21:41:29 20.05.2025
Stiri

Tkaciuk, arătat cu degetul, după ȘASE luni de tăcere. Acesta insistă că R. Moldova trebuie să-și consolideze NEUTRALITATEA, pentru că doar așa nu va fi atacată. „Ucraina era neutră, dar l-a oprit asta pe Putin? Nu am auzit să condamne agresiunea”

Actualitate 07.09.2022 12:59 Vizualizări1645
Tkaciuk, arătat cu degetul, după ȘASE luni de tăcere. Acesta insistă că R. Moldova trebuie să-și consolideze NEUTRALITATEA, pentru că doar așa nu va fi atacată. „Ucraina era neutră, dar l-a oprit asta pe Putin? Nu am auzit să condamne agresiunea”

Fostul comunist și actual lider al formațiunii Congresul Civic, Mark Tkaciuk, a apărut în spațiul public la aproape șase luni de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta, la fel ca și alți politicieni proruși de la Chișinău, a criticat actuala guvernare, lucru remarcat de analistul politic Vitali Andrienski. Ultimul a afirmat că Tkaciuk insistă pe consolidarea neutralității R. Moldova, deși acest statut nu l-a oprit pe Vladimir Putin să atace militar Ucraina. Mai mult, fostul comunist evită să condamne această agresiune a Rusiei.

„Potrivit lui Tkaciuk (se referă la sondaje închise), după izbucnirea ostilităților în Ucraina, numărul susținătorilor neutralității a început să crească în R. Moldova. Și acum în E. Moldova, potrivit lui, 83% sunt în favoarea neutralității – de două ori mai mulți decât înainte de 24 februarie. Și mai departe Tkaciuk spune că societatea moldovenească a demonstrat căR. Moldova are o idee națională - non-violența. Refuzul violenței în relațiile internaționale. Dacă Tkaciuk are dreptate și într-adevăr 83% dintre cetățenii moldoveni sunt în favoarea neutralității, atunci, în opinia mea, cetățenii R. Moldova nu au reușit să învețe din evenimentele care au loc în Ucraina. Asta e trist”, a scris Andrievski pe Facebook.

Comentatorul politic a explicat de ce neutralitatea e o carte necâștigătoare pentru R. Moldova, deși politicienii de stânga afirmă că aceasta ar fi, de fapt, salvarea noastră.

„Neutralitatea este cea mai puțin capabilă să protejeze R. Moldova. Iar faptul că unii deputați, militari și politicieni ruși spun că armata rusă ar trebui să pună mâna pe Transnistria, sau mai bine zis toată R. Moldova, demonstrează acest lucru. Și nicio neutralitate, dacă există într-adevăr o astfel de dorință, nu ne va proteja. De fapt, Ucraina era și ea neutră, nu făcea parte din alianțe militare. Plus că era și Memorandumul de la Budapesta. L-a oprit asta pe Putin? Nu!

Dacă ideea noastră națională, așa cum susține Tkaciuk, este non-violența și non-violența în relațiile internaționale, atunci Tkaciuk, în calitate de susținător al acestei idei, ar fi trebuit să condamne agresiunea și agresorul care folosește violența în relațiile internaționale. Dar nu am auzit o asemenea condamnare. De ce?”, se întreabă Andrievski.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte