Moldova Business Week 2024, evenimentul care conectează investitori internaționali, antreprenori locali și experți economici de renume, a început în R. Moldova: Premierul Dorin Recean le-a explicat investitorilor ce pot câștiga în R. Moldova
Circa o mie de participanți participă la Moldova Business Week, un eveniment care se desfășoară în perioada 16 - 20 septembrie curent în R. Moldova și adună la un loc investitori internaționali, antreprenori locali și experți economici de renume.
Forumul, care a anunțat în total 17 evenimente la Chișinău, Edineț, Bălți și Ungheni, își propune să exploreze potențialul economic al R. Moldova în domenii precum imobiliare și IT, industria agroalimentară, electronică, turism și vinificație, industria farmaceutică și turism medical, industria auto.
În discursul său din debutul evenimentului, premierul Dorin Recean a accentuat că forumul reprezintă o oportunitate de a găsi potențiali parteneri de afaceri.
Șeful Guvernului a enumerat nouă motive pentru investitorii străini ca să vină și să deschidă afaceri în R. Moldova.
„Aș dori să atrag atenția asupra a nouă aspecte pe care ar trebui să le urmăriți pentru a vă simți motivați să veniți aici. Primul aspect este accesul la piețe - accesăm piețele UE, pe măsură ce avansăm pe calea integrării europene. De asemenea, avem acces la câteva piețe din Asia. Al doilea aspect este accesul la piața de capital. Suntem în proces de integrare a pieței de capital a R. Moldova cu piața de capital de la București, care este una dintre cele mai vibrante și dinamice piețe de capital din regiune, iar astfel, puteți accesa capital din această zonă. Al treilea aspect este dezvoltarea resurselor umane la cerere. Universitățile sunt acum concentrate pe formarea resurselor umane de care industria și afacerile au nevoie. Mai mult decât atât, am implementat eficient așa-numitul învățământ dual, care permite Guvernului să finanțeze programe ce vor produce pentru voi o forță de muncă calificată în termen de trei până la șase luni. Al patrulea aspect este eficiența instituțională. Regulile pieței de aici sunt competitive și din ce în ce mai aliniate la acquis-ul UE. Un alt aspect important în ceea ce privește eficiența instituțională este faptul că debirocratizăm economia și o digitalizăm. Și când spun „digitalizare”, nu mă refer doar la trecerea de la hârtie la computer, ci la o reconfigurare a proceselor guvernamentale și a modului în care guvernul servește afacerile și oamenii. Nu vreau să spun că totul este ideal. Ceea ce vreau să subliniez este că Guvernul promovează agilitatea în cadrul sistemului pentru a se adapta nevoilor mediului de afaceri. Al cincilea aspect este infrastructura de dezvoltare pe care o avem: pe de o parte, platforma Moldova IT Park, pentru IT, cercetare și dezvoltare (R&D) și externalizarea proceselor de afaceri (BPO), dar și platforma industrială, unde cel mai important avantaj nu este doar fiscalitatea, ci și simplitatea sistemului. Un alt aspect important, al șaselea, este finanțarea IMM-urilor susținută de Guvern. De ce? Pentru că ne-am gândit la furnizorii voștri, cum îi puteți ajuta și cum poate guvernul contribui la dezvoltarea capacităților furnizorilor voștri. Al șaptelea aspect este că bugetele de cercetare și dezvoltare sunt acum direcționate către colaborarea dintre industrie și mediul academic. Subliniem acest aspect și îl subliniem și în proiectele de dezvoltare pe care le desfășurăm în prezent cu prietenii noștri din UE. Al optulea aspect este că derulăm și vom derula proiecte mari de infrastructură în domeniul energiei, infrastructurii rutiere, feroviare, în transportul și logistica multimodală. Iar al nouălea aspect este reconstrucția Ucrainei, care urmează”, a declarat Dorin Recean.
La deschiderea evenimentului au mai participat vicepremierul Dumitru Alaiba, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, și Maria Longi, coordonatoarea asistenței SUA pentru Europa, Eurasia și Asia Centrală.
Janis Mazeiks a arătat de la tribuna forumului că două treimi din exporturile R. Moldova ajung pe piețele Uniunii Europene, iar 80% din investițiile străine în statul nostru provin din UE. Aceste rezultate au fost posibile în baza Acordului de Liber Schimb, iar odată cu aderarea la UE, oportunitățile de dezvoltare a afacerilor din R. Moldova vor fi și mai multe, a subliniat diplomatul UE.
„Fără dubii, republica noastră va fi următorul stat membru al UE, cu o economie puternică, diversificată, eficientă, inovativă, deschisă și liberă, parte a Pieței Unice Europene. Aceasta este viziunea noastră. Iar pentru a crește mai repede, Republica Moldova are nevoie de investiții. De aceea, agenda noastră de reforme este axată pe dezvoltarea și întărirea unui mediu de afaceri stabil și atractiv”, a menționat Dumitru Alaiba.
Potrivit Dumitru Alaiba, ultimele schimbări legislative au contribuit la economisirea de către antreprenori a unei sume echivalente cu cel puțin 0,5% din PIB pe an, digitalizarea - economii de cel puțin 1 miliard de lei în 2024, iar reforma impozitului pe venit - economii de 1,4 miliarde de lei.
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
VIDEO // Opt camioane pline cu peste 100 000 de cărți au trecut Prutul: Guvernul României a cheltuit peste 15,5 milioane de lei pentru a înnoi stocurile de carte din cele 300 de biblioteci ale R. Moldova