sa se liberalizeze distributia si sa se nationalizeze transportul gazelor ca precursor pentru problema energiei in general in RM. RM si-a reinnoit contractul nuptial de prea curvie cu Rusia pentru inca 5 ani ! O greseala economica si geo politica majora care va tine RM in loc pentru 5 ani cel putin pentru nici 100$ mai putin la gaze din ce se zice. Rusine !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md