12:48:19 06.07.2025
Stiri

Ministerul Sănătății: 140 de pacienți au acceptat să testeze medicamente în cadrul unor studii clinice

Social 10.02.2014 14:25 Vizualizări1926
Ministerul Sănătății: 140 de pacienți au acceptat să testeze medicamente în cadrul unor studii clinice Sursa: sscoegypt.com

Republica Moldova este codașă la numărul studiilor clinice efectuate, aflându-se printre țările cu un număr redus de studii clinice aprobate, arată un raport al Ministerului Sănătății. Potrivit acestuia, în anul 2013 în republică au fost efectuate 82 de studii, ceea ce poziționează țara noastră la coada clasamentului internațional, alături de Bulgaria. Totuși, autoritățile consideră că numărul studiilor este în creștere, ceea ce reprezintă „un trend pozitiv”. Astfel, dacă în anul 2000 erau doar 10 studii clinice, în anul precedent au fost aprobate 82.

„Preponderent sunt studiile de bioechivalență, care constituie 72% din toate și se referă la confirmarea unor aspecte de administrare a medicamentelor”, explică ministrul Sănătății, Andrei Usatâi. „Studiile clinice reprezintă o valoare mare pentru orice sistem de sănătate. Nu există dezvoltare științifică fără teste științifice. Datorită acestor studii, dar și cercetărilor științifice din medicină, speranța la viață a crescut substanțial”, a mai declarat ministrul.

Potrivit unei dispoziții a ministrului, un grup de lucru a evaluat modul în care se desfășoară studiile clinice în 10 instituții medico-sanitare. Experții au ajuns la concluzia că totul decurge potrivit legislației în vigoare. Astfel, instituțiile au contractele necesare și sunt dotate tehnic corespunzător tipurilor de studii efectuate. Precizăm că, la momentul actual, medicii lucrează la 23 de studii clinice. Anul trecut, 140 de pacienți și-au dat acordul și au participat în aceste studii.

Autoritățile afirmă că beneficiile studiilor clinice sunt majore. De exemplu, în cadrul Spitalului Clinic Republican, pacienții au fost tratați cu medicamente inovative, a căror valoare ajunge la aproximativ 4,4 mln. euro.

Practica internațională arată că majoritatea studiilor clinice sunt efectuate în țările dezvoltate economic, potrivit Raportului Agenției europene a medicamentului, lansat în decembrie 2013. În top sunt Statele Unite ale Americii, cu 681 de teste, urmate de Canada (427) și Germania (421). Mai jos urmează Franța, Marea Britanie, Spania, Italia și Polonia. România se situează aproape de sfârșitul clasamentului, alături de Norvegia, cu un total de 117 teste clinice.

Amintim că, anterior, Centrul Național Anticorupție a anunțat că medicul-șef interimar al Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, este bănuit de procurorii anticorupție că ar fi primit un onorariu de peste 200 de mii de euro de la o firmă germană pentru a testa mai multe medicamente pe pacienții instituției, fără a declara acești bani. Vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Ungureanu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL atunci că „Centrul Național Anticorupție face spectacol politic”. Asta pentru că „aproape fiecare instituție medicală din R. Moldova efectuează asemenea studii clinice, sunt vreo 200, iar asta înseamnă că R. Moldova se bucură de încrederea mai multor state din Europa și a SUA”.

Autor: Tatiana Scutaru
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte