03:43:53 04.08.2020
 
Stiri

Legătura dintre un gaz prezent în locuinţele noastre şi cancer

Știri 19.03.2019 07:31 Vizualizări1429 Autor: Ziarul National
Legătura dintre un gaz prezent în locuinţele noastre şi cancer Adevărul


Antoaneta Ene (54 de ani), profesor universitar la departamentul Chimie, Fizică şi Mediu din cadrul Facultăţii de Ştiinţe si Mediu din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galați, a descoperit că radonul, un gaz emanat de gresia şi pereţii din locuinţele noastre, este cancerigen pentru organism.

Profesoara va deschide în viitorul apropiat, cu bani europeni, un laborator de spectrometrie gama la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi şi monitorizează în prezent substanţele toxice din mediu, dar şi impactul lor asupra sănătăţii populaţiei.

„Vorbim de proiectul MONITOX, realizat în parteneriat cu Moldova şi Grecia, prin care se urmăreşte migraţia transfrontalieră a unor poluanţi la nivelul ecosistemului râului Prut şi a Dunării până în Deltă. Monitorizarea a inclus şi vieţuitoarele acvatice şi s-au făcut inclusiv hărţi cu aceşti poluanţi. Concluzia este că, dacă se folosesc fertilizatori în agricultură, aceştia migrează şi ajung în râuri, iar metalele grele ajung în carnea de peşte şi în scoici”, trage un semnal de alarmă Antoaneta.Radonul, pericolul invizibil din casele noastre

Cariera Antoanetei Ene este una impresionantă. Ea este citată în peste 800 de articole ştiinţifice şi are 13 cărţi scrise, ce includ monografii de specialitate, care au ca subiect printre altele şi poluarea atmosferică la nivel european, culegeri de probleme şi cursuri de Fizică atomică şi nucleară pentru studenţi. Una dintre cele mai interesante, dar şi alarmante descoperiri pe care le-a făcut în urma unor studii a fost că radonul, un gaz radioactiv inodor şi incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ, dar şi din pereţii din locuinţe, spre exemplu, este una dintre cauzele apariţiei cancerului la plămâni.

CITIȚI și PERICOLUL la care sunt expuși cetățenii R. Moldova care locuiesc la primele etaje și în case la sol: „Concentrațiile depășesc de trei-patru ori norma”

Dacă o încăpere nu este aerisită câteva minute în fiecare zi, radonul se acumulează în concentraţii periculoase pentru sănătatea umană.

„Este nevoie ca la nivel naţional să se instituie un program de monitorizare a radonului. Acesta este un gaz radioactiv, care rezultă din sol şi chiar din podea. Gresia şi materialele de construcţie din locuinţele noastre conţin izotopi radioactivi, din seriile uraniului şi toriului. Aceştia se dezintegrează. Capii de serie, cum spunem noi, au timpul de înjumătăţire de 1010 ani. Unul dintre aceşti izotopi de dezintegrare este radonul, care se prezintă sub forma unui gaz, pe care îl inhalăm şi care este cancerigen. Cea mai bună cale de a nu îl inhala este aerisirea zilnică a camerelor din locuinţă. Populaţia nu cunoaşte, din păcate, aceste lucruri şi este bine să fie informată”, trage un semnal serios de alarmă dascălul.

Antoaneta Ene este implicată, de asemenea, în cercetarea radioactivităţii mediului şi studiul apariţiei poluanţilor organici persistenţi în soluri prin tehnici cromatografice. În urma analizelor din teren, a descoperit că şi o banală ardere a vegetaţiei uscate şi chiar realizarea unui grătar în aer liber este toxică pentru organismul uman.

„Orice ardere a unui material organic conduce la emisia hidrocarburilor aromatice polinucleare în aer, acestea făcând parte dintr-o clasă de 16 compuşi, din care şapte sunt cancerigeni”, avertizează profesorul universitar.

Citiți mai multe detalii pe adevărul.ro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md