06:49:05 16.07.2024
Stiri

DOC // SCANDAL în Parlament: Subiectul privind acordarea unui statut special pentru limba rusă și anularea Legii antipropagandă au încins spiritele. „Coaliția ȘORDON funcționează ca ceasul”. Singurul deputat socialist care a votat ÎMPOTRIVĂ

Actualitate 03.12.2020 11:18 Vizualizări2177 Autor: Ziarul National
DOC // SCANDAL în Parlament: Subiectul privind acordarea unui statut special pentru limba rusă și anularea Legii antipropagandă au încins spiritele. „Coaliția ȘORDON funcționează ca ceasul”. Singurul deputat socialist care a votat ÎMPOTRIVĂ


„Limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, se folosește pe teritoriul republicii alături de limba de stat”, iar R. Moldova va trebui să „asigure condițiile necesare pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică”.

Aceste prevederi se conțin în proiectul de lege semnat de socialiști cu privire la „funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova”, care a încins astăzi spiritele în Parlament.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a propus excluderea acestui proiect, înregistrat pe 1 decembrie, de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului.

Potrivit lui Slusari, subiectul este unul „sensibil” și „trebuie discutat pe larg, ca să nu explodeze societatea”, mai ales că nu există nici avizul Guvernului, iar proiectul nu ar fi susținut nici de către Biroul pentru Relații Interetnice.

„De ce facem acest lucru? De dragul cetățeanului Dodon?”, s-a revoltat Slusari.

Liderul „Pro Moldova”, deputatul Andrian Candu, a avertizat că acest proiect va diviza societatea.

„Să nu vorbim despre dezbinarea societății, când nu cunoașteți normele Consiliului Europei”, a răspuns socialistul Vlad Batrîncea.

Pentru excluderea proiectului respectiv de pe ordinea de zi au votat 42 de deputați din opoziție și, surprinzător, dar și deputatul socialist Ștefan Gațcan.

Și o altă propunere a Platformei DA privind excluderea din ordinea de zi a proiectului privind anularea legii care interzice retransmiterea, pe teritoriul R. Moldova, a emisiunilor de propagandă rusești, a încins spiritele în Parlament.

Slusari a punctat că nici în cazul acestei propuneri a socialiștilor nu există avizul Guvernului.

Totodată, deputatul PAS Dumitru Alaiba a specificat faptul că această inițiativă nu rezolvă nicidecum problemele oamenilor.

„Este o intenție de a demonstra la Moscova că acest partid mai este util. Numai că „Moscva slezam ne verit” (Moldova nu crede lacrimilor - n.r.)”, a spus Alaiba.

Liderul democraților din Parlament, Pavel Filip, a adăugat că în acest momente s-ar pune la cale, prin asemenea inițiative, „un atac subtil asupra suvernaității și securității statului”: „Stimați cetățeni, nimeni nu-și bate acum capul de problemele cu care vă confruntați”.

În replică, socialistul Vlad Bătrîncea, a spus că nu ar trebui ca cineva să decidă în locul spectatorilor „ce să privească seara la televizor”, dar Andrian Candu l-a îndemnat pe acesta să vadă ce se întâmplă astăzi în Ucraina și Belarus, ca să înțeleagă consecințele războiului informațional.

Pentru excluderea acestor două proiecte din ordinea de zi de astăzi a Parlamentului au votat doar 42 de deputați și subiectele urmează a fi dezbătute în plen.

„Vedem că coaliția Șordon funcționează ca ceasul”, a concluzionat deputatul Alexandru Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md