16:01:38 04.05.2024
Stiri

Natalia Gherman: „Mai greu a fost să negociez Acordul decât să semnez acele o mie de pagini. Dar sunt mândră de rezultat”

Politică 26.12.2013 09:27 Vizualizări2981 Autor: Raisa Lozinschi
Natalia Gherman: „Mai greu a fost să negociez Acordul decât să semnez acele o mie de pagini. Dar sunt mândră de rezultat”


Bilanț // Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Natalia Gherman, a acordat un interviu Ziarului NAȚIONAL în care spune de ce obiectivul european al R. Moldova este cea mai bună cale, vorbește despre relațiile R. Moldova cu Federația Rusă, dar și despre planurile de sărbători ale familiei sale.

Dnă Gherman, dacă ați face un bilanț al anului 2013, ce vă vine prima dată în gând?

În primul rând, am finalizat negocierile asupra Acordului de Asociere, inclusiv asupra Zonei de Comerț Liber între R. Moldova și Uniunea Europeană. A fost un proces care a durat trei ani și jumătate și a fost finalizat cu succes în primăvara curentă. Parafarea Acordului a avut loc cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. De asemenea, mă bucură foarte mult faptul că R. Moldova a îndeplinit toate condițiile planului de acțiuni moldo-comunitar în domeniul liberalizării regimului de vize și așteptăm finalizarea procesului decizional în acest context în primul semestru al anului 2014. Ca să ajungem aici, a fost necesară conjugarea eforturilor mai multor instituții de stat, din partea societății civile, tuturor partenerilor cu care am lucrat în echipă și cu care ne-am bucurat de un rezultat atât de mult așteptat. Au mai fost mai multe realizări importante în domeniul integrării europene în primul rând, am dezvoltat cooperarea sectorială cu UE în foarte multe domenii, precum cel energetic. Am obținut susținerea UE pentru diversificarea surselor de furnizare a energiei, inclusiv prin conectarea Moldovei la sursa de energie a UE. Au fost liberalizate exporturile pe piața UE pentru vinificatorii moldoveni începând cu 1 ianuarie 2014. A fost consolidată cooperarea pe domeniul serviciilor comune de securitate și apărare, cercetare și dezvoltare prin punerea în vigoare a mai multor acorduri importante pentru noi. Toate aceste domenii ne apropie de UE.

Cum a fost să semnați timp de trei ore aproape o mie de pagini ale Acordului de Asociere, pe 29 noiembrie curent, la Vilnius?

(râde) A fost mult mai greu să negociez acest Acord, decât să-l semnez. Chiar dacă am semnat timp de trei ore acele aproape o mie de pagini, care pare o chestie hazlie, îmi era foarte plăcut și mă încercau sentimente de mândrie că am reușit să avem acest Acord. E o muncă la care au contribuit mulți oameni.

Care lucru vi s-a părut cel mai dificil în acest an în calitate de ministru de Externe?

Ultima rundă de negocieri pe textul Acordului de Asociere. Cele mai sensibile și dificile elemente ale Acordului sunt, de obicei, lăsate pentru runda finală. Dar am avut și un sentiment de mândrie, de realizare profesională, atunci când am văzut în preambulul Acordului de Asociere reflecția aspirațiilor noastre europene și a alegerii europene pe care a făcut-o R. Moldova. Acum, după parafare, Acordul este publicat și așa că puteți vedea cum este reflectat acest obiectiv strategic.

Cum ați caracteriza relația R. Moldova cu Federația Rusă din 2013?

A fost una pragmatică. Au avut multe contacte la nivel înalt. Prim-ministrul R. Moldova s-a întâlnit cu omologul său rus, eu am fost la Moscova la invitația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și am discutat tot spectrul relațiilor bilaterale moldo-ruse. Vreau să reiterez faptul că în dialogul moldo-rus nu există subiecte tabu. Discutăm despre toate într-o manieră deschisă și pragmatică.

Ministerul pe care îl conduceți s-a concentrat, deci, pe integrarea europeană a R. Moldova în anul din care au mai rămas câteva zile…

Nu numai. Au fost și foarte multe realizări pe domeniul relațiilor bilaterale cu mai multe țări ale lumii și a fost consolidată cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale. Au fost și trei evenimente importante de extindere a prezenței diplomatice moldovenești în străinătate. Au fost inaugurate trei ambasade noi – în Regatul Țărilor de Jos, în Canada și în Quatar. Acestea au fost evenimente pe măsura obiectivelor strategice a politicii noastre externe. Totodată, în R. Moldova și-a deschis ambasadă Slovacia. Ne-am bucurat de mai multe vizite la nivel înalt, am găzduit mai mulți miniștri de Externe și pe secretarul de stat al SUA, John Kerry, care a venit în premieră în R. Moldova. Anul 2013 a fost unul crucial în parcursul nostru european, iar acum ne putem bucura și de sprijinul deplin al SUA în realizarea acestui obiectiv. A fost, de asemenea, ministrul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au fost în premieră miniștrii de Externe din statele Benelux și noi am dezvoltat relații în anul 2013 cu țări precum Franța, Spania, Țările Baltice. Ne bucurăm și de foarte multe parteneriate noi pe care le vom dezvolta în continuare. Am și un sentiment de împlinire când mă uit la anul 2013 și mă bucur că sistemul diplomatic moldovenesc a fost dezvoltat și consolidat. La minister avem practici europene și în ce privește angajarea personalului în sistemul diplomatic, de remunerare, de promovare, de acordare a rangurilor diplomatice. Noi am început să funcționăm altfel. Ne mândrim că suntem un minister cu adevărat european.

Cum i-ar răspunde ministrul de Externe unui cetățean simplu la întrebarea: cu ce este mai bună integrarea europeană a R. Moldova, decât integrarea în alte structuri?

În primul rând, integrarea europeană modernizează țara și îmbunătățește viața fiecărui cetățean. Să luăm, spre exemplu, dreptul mobilității. Cred că fiecare cetățean o să aprecieze când va călători în UE fără vize în baza unui pașaport biometric moldovenesc. În al doilea rând, implementând toate prevederile acestui Acord de Asociere, vom aprofunda procesul de reforme în absolut toate domeniile din R. Moldova. Cât despre Zona de Liber Schimb, ar însemna îmbunătățirea calității produselor moldovenești. Produsele pe care le vom exporta în UE vor fi mai calitative, mai sănătoase ceea ce va duce, în cele din urmă, la îmbunătățirea sănătății populației. Aceasta va însemna și practicile pe care le vom introduce în viața noastră de zi cu zi: transparența actului de guvernare, supremație legii, responsabilitatea guvernării față de cetățeni. La nivel de infrastructură, înseamnă și drumuri mult mai bune, menținute cu totul altfel, spitale, grădinițe, alte obiective de menire socială de cu totul altă calitate. Asta înseamnă sustenabilitatea procesului de reforme care, după cum am spus, contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean. Și, eminamente, noi suntem europeni. R. Moldova este țară europeană și noi nu trebuie să căutăm un alt model de dezvoltare. Suntem europeni și trebuie să preluăm toate standardele, practicile europene ca să le implementăm la noi acasă.

Ce-și dorește Natalia Gherman să se îndeplinească în 2014?

În primul rând, îmi doresc stabilitate politică la noi în țară, conjugarea eforturilor întregii societăți pentru a face integrarea europeană un obiectiv realizabil, ceea ce poate fi susținut prin semnarea Acordului de Asociere între R. Moldova și UE. Așteptăm ca acest eveniment să se producă în 2014. Și îmi doresc, bineînțeles, finalizarea procesului decizional privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, astfel încât să ne bucurăm de călătorii de scurtă durată în UE fără vize din primul semestru al anului 2014. Am muncit suficient de mult și destul de bine ca aceste obiective să fie realizate.

Dnă ministru, aveți vreun regret?

Desigur, fiecare din noi are anumite regrete. Ceva nu s-a reușit să implementăm, să realizăm, poate undeva trebuia să fim mai activi, mai curajoși, însă toată lumea operează într-un sistem de constrângeri, de ordin atât obiectiv, cât și subiectiv. Dar întotdeauna încercăm să realizăm mai multe în anul care vine.

La minister aveți toată libertatea să acționați așa cum considerați de cuviință?

Programul de guvernare care a fost aprobat de Parlament îmi oferă absolut toate posibilitățile de libertate atât în gândire, cât și în acțiuni.

Cum veți petrece sărbătorile de iarnă?

Cu cea mai mare plăcere vreau să petrec aceste sărbători cu familia mea, cu părinții mei, mi-a venit feciorul în vacanță de la studiile de peste hotare și ne vom reuni cu toții la o masă tradițională de sărbătoare.

Ce au, de regulă, pe masa de sărbătoare familiile Gherman și Snegur?

Bucate tradiționale, făcute de bunică (dna Georgeta, soția primului președinte Mircea Snegur – n.r.) și cu ajutorul mamei, pe care le savurează toată lumea cu cea mai mare plăcere. E vorba, mai cu seamă, de sarmale și plăcinte moldovenești. De obicei, le face mama și eu o ajut. Dar ea gătește cu multă dragoste și foarte gustos. Spiritul de înțelegere, dragoste și sentimentul că suntem împreună sunt înălțătoare. Fiindcă acest lucru nu se întâmplă foarte des în familia mea. Probabil, sunt eu de vină, deoarece, datorită serviciului și funcției pe care o dețin, călătoresc foarte mult.

Când revine acasă Mircea, fiul Dvs., ce preferă să-i pregătească mama?

Ardei umpluți. Dar nu are ocazia să-i guste foarte des (zâmbește).

I-ați pregătit vreun cadou dlui președinte Mircea Snegur, tatăl Dvs.?

Pentru domnul președinte cel mai important cadou este prezența familiei la masa de Crăciun și la masa de Revelion. Este cel mai fericit atunci când ne adunăm împreună și sărbătorim în familie.

Pe plan personal, aveți vreo dorință specială pentru anul 2014?

Vreau să-mi văd băiatul, fiul, înregistrând multe succese acolo unde învață. El mai are încă de învățat, însă aștept ca el să devină nu doar un cetățean responsabil, cu spirit civic, dar și un jurist profesionist.

Vă mulțumim!



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md