19:46:31 03.06.2020
 
Stiri

Alegeri locale sau „bancare”?

Opinii 08.05.2015 09:00 Vizualizări1750 Autor: Nicolae Negru
Alegeri locale sau „bancare”?


Semne diacritice

Este ciudat să vezi efectul publicării raportului „Kroll”. E senzația de după scăpărarea fulgerului, când aștepți să tune, dar tunetul întârzie, nu vine, e calm, e liniște... Și te gândești dacă nu cumva ți s-a părut că vezi o descărcare electrică în cer.

Ni s-a părut că misteriosul, secretizatul raport, care confirmă furtul miliardului în valută forte, a fost dat publicității? După cum și faptul că „moldovenii s-au trezit” o fi fiind o nălucire a unor comentatori dornici de senzații tari? Nu s-a întâmplat nimic, cetățeanul nostru murmură ceva în surdină, „boscorodește” dezamăgit că raportul e „prea vag”, că nu conține numele pe care le-a scandat la miting, dar nu iese în stradă spontan, din impuls, copleșit de sentimentul de revoltă, ci așteaptă să fie chemat de cineva. De fapt, nu există nici certitudinea că mai așteaptă ceva.

Și s-ar putea ca patosul, aplombul, aroganța celor de la platforma civică „DA”, care au refuzat invitația de dialog a premierului Gaburici, crezând, după 3 mai, că au în mânecă asul revoltei populare, să se spulbere ca un fum, dacă în spatele lor nu stă nimeni care să finanțeze „revolta” și dacă data viitoare în PMAN se va aduna mai puțină lume decât data trecută. Totuși, de ce să ratezi o ocazie de a te arăta interesat de rezultate, nu numai de proces? Pe mine personal nu mă convinge inflexibilitatea, iacobinismul de azi a unor foști „lingători de blide” de ieri, mă pune în gardă „revolta” dozată, disciplina „revoluționarilor”, căci seamănă a bolșevism. De altfel, avertismentele de tipul „repetiția generală”, „lovitura de grație” denotă o folosire reflexivă a vocabularului leninist.

Pe de altă parte, puterea afișează un zâmbet de satisfacție, mulțumită de „isprava” sa, prefăcându-se că nu are nicio legătură cu cele scrise în document, ca și cum miliardul de euro și dolari a „emigrat” în spațiul off-shore fără să anunțe instituțiile statului. Prin alte părți, un jaf de asemenea proporții ar fi scos imediat lumea în stradă (a spus-o și ambasadorul german), iar guvernanții s-ar fi grăbit să calmeze spiritele, să-și presare cenușă pe creștet, ar fi urmat demisii de „onoare” ale celor responsabili de tranzacțiile bancare și securitatea financiară. La noi, noțiunea de onoare nu există și nici nu poate exista în condițiile în care prevalează nu meritul, ci apartenența de partid, docilitatea și obediența.

Și mai ciudat e că nu numai liderii și politicienii APME, ci toată clasa politică, toți politicienii cu unele excepții care confirmă regula, și-au băgat, ca la comandă, capul în nisip, ca și cum jaful de la BEM, Banca Socială și Unibank nu îi privește. Nu cumva se „alimentează” cu toții din aceeași sursă?

Fără a se aștepta presiunea străzii, trebuie să fie demiși guvernatorul BNM, directorul CNA, procurorul general, directorul SIS... Numai dacă cineva dorește cu orice preț să se sinucidă politic sau să provoace un „Maidan” ucrainean la Chișinău se poate comporta ca liderii APME. Publicarea raportului „Kroll” a fost doar un prim pas, logic este să se meargă înainte cu înfăptuirea justiției, înainte ca lumea să iasă în stradă. Numai așa mai pot fi salvate alegerile locale, mai poate fi preîntâmpinată transformarea acestora în discuții pe marginea furtului de la BEM, avantajându-i pe unii care vorbesc, în detrimentul altora care merită să fie aleși.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

ion 08.05.2015 13:47

Acum vad ca si Bogatu, si Negru, joaca hora pentru Filat, asa cum si se zvoneste. De ce atita critica in adresa platformei civice? Cine din politicienii actuali a reusit sa adune atita lume? De ce sa scotocim in trecutul "unor lideri in PMAG", daca lumea a iesit totusi? Pentru ce trebuia intilnirea asta cu Gaburici? El e o marioneta,iar revendicarile erau scrise clar! Se incearca de a diminua importanta si amploarea mitingului, autorul incearca sa sperie platforma cu numarul mai mic de oameni iesiti in viitor la miting. Nu are de unde sa stie autorul cita lume va iesi. Important e ca guvernarea sa-si dea seama ca maidanul e aproape, si sa nu denigreze intentiile poporului de a se debarasa de hoti si mafioti, si blogheri comandati si platiti.

Anticorupție 12.05.2015 10:02

primar adevărat în Chișinău este numai Dorin Chirtoacă, singurul PRIMAR EUROPEAN!

Cezara 12.05.2015 10:07

Dorin Chirtoaca the best! Unicul primar gospodar si cu responsabilitate pentru orasul nostru.

vivaldi 12.05.2015 11:17

Chirtoacă pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău! forța PL!

ion 24.07.2019 11:48

Raportul Krol-2 sta prafuit mai mult de 1 an la Procuratura,iar oamenii lui Plahatniuc Harunjen si Betisor nu au miscat un deget.Agentia Kroll s-a mirat ca procurorii moldoveni nu au facut nimic 5 ani ca sa intoarca miliardul furat.Mai mult,l-au lasat pe sor sa fuga din tara.Interesant,dle Negru,nu-i asa ? Nu ai scris niciodata despre aceasta.De ce ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md