08:20:09 01.04.2020
 
Stiri

Loteria Națională a Moldovei propune să fie taxat doar câștigul, nu și banii jucătorilor. Întreprindere a elaborat o serie de modificări la legislație, care să elimine situația DISCRIMINATORIE de pe piața pariurilor

Economie 18.02.2020 08:30 Vizualizări776 Autor: Ziarul National
Loteria Națională a Moldovei propune să fie taxat doar câștigul, nu și banii jucătorilor. Întreprindere a elaborat o serie de modificări la legislație, care să elimine situația DISCRIMINATORIE de pe piața pariurilor


Î. S. „Loteria Națională a Moldovei” a elaborat o serie de modificări la legislație, care să elimine situația discriminatorie de pe piața pariurilor sportive din țară. Din cauza unor discrepanțe la cadrul legal, de la 1 ianuarie 2020, singurul site oficial de pariuri din Moldova, operat de stat, și-a sistat activitatea, în timp ce portalurile ilegale activează fără vreo restricție și fără să plătească impozite.

Propunerile transmise Guvernului, în persoana Agenției Proprietății Publice, vizează modificarea Codului Fiscal, Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, a Codului Penal și Codului Contravențional, scrie bizlaw.md.

Astfel, compania de stat propune definirea câștigului obținut la pariuri pentru competiții/evenimente sportive sau la jocurile de noroc organizate prin intermediul rețelelor de comunicații electronice drept valoarea diferenței pozitive între suma câștigată și suma mizată, confirmată documentar. Acest principiu se aplică în prezent și în cazul aparatelor de joc sau la cazino și doar la pariuri sportive impozitul se calculează din toată suma pusă în joc.

Respectiv, un jucător pariază 1000 de lei pe un eveniment și câștigă în 1100 de lei, dintre care 1000 de lei reprezintă miza propriu-zisă, iar 100 de lei este câștigul net. În versiunea actuală a art. 14 din Codul Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie 2020, statul impozitează cu 12% întreaga sumă de 1100 de lei și nu câștigul net al jucătorului (100 de lei). În acest caz, jucătorul va rămâne cu 968 de lei sau mai puțin de miza inițială. În realitate, impozitul este de 100% din câștigul obținut și încă 3% din banii proprii ai jucătorului.

Rezultatul aplicării acestei formule de impozitare, dar și prezența pe piață a site-urilor ilegale, a dus la înregistrarea până acum a pierderilor de peste un milion de lei de către SA Loteria Națională a Moldovei și de 10 ori mai mult în cazul partenerului privat al statului din domeniul dat, NGM Company. Aceasta a investit în site-ul de pariuri sportive 7777.md aproape 13 milioane de lei în 2019, în timp ce veniturile s-au ridicat la nici 2,4 milioane de lei.

Ca urmare, prin decizia Comisiei de monitorizare a contractelor de parteneriat public-privat din 23 decembrie 2019, activitatea controlată de stat în domeniul pariurilor sportive a fost sistată.

În același timp, jucătorii care activ fac pariuri sportive au migrat spre site-urile ilegale, operate de regulă din jurisdicții off-shore și care nu plătesc niciun impozit la bugetul Republicii Moldova. Potrivit informațiilor de la sistemele naționale de plăți online, rulajul anual al portalurilor ilegale este de până la 2 miliarde de lei (sumele transferate de jucători site-urilor și primite de la aceste site-uri), iar acestea câștigă pe seama jucătorilor moldoveni nu mai puțin de 200 de milioane de lei pe an.

Asta în condițiile în care statul și-a asumat angajamentul, prin contractul de parteneriat public-privat în domeniul loteriilor și pariurilor sportive, să pună capăt activității ilegale pe piața pariurilor sportive din țară.

„Dacă nu vor fi întreprinse acțiuni pentru blocarea site-urilor ilegale, nu vor fi generate dividende și nici impozite în domeniu, profit urmând să fie obținut doar de organizatorii ilegali ai jocurilor de noroc”, se arată în nota informativă la document.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md