14:19:12 06.02.2023
Stiri

Ministrul Nosatîi: După invazia Rusiei în Ucraina, Armata Națională a devenit mai puternică, iar militarii moldoveni „sunt gata să-și apere țara, familiile, casa”

Actualitate 25.01.2023 15:34 Vizualizări982 Autor: Ziarul National
Ministrul Nosatîi: După invazia Rusiei în Ucraina, Armata Națională a devenit mai puternică, iar militarii moldoveni „sunt gata să-și apere țara, familiile, casa”


Războiul din Ucraina a demonstrat că statutul de neutralitate nu mai este actual și că R. Moldova trebuie să-și fortifice capacitățile de apărare antiaeriană, care sunt în prezent „critice”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

„Odată cu începerea războiului, toate narativele anterioare, precum că R. Moldova se află într-un mediu de securitate stabil și trebuie să aibă grijă doar de participarea în misiuni de menținere a păcii și să aibă un sector de apărare la nivel intern, să spunem așa, s-au schimbat. Cu regret, situația a confirmat că narativul de neutralitate, narativul de demilitarizare nu sunt actuale”, a afirmat ministrul Nosatîi.

Oficialul a confirmat că autoritățile de la Chișinău poartă discuții cu partenerii externi pentru a obține sisteme de monitorizare și de apărare antiaeriană, dar a explicat că nu este suficient ca R. Moldova să ceară Occidentului armament, având în vedere că se declară țară neutră și nu face parte din nicio alianță militară.

„Problemele care au fost vizavi de rachetele care au survolat spațiul național, incidentele care au avut loc pe teritoriul național, care puteau să aducă și pagube umane arată că, într-adevăr, avem nevoie de apărare, inclusiv de apărare antiaeriană. Sunt niște sisteme foarte costisitoare și continuăm să discutăm, dar, cu regret, acum prioritatea pentru asigurare cu armament letal, mai ales de apărare aeriană, este îndreptată spre Ucraina”, a spus Nosatîi.

Ministrul Apărării a anticipat „o primăvară și o vară destul de complicate” în ceea ce privește războiul din Ucraina.

În opinia lui Anatolie Nosatîi, după invazia Rusiei în țara vecină, Armata Națională a devenit mai puternică, iar militarii moldoveni „sunt gata să-și apere țara, familiile, casa și sunt niște persoane curajoase”.

Întrebat despre o eventuală aderare a R. Moldova la NATO, ministrul a afirmat că „este clar că trebuie de revizuit prevederile din Constituție, trebuie să fie o opinie a societății și atunci deja discuțiile pot să progreseze în acest domeniu”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

BUREBISTA 25.01.2023 15:42

Armata națională a devenit mai tare ca fularu vara... Ce să bânguie și domnu ministru al pobedistanului??? Nu e de ajuns curajul militarilor, e de dorit și e foarte bine că există dar nu e suficient. Curajul fără „sculele” potrivite (adică sisteme de armament competente) și fără antrenament asiduu pe acele sisteme de armament mă tem că e cam degeaba.

Lui buric_bista 26.01.2023 09:19

Ai dreptate, dar parțială. Poți avea ”tone” de scule, dar dacă nu este curaj, nu este motivație, se reduce tot la ZERO !

BUREBISTA 26.01.2023 09:50

Băi tristețe maldaivăneascî curajul fără o bază cât de cât e nebunie pură sau inconștiență. Ce folos dacă ai curaj și n-ai cum să-l pui în valoare??? Poți avea curaj să te arunci în fântână. Bun și cu ce folos??? Care-i funcționalitatea/utilitatea și plus valoarea acestei acțiuni.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md