20:31:13 19.07.2019
 
Stiri

VIDEO // Medpark continuă campania de informare „Ajută-ne să-ţi protejăm inima!”

Advertising 24.07.2014 15:53 Vizualizări3335 Autor: Ziarul National

„La 30 de ani, mă bucur de familie, căci putea să fie și altfel...”

(Alexandru Gaitus, pacient Medpark)

Până nu demult se considera că victime ale afecțiunilor cardiovasculare pot fi doar persoanele trecute de 50 de ani. În prezent, din cauza stresului și ritmului alert de viață, bolile de inimă se manifestă tot mai mult și în rândul tinerilor. Pentru a informa despre necesitatea controalelor medicale periodice la orice vârstă, Spitalul Internațional Medpark continuă campania „Ajută-ne să-ți protejăm inima!”.

Cazul lui Alexandru Gaitus este relevant în acest sens. Are doar 30 de ani, însă recent viața lui a fost pe muchie de cuțit. Acum patru luni, fără să acuze simptome care să anunțe boala, Alexandru a suferit o disecţie de aortă, adică o ruptură a peretelui intern al vasului principal al inimii. În urma investigațiilor, pacientul a fost operat de urgenţă la Spitalul Internaţional Medpark.

Conform medicilor, o asemenea patologie este aproape o condamnare, deoarece, dacă nu se intervine în timp util, pacienții care dezvoltă această afecțiune își pierd viața în maximum 3 luni.

Fiind tânăr și având un mod activ de viață, Alexandru Gaitus nu se aștepta să ajungă pe masa de operație, iar atunci când s-a întâmplat, nici nu conștientiza gravitatea situației.

„Nu știam cât este de grav”, mărturisește Alexandru. „Credeam că e o operație prin care ceva se va interveni și va fi ok. Dar după ce am ieșit din situația teribilă, am înțeles că a fost mult mai complicat și am înțeles că asta a și fost a doua șansă la viață. Și o să mă străduiesc să mă țin de ea, să trăiesc cât mai mult, să am grijă ca și copiii, și familia să aibă grijă de sănătate, să ne verificăm la timp.”

Acesta este și îndemnul medicilor, în condiţiile în care aproape 60 la sută din cazurile de mortalitate din Moldova sunt provocate de afecţiuni ale inimii.

„În Moldova, problema pe care o atestăm este că oamenii se adresează prea târziu la medic, invocând diverse motive și crezând că o să treacă de la sine”, este de părere Aureliu Batrînac, chirurg cardiovascular, Medpark.

Familia are rolul primordial în formarea obiceiului de a merge la medic periodic și tot membrii familiei sunt cei care pot trage un semnal de alarmă în momentele critice. Fiul și soția lui Alexandru Gaitus au fost alături de el în fiecare clipă, susținându-l în timpul operației, dar și în perioada de recuperare.

Mariana Gaitus, soția pacientului, îndeamnă: „Chiar dacă sunteți sănătoși, tineri, nu aveți devieri, oricum faceți un control măcar o dată în an. Pentru că noi ambii facem sport și niciodată nu ne-am gândit că poate să apară o asemenea problemă.”

Fiind diagnosticat corect și la timp, Alexandru a fost operat în cele mai bune condiții la Medpark, iar intervenția i-a salvat viața. Astfel pacientul s-a recuperat complet și poate duce o viață normală, fără griji.

Alexandru Gaitus, pacient Medpark: „Acum mă bucur de viaţă, mă bucur de familie, mă bucur că sunt cu ei, în primul rând, căci putea să fie şi altfel. Mulțumim Medpark-ului că are așa profesioniști, care dau oamenilor speranța de a se însănătoși și o a doua șansă de a trăi.”

La ora actuală, Centrul de Infarct Miocardic Medpark, este singura unitate medicală din Republica Moldova care este în măsură să soluţionezecomplicaţii severe ale patologiei cardiovasculare la nivelul standardelor internaţionale. Centrul oferă servicii de diagnostic şi tratament modern al cardiopatiei ischemice şi pune la dispoziţie servicii unice prin intermediul Serviciului de Cardiologie invazivă disponibil 24/24 ore, 7/7 zile, pentru revascularizarea de urgenţă a miocardului în caz de sindrom coronarian acut, infarct miocardic acut cu sau fără supradenivelare de segment ST. Începând cu anul 2013, Spitalul Internațional Medpark a fost contractat de Ministerul Sănătăţii pentru a prelua urgenţele în sfera patologiei cardiovasculare.

***

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt tulburări sau leziuni ale muşchiului cardiac (miocard), ale vaselor sanguine ale inimii sau ale sistemului de vase sanguine (vene şi artere). Principalele cauze ale bolilor cardiovasculare (BCV) sunt alimentaţia necorespunzătoare, sedentarismul şi tabagismul. Acestea constituie „factorii de risc modificabili”. Renunţarea la un mod nesănătos de viaţă ar putea reduce 80% din decesele premature cauzate de BCV.

Mai multe studii realizate recent arată că la nivel european aceste boli cauzează 4 milioane de decese anual, iar la nivel global numărul lor se ridică la 17 milioane. Mai mult, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se estimează că până în anul 2030 sevor înregistra anual peste 20 milioane de decese, bolile cardiovasculare rămânând în continuare cauza numărul 1 de mortalitate.

Despre Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark a fost inaugurat în Republica Moldova în anul 2011, fiind primul şi cel mai mare spital multidisciplinar privat din ţară.

Conceput ca un centru de excelenţă, Medpark dispune de săli de operaţieşi rezerve de spitalizare ultradotate, maternitate, laborator propriu de analize, policlinică şi departamente de imagistică care oferă servicii medicale de top precum: rezonanţă magnetică, tomografie computerizată, angiografie digitală, osteodensitometrie, radiologie şi mamografie, endoscopie, ecografie şi ultrasonografie de înaltă rezoluţie.

Deschis 24/24 ore şi 7/7 zile, spitalul oferă servicii medicale de înaltă calitate în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale, egale cu cele ale instituţiilor medicale lideri pe piaţa internaţională. Graţie unei infrastructuri moderne şi a unei echipe înalt calificate ce monitorizează încontinuu calitatea îngrijirii medicale, serviciile oferite la Medpark garantează siguranţa şi satisfacţia pacienţilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md