22:03:34 01.03.2024
Stiri

Moldovenii care vor vizita Rusia ar putea avea parte de o „surpriza” neplăcută din partea lui Putin. Străinii vor fi forțați să semneze, OBLIGATORIU, un document controversat

Actualitate 29.11.2023 16:59 Vizualizări3183 Autor: Ziarul National
Moldovenii care vor vizita Rusia ar putea avea parte de o „surpriza” neplăcută din partea lui Putin. Străinii vor fi forțați să semneze, OBLIGATORIU, un document controversat


Ministerul de Interne de la Moscova a pregătit un proiect de lege care i-ar forța pe străinii care vor să intre în Rusia să semneze un „acord de loialitate”, care le-ar interzice să critice politica statului rus, „discrediteze” istoria militară sovietică sau încalce „valorile de familie tradiționale”, relatează Reuters.

Noile măsuri pregătite de guvernul rus vin după ce oficialii de la Moscova au introdus o serie de legi draconice după începerea invaziei în Ucraina anul trecut, cele mai cunoscute dintre acestea fiind cele privind „discreditarea” și răspândirea de informații „false” despre forțele armate ale țării și cea legată de „agenții străinătății”.

Deși a doua a fost introdusă încă din 2012 și extinsă treptat de atunci, noile amendamente adoptate de parlamentul rus după declanșarea războiului lasă la latitudinea autorităților să declare practic orice persoană considerată indezirabilă din varii motive ca fiind un „agent străin”.

Aceste legi și altele asemănătoare au fost folosite de instanțele rusești pentru a condamna la închisoare ce a mai rămas din firava opoziție rusă, cvasi-inexistentă după ani de represiune, precum și cetățeni de rând ai Rusiei care și-au exprimat opoziția față de „operațiunea militară specială” sau au adus diverse critici autorităților.

Însă acum, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din primăvara anului viitor, Putin și-a intensificat retorica privind războiul pe care îl poartă pentru a proteja civilizația rusă „sacră” în fața „decadenței” occidentale.

El a vorbit despre acest lucru chiar în urmă cu o zi, lansându-se într-o tiradă în timpul căreia a afirmat că „armata rusă luptă pentru libertatea întregii lumi”.

„Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul”, a mai spus el, printre multe altele, într-un discurs ținut prin videoconferință la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, o organizație patronată de patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii.

Acum, agenția de stat TASS notează că proiectul de lege pregătit de ministerul de interne de la Moscova va forța toți străinii care intră în Rusia să semneze un acord care în esență restricționează ceea ce ei pot spune în public.

Ce restricții a pregătit guvernul rus pentru străinii care intră în țară

Unui cetățean al unei alte țări care intră în Rusia i se va interzice să „ingereze în activitățile autoritățile publice ale Federației Ruse, discrediteze în orice formă politica de stat internă și străină a Federației Ruse, autorităților publice și oficialilor lor”, potrivit documentului oficial consultat de TASS.

Acesta va include de asemenea clauze despre moralitate, familie, „propaganda despre relații sexuale netradiționale” și istorie.

Acordul urmează să prevadă explicit că străinilor le este interzis să „distorsioneze adevărul istoric despre realizările poporului sovietic în apărarea Patriei Mamă și contribuția lui la victoria asupra fascismului”.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, nu a precizat ce pedepse riscă străinii care încalcă acordul în timp ce se află pe teritoriul Rusiei.

Reuters notează că guvernul rus nu a depus deocamdată proiectul de lege în parlamentul de la Moscova, urmând ca el să fie dezbătut în comisii și plenul Dumei de Stat, camera inferioară a legislativului, înainte de a fi adoptat și trimis președintelui Vladimir Putin pentru promulgare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md