10:44:56 18.05.2024
Stiri

Locurile de muncă ar putea fi afectate de inteligența artificială. Bogații lumii susțin venitul universal garantat

Actualitate 16.04.2024 08:30 Vizualizări901 Autor: Ziarul National
Locurile de muncă ar putea fi afectate de inteligența artificială. Bogații lumii susțin venitul universal garantat


Inteligenţa artificială ar putea afecta 40% din locurile de muncă la nivel global. Estimarea aparţine Fondului Monetar Internațional. Cert este că revoluția adusă de inteligența artificială pe Piața muncii a început deja.

Revoluția a început, însă nu este clar spre ce se va îndrepta. Sunt voci care spun că în următorul an inteligența artificială o va depăși pe cea umană, un proces ireversibil.

Cu peste 40% dintre locurile de muncă la nivel global care vor dispărea odată cu revoluția inteligenței artificiale, toată lumea se intreabă ce îi asteaptă pe oameni, unde vor lucra, pe ce salarii.

Experții prevăd că inteligența artificială va automatiza multe sarcini efectuate în prezent de oameni, ducând la pierderi semnificative de locuri de muncă. Soluția discutată acum la nivel înalt este un instrument care se cheamă venitul universal garantat.

Conceptul propune ca toți cetățenii să primească o sumă lunară fixă de la guvern, indiferent de venitul sau statutul lor de angajare, scrie tvrinfo.ro.

Susținătorii venitului universal garantat consideră că ar putea oferi o plasă de siguranță pentru cei care își pierd locul de muncă din cauza inteligenței artificiale, permițându-le să-și satisfacă nevoile de bază și să-și caute noi oportunități.

Acesta idee are suținători puternici în rândul bogaților care dețin giganții internetului. Câteva figuri proeminente din Silicon Valley, cum ar fi Elon Musk, Mark Zuckerberg și Sam Altman, au susținut ideea venitului universal garantat că o modalitate de a atenua impactul negativ al inteligenței artificiale asupra pieței muncii.

„Venitul universal va fi necesar în timp, dacă AI preia majoritatea locurilor de muncă umane”, spunea Elon Musk.

Americanii au implementat chiar un program pilot, în Stockton, California, unde 125 de rezidenți au primit 500 USD lunar timp de doi ani. Rezultatele au arătat o îmbunătățire a sănătății mentale și fizice a participanților, precum și o creștere a ratei de angajare.

Atenție, ceea ce propun acum toți acești oameni este ca fiecare, indiferent dacă este angajat sau nu, să primească o sumă fixă, lunar. Cine va dori ceva suplimentar, va trebui să muncească.

Și de aici încep problemele pentru acesta idee. Opoziția la acest venit universal garantat vine adesea din partea celor care consideră că ar descuraja munca sau ar fi prea costisitoare de implementat. Alte provocări includ stabilirea nivelului adecvat al venitului și identificarea surselor de finanțare.

Ca o notă persoanala, ideea nu este nouă, o propunea și Martin Luther King Junior în anii 60. Sunt multe țări care au un venit minim garantat pentru persoanele aflate în dificultate, inclusiv România. Avem Venitul Minim de Incluziune (VMI), care include atât Sprijin pentru incluziune – care înlocuiește Venitul Minim Garantat acordat până în 2024 și Sprijin pentru Familiile cu Copii – care înlocuiește Alocația pentru Susținerea Familiei, ajutor social acordat până în 2024.

Sunt peste 160 de mii de români care primesc aceste tipuri de ajutor. Însă, ceea ce propun acum mai marii lumii se referă la un venit minim pentru toată lumea.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md