11:08:41 01.07.2025
Stiri

Modificări la Codul educației: 200 de mii de lei timp de cinci ani pentru absolvenții universităților care vor rămâne să activeze în sistemul educațional: Compensații pentru chirie și sistem dual extins în instituțiile de învățământ superior

Actualitate 11.05.2023 13:55 Vizualizări2637
Modificări la Codul educației: 200 de mii de lei timp de cinci ani pentru absolvenții universităților care vor rămâne să activeze în sistemul educațional: Compensații pentru chirie și sistem dual extins în instituțiile de învățământ superior

Parlamentul a operat joi, 11 mai, modificări la Codul educației, care vizează schimbări la toate nivelurile de învățământ din R. Moldova, cu scopul de a moderniza sistemul educațional.

Una dintre cele mai importante modificări ale Codului educației ține de acordarea unor facilități suplimentare cadrelor didactice aflate la început de carieră.

Astfel, statul va extinde perioada de acordare a indemnizației anuale pentru tineri specialiști din domeniul educației de la 3 la 5 ani, majorând și suma indemnizațiilor acordate tinerilor specialiști - de la 120 de mii de lei la 200 de mii de lei, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, şi de la 96 de mii de lei la 160 de mii de lei, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar.

De asemenea, personalul didactic angajat în instituțiile publice de învățământ din mediul rural şi din centrele raionale, inclusiv UTA Găgăuzia, va beneficia, pe o perioadă de 5 ani de activitate de la începutul carierei, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică.

O altă noutate este introducerea în Codul educației a noțiunii de Educație multilingvă. Acest concept va permite dezvoltarea competențelor de comunicare eficientă în limbile română și maternă ale elevilor care studiază în instituții cu limba de predare alta decât limba română. În acest scop, ministerul va elabora noi modele de plan de studii pentru aceste instituții de învățământ general prin care se va oferi posibilitatea ca și alte discipline să poată fi studiate în limba română sau cea maternă. Acest lucru va fi posibil inclusiv datorită implementării Programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025, aprobat la începutul acestui an de Guvern.

Pentru nivelul învățământului superior, vor fi introduse prevederi care vor crea premise de atragere în aulele studențești a practicienilor din domeniile militar, al artei, sportului și al tehnologiilor informaționale. În premieră, în cadrul instituțiilor de învățământ superior va fi introdusă posibilitatea de realizare a învățământului dual, după ce au fost înregistrate rezultate bune la nivelul școlilor profesionale.

Documentul mai prevede că Guvernul va finanța din bugetul de stat activitățile de formare a adulților în domenii de importanță social-economică majoră, iar descrierea calificărilor va fi adaptată la Cadrul european, ceea ce va facilita procesele de internaționalizare a educației și de recunoaștere a calificărilor pe plan internațional.

„Aceste modificări au rolul de a susține și de a accelera procesele de modernizare pe care le-am lansat. Printre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării se numără investițiile majore în sistemul educațional, pentru a avea școli și universități bine dotate, în corespundere cerințele progresului tehnico-științific și în care elevii și studenții se pregătesc pentru meseriile viitorului. În același context – digitalizăm educația, investim în pregătirea profesorilor, identificăm oportunități de sprijin pentru cadrele didactice, în special pentru cei care se află la început de carieră”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, de la tribuna Legislativului.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte