09:21:51 21.02.2024
Stiri

Maia Sandu, îndemnată să ceară la ONU „o intervenție URGENTĂ” la nivel internațional, pentru a asigura respectarea drepturilor omului în Transnistria: Unele persoane stau la închisoare, după ce și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean

Actualitate 18.09.2023 13:47 Vizualizări1473 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, îndemnată să ceară la ONU „o intervenție URGENTĂ” la nivel internațional, pentru a asigura respectarea drepturilor omului în Transnistria: Unele persoane stau la închisoare, după ce și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean


Participarea președintei Maia Sandu la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU ar trebui să fie nu doar un moment de reprezentare diplomatică, ci și unul de sensibilizare și mobilizare a comunității internaționale în sprijinul R. Moldova și al drepturilor cetățenilor săi. În speță, este vorba de încălcarea flagrantă a drepturilor omului în stânga Nistrului, regiune controlată de regimul separatist loial Rusiei, susține Asociația „Promo-LEX”.

„Îndemnăm la o implicare mai activă a comunității internaționale în îmbunătățirea situației din acest teritoriu și considerăm că vizita președintei Sandu la ONU poate fi un pas crucial în această direcție. În lumina evenimentelor recente, care au culminat cu excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, și având în vedere deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, accentuată de invazia rusă în Ucraina, este nevoie de o intervenție urgentă din partea autorităților constituționale ale R. Moldova. Facem apel la președinta republicii să utilizeze platformele internaționale, pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din regiunea transnistreană și pentru a solicita sprijin în asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor R. Moldova, indiferent de regiunea în care locuiesc”, se arată într-un apel lansat de Asociația „Promo-LEX”.

Potrivit sursei citate, situația din regiunea transnistreană a devenit din ce în ce mai îngrijorătoare în ultimii ani din perspectiva respectării drepturilor omului și a libertății de exprimare.

„Administrația de facto, care controlează regiunea, a implementat o serie de modificări în cadrul legal local. Aceste schimbări legislative au introdus sancțiuni severe pentru cei care își exprimă critica față de liderul de la Tiraspol, față de misiunea de pacificare sau față de orice încercare a locuitorilor de a se adresa autorităților constituționale și instituțiilor internaționale. Mai mult, situația drepturilor omului în regiune s-a deteriorat alarmant. Numeroase rapoarte indică cazuri de răpire, detenții ilegale și condiții de detenție inumane. Activiștii civici și politici, care îndrăznesc să aibă opinii diferite de cele ale administrației de facto, sunt supuși persecuțiilor. Printre cele mai recente și tragice evenimente se numără condamnarea unor persoane pentru solidaritatea lor cu poporul ucrainean și critica față de armata rusă. Această realitate subliniază necesitatea unei intervenții urgente și coordonate la nivel internațional, pentru a asigura respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, argumentează Asociația „Promo-LEX”.

Amintim că președinta Maia Sandu conduce, în perioada 18 - 20 septembrie curent, delegația R. Moldova la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md