Maia Sandu, despre noul scandal de spionaj de la Chișinău în favoarea Federației Ruse: „În R. Moldova nu a existat o atitudine serioasă de-a lungul timpului, pentru că am avut care au lucrat pentru interesele altui stat”
Președinta Maia Sandu speră să vadă „o finalitate” în cazul șefului Direcției Generale Juridice din Parlament, Ion Creangă, și al polițistului de frontieră reținuți miercuri, 31 iulie, fiind bănuiți de trădare de patrie și, respectiv, complot împotriva R. Moldova, după ce au fost prinși transmițând documente și informații asistentului atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău.
„Sperăm să vedem și o finalitate, pentru că nu este suficient să descoperim aceste cazuri, dacă ele nu sunt sancționate. Mă refer, evident, la Procuratură și la instanțele de judecată. Sper de data aceasta că și probele sunt serioase, și atitudinea instituțiilor care urmează să sancționeze aceste persoane este la fel de serioasă”, a declarat președinta ieri-seară, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.
Maia Sandu crede că este important să ne asigurăm că în R. Moldova trădarea de patrie este sancționată „la modul cel mai dur, așa cum scrie legea”.
„Acum depinde de procurori și judecători să-și facă treaba bine, dar și de Serviciul de Informații și Securitate, pentru că riscurile sunt foarte mari”, a adăugat șefa statului.
Președinta este de părere că astfel de cazuri, când funcționari și politicieni din R. Moldova au lucrat în interesul altui stat, au mai existat de-a lungul timpului.
„În Republica Moldova nu a existat o atitudine serioasă de-a lungul timpului, pentru că am avut și politicieni care au fost la cârma republicii și au lucrat pentru interesele altui stat”, a punctat Maia Sandu.
Amintim șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, a fost reținut în noaptea zilei de 30 iulie curent, în flagrant delict, în timp ce îi furniza informații unui ofițer al serviciilor speciale rusești care activează în R. Moldova sub acoperire diplomatică.
La scurt timp, a fost reținut și un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău și care îi furniza informații legate de ce se întâmplă la acest obiectiv strategic aceluiași reprezentant al serviciilor speciale rusești.
„Faptele au avut loc începând din anul 2023. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova. Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva R. Moldova. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, precizează PCCOCS.
Șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, și polițistul de frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore.
Ambasada Rusiei la Chișinău susține că în acest caz ar fi vorba de „insinuări” și o nouă „tentativă de a intensifica sentimentele antirusești din R. Moldova”.
Citiți mai multe detalii AICI
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”