15:49:42 25.07.2024
Stiri

Maia Sandu, mesaj emoționant la 83 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia: „Să reținem lecția trecutului, respingând ferm orice impulsuri totalitare pe pământul nostru"

Actualitate 12.06.2024 20:06 Vizualizări1200 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, mesaj emoționant la 83 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia: „Să reținem lecția trecutului, respingând ferm orice impulsuri totalitare pe pământul nostru Agenția Națională a Arhivelor
Una dintre victimele deportărilor staliniste din Basarabia


Cetățenii R. Moldova au datoria să păstreze vie memoria nedreptății prin care au trecut bunicii și străbunicii noștri în timpul represiunilor sovietice. „Să le onorăm demnitatea umană, care i-a ajutat să țină minte cine sunt și de unde se trag, chiar și în condiții inumane, la capătul lumii”, este îndemnul președintei Maia Sandu în ziua în care se împlinesc 83 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia.

„În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în Moldova (bucata de Moldovă din stânga Prutului ruptă de la România și anexată la URSS - n.r.) a început primul val al deportărilor staliniste. Regimul sovietic a scos mii de familii din casele lor, le-a urcat în trenuri marfare și le-a trimis departe de casă. Primari, preoți, învățători, fruntași agricoli - cei mai buni oameni din comunitățile noastre - au fost numiți „dușmani de clasă”. Multe familii au fost separate la îmbarcare, femeile și copiii au fost despărțite de soți și tați, iar o parte dintre ei nu s-au regăsit niciodată. Aproximativ 30 - 40 de mii de persoane au fost deportate din Basarabia în iunie 1941", punctează Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Șefa statului a amintit că, după război, sovieticii au continuat deportările și „au încercat să ne ia tradițiile, valorile și credința”. „Au închis biserici și mănăstiri, transformându-le în grajduri, cluburi sportive sau spitale pentru alienați, iar bunurile oamenilor au fost confiscate pe nedrept. Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată”, susține Maia Sandu.

Președinta R. Moldova îndeamnă cetățenii să rețină „lecția trecutului, respingând ferm orice impulsuri totalitare pe pământul nostru”.

„Să educăm generația tânără în spiritul libertății și democrației, care îi vor pregăti pentru o viață în pace și prosperitate, în Moldova Europeană, parte a lumii libere. Astfel, vom respecta și vom onora sacrificiul străbunilor, dar și vom asigura copiilor R. Moldova un viitor în care ei nu vor fi scoși din case, urcați în trenuri de vite și deportați pentru simplul fapt că își duc onest traiul în casa și țara lor”, și-a încheiat președinta Maia Sandu mesajul.

Menționăm că sovieticii au organizat în total trei valuri de deportări în Basarabia, cu scopul de a curăță acest teritoriu de „elemente naționale” și a-și putea implementa mai ușor planurile imperialiste.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md