Ministrul Nosatîi: După invazia Rusiei în Ucraina, Armata Națională a devenit mai puternică, iar militarii moldoveni „sunt gata să-și apere țara, familiile, casa”


Războiul din Ucraina a demonstrat că statutul de neutralitate nu mai este actual și că R. Moldova trebuie să-și fortifice capacitățile de apărare antiaeriană, care sunt în prezent „critice”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru „Europa Liberă”.
„Odată cu începerea războiului, toate narativele anterioare, precum că R. Moldova se află într-un mediu de securitate stabil și trebuie să aibă grijă doar de participarea în misiuni de menținere a păcii și să aibă un sector de apărare la nivel intern, să spunem așa, s-au schimbat. Cu regret, situația a confirmat că narativul de neutralitate, narativul de demilitarizare nu sunt actuale”, a afirmat ministrul Nosatîi.
Oficialul a confirmat că autoritățile de la Chișinău poartă discuții cu partenerii externi pentru a obține sisteme de monitorizare și de apărare antiaeriană, dar a explicat că nu este suficient ca R. Moldova să ceară Occidentului armament, având în vedere că se declară țară neutră și nu face parte din nicio alianță militară.
„Problemele care au fost vizavi de rachetele care au survolat spațiul național, incidentele care au avut loc pe teritoriul național, care puteau să aducă și pagube umane arată că, într-adevăr, avem nevoie de apărare, inclusiv de apărare antiaeriană. Sunt niște sisteme foarte costisitoare și continuăm să discutăm, dar, cu regret, acum prioritatea pentru asigurare cu armament letal, mai ales de apărare aeriană, este îndreptată spre Ucraina”, a spus Nosatîi.
Ministrul Apărării a anticipat „o primăvară și o vară destul de complicate” în ceea ce privește războiul din Ucraina.
În opinia lui Anatolie Nosatîi, după invazia Rusiei în țara vecină, Armata Națională a devenit mai puternică, iar militarii moldoveni „sunt gata să-și apere țara, familiile, casa și sunt niște persoane curajoase”.
Întrebat despre o eventuală aderare a R. Moldova la NATO, ministrul a afirmat că „este clar că trebuie de revizuit prevederile din Constituție, trebuie să fie o opinie a societății și atunci deja discuțiile pot să progreseze în acest domeniu”.
























Armata națională a devenit mai tare ca fularu vara... Ce să bânguie și domnu ministru al pobedistanului??? Nu e de ajuns curajul militarilor, e de dorit și e foarte bine că există dar nu e suficient. Curajul fără „sculele” potrivite (adică sisteme de armament competente) și fără antrenament asiduu pe acele sisteme de armament mă tem că e cam degeaba.
Ai dreptate, dar parțială. Poți avea ”tone” de scule, dar dacă nu este curaj, nu este motivație, se reduce tot la ZERO !
Băi tristețe maldaivăneascî curajul fără o bază cât de cât e nebunie pură sau inconștiență. Ce folos dacă ai curaj și n-ai cum să-l pui în valoare??? Poți avea curaj să te arunci în fântână. Bun și cu ce folos??? Care-i funcționalitatea/utilitatea și plus valoarea acestei acțiuni.



