04:32:35 29.01.2023
Stiri

Maia Sandu solicită REORGANIZAREA activității Guvernului în domeniul energetic: „Guvernul este dator să explice clar toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare”

Actualitate 06.12.2022 12:27 Vizualizări1557 Autor: Ziarul National
Maia Sandu solicită REORGANIZAREA activității Guvernului în domeniul energetic: „Guvernul este dator să explice clar toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare”


Președinta Maia Sandu cere, de la Washington, acolo unde întreprinde o vizită în săptămâna curentă, reorganizarea activității Guvernului în domeniul energetic.

Solicitarea a fost lansată în contextul înțelegerii de la finele săptămânii trecute la care au ajuns Chișinăul și Tiraspolul - cedarea către Transnistria a întregii cantități de gaze livrate de „Gazprom” sau câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi la prețul de 785 de dolari mia de metri cubi în schimbul livrării a 50% din necesarul de energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului la prețul de 73 de dolari MW.

CITIȚI și Spicherul Grosu admite că decizia-SURPRIZĂ de a ceda tot gazul rusesc Transnistriei, în schimbul energiei de la MGRES, poate costa politic PAS: „Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație”

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității republicii și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate.

Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că malul drept al Nistrului va cumpăra energie electrică din stânga Nistrului cu circa 10 dolari per MW mai mult față de prețul pe care l-am plătit centralei de la Cuciurgan până în noiembrie, când regimul de la Tiraspol a suspendat livrările din cauza cantității mai mici de gaze trimisă de Federația Rusă în R. Moldova. Chiar și așa, noul contract, semnat pe patru luni, va duce la micșorarea, până la finele acestei săptămâni, a tarifelor la energia electrică.

CITIȚI și VIDEO // Spînu pretinde că ar fi dat SAH-MAT rușilor de la „Gazprom”, care acum vor fi RESPONSABILI de o eventuală sistare a gazului în Transnistria. „Eu voi plăti POLITIC, dacă am greșit cu această decizie. Avem un contract pe PATRU luni cu MGRES”

Opoziția prorusă a salutat această înțelegere a guvernării cu așa-zisele autorități de la Tiraspol, în timp ce opoziția proeuropeană a criticat pasul făcut, pe motiv că ar salva regimul separatist din stânga Nistrului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md