Liberal-democrații, REVOLTAȚI de metodele folosite de actuala majoritate: „Ei schimbă legile din mers după bunul plac”


Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este revoltată de faptul că noua majoritate parlamentară a ciopârțit proiectul Legii cu privire la procuratură și „pe ultimii 10 metri” a introdus 32 de amendamente noi.
Astfel, liberal-democrații spun că actuala majoritate și-a bătut joc de munca de doi ani a grupului de lucru care a lucrat la acest proiect, iar cineva își dorește ca organele procuraturii să rămână în continuare „o bâtă politică în mâna cuiva”.
„În primul rând, au fost încălcări de procedură pentru aprobarea actualului proiect pentru lectura a doua. PLDM va sesiza misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova, experții naționali și internaționali, dar și societatea civilă privind încălcările admise de noua majoritate parlamentară. O să le trimitem varianta proiectului aprobat în prima lectură și varianta agreată ieri în mare grabă. În luna decembrie 2015, atunci când am discutat la Biroul permanent introducerea proiectului pe ordinea de zi a Parlamentului, cel mai mult s-a revoltat Mihai Ghimpu și foștii comuniști. Acum ei au stat cuminței și au votat”, a declarat deputatul Tudor Deliu astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.
SCANDAL la Parlament // Proiectul Legii cu privire la procuratură, DAT PESTE CAP. Liberal-democrații: „Nu participăm la SHOW”
Potrivit lui, cele 32 de amendamente noi apărute peste noapte schimbă cu totul conceptul proiectului de lege. „Procuratura va rămâne în continuare o bâtă politică în mâna cuiva. Selectarea ofițerilor de urmărire penală se va face după ochi frumoși și după interese. De asemenea, raportul anual al Procuraturii Generale nu va mai fi transmis președintelui țării, chiar dacă el urmează să numească în funcție procurorul general. De asemenea, acest raport nu va fi transmis nici Guvernului, chiar dacă procurorul general participă la ședințele de Guvern. Este o lipsă de respect față de aceste instituții. De asemenea, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să propună candidatura procurorului general doar după modificarea Constituției. Toate aceste modificări sunt strigătoare la cer. Noua majoritate parlamentară schimbă legile din mers după bunul plac”, a menționat sursa citată.
Deliu a vorbit și despre faptul că au fost cheltuiți mulți bani pentru pregătirea acestui proiect de lege, iar cineva vrea să conserve lucrurile așa cum sunt. „La acest proiect, în forma sa inițială, s-a muncit mai bine de doi ani. S-au cheltuit și resurse financiare. Acum vine cineva pe ultimii 10 metri cu aceste amendamente prin care cineva vrea să se mențină și să fie protejat în continuare”, a conchis deputatul.
Și președintele grupului de lucru care a lucrat la elaborarea proiectului Legii cu privire la procuratură, Vlad Gribincea, s-a arătat dezamăgit de schimbările care au fost făcute. „Noi am propus crearea unei procuraturii specializate pentru cauze speciale, care, după exemplul din România, să se ocupe doar de dosarele de rezonanță. Ceea ce se propune acum schimbă însă esențial conceputul. Nu vor mai fi clare competențele acestei procuraturi specializate și iarăși va fi aglomerată cu tot felul de cazuri. Vom repeta istoria cu Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție unde nu e clar cine și cu ce se ocupă”, a menționat Gribincea.
Cele 32 de amendamente noi la proiectul de Lege cu privire la procuratură urmează să fie propuse Parlamentului pentru aprobare în lectura a doua a proiectului.









































































