Maia Sandu în Varșovia: Parteneriatul moldo-polonez, exemplu de succes european


Polonia a reprezentat mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova, datorită transformării sale democratice, modernizării economice și succesului în integrarea europeană, după cum a declarat președintele Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială în Varșovia. În cadrul conferinței de presă susținute alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, președinta a subliniat că parteneriatul dintre Republica Moldova și Polonia este mai solid ca niciodată, statul polonez fiind un exemplu de urmat, transmite IPN.
„Polonia a fost, la rândul ei, beneficiara solidarității. Iar acum, Polonia o oferă – cu generozitate și cu impact. Moldova este una dintre țările care a beneficiat de sprijinul dumneavoastră. De la pandemia COVID-19, la criza energetică și valul de refugiați – iar acum, în parcursul nostru către aderarea la UE – Polonia a fost alături de Moldova”, a notat Maia Sandu.
Președintele a subliniat că cooperarea cu Polonia aduce beneficii concrete Republicii Moldova. Aceasta variază de la sprijinul acordat în momentele de criză, cum ar fi achiziția de gaze în 2021, până la modernizarea infrastructurii publice. De asemenea, Polonia contribuie la întărirea securității prin dotarea forțelor de ordine. Totodată, ea sprijină economia moldovenească prin susținerea antreprenorilor și a investițiilor strategice.
„Suntem dornici să vedem mai multe companii poloneze să investească în Moldova – în domenii precum industria alimentară și agricolă, construcții, sectorul bancar și al energiei regenerabile. Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, susține Maia Sandu.
În urma discuțiilor, Maia Sandu a reafirmat angajamentul clar al Republicii Moldova pentru reformele necesare și integrarea europeană. „Polonia știe mai bine decât oricine cât de mult poate schimba viețile apartenența la UE. Ați văzut acest lucru în orașele dumneavoastră, în industrie, în gospodării. Iar acum, Moldova urmează același drum – cu angajament, seriozitate și determinare. Nu cerem scurtături. Ne facem temele – pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”, a mai spus președintele.









































































