Nervozitate mare la Moscova din cauza Summitului CPE găzduit de R. Moldova, cu participarea a circa 50 de lideri europeni. Șeful FSB-ului rusesc: „R. Moldova e împinsă de Occident în războiul din Ucraina”
Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ruseşti şi-a exprimat furia faţă de cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene din R. Moldova, la care participă aproape 50 de lideri europeni.
„Ucraina a devenit un cap de pod în războiul împotriva Rusiei”, a declarat joi directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexandr Bortnikov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.
„Occidentul împinge în mod activ R. Moldova să se implice în conflictul ucrainean”, a spus el.
Bortnikov a mai afirmat joi că Occidentul incită R. Moldova să efectueze o „epurare violentă a Transnistriei”.
Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, a menționat astăzi la Bulboaca, în debutul reuniunii CPE, că Vladimir Putin a exclus Rusia din această comunitate.
„Multe state, nu doar cele din UE, apără ordinea internațională, dreptul oamenilor și suveranitatea țărilor. Este foarte important ca acest mesaj să ajungă la Rusia. Rusia nu este aici nu de aceea că nu am vrut să o invităm, dar Vladimir Putin a exclus Rusia din această comunitate prin lansarea acestui atac”, a afirmat Josep Borrell la Bulboaca.
R. Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi a fost afectată de instabilitate politică. Rusia a avut în mod tradiţional o influenţă majoră în această ţară mică, în special în regiunea separatistă Transnistria, unde soldaţi ruşi sunt staţionaţi din anii 1990, scrie DPA.
Observatorii internaţionali au avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea folosi tulburările din regiune cauzate de invazia Ucrainei ca pretext pentru a escalada situaţia.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate