01:43:24 30.05.2020
 
Stiri

LECȚIE DE ISTORIE // Masacrul de la Fântâna Albă sau „Katynul românesc”. Cum au fost omorâţi 3 000 de români, la graniţa cu România, pe 1 aprilie 1941, de Paşte

Știri 01.04.2020 15:41 Vizualizări1242 Autor: Ziarul National
LECȚIE DE ISTORIE // Masacrul de la Fântâna Albă sau „Katynul românesc”. Cum au fost omorâţi 3 000 de români, la graniţa cu România, pe 1 aprilie 1941, de Paşte


Astăzi se împlinesc exact 79 de ani de la evenimentul tragic numit Masacrul de la Fântâna Albă din Bucovina de Nord.

Pe data de 1 aprilie 1941, mii de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, care încercau să se refugieze în România din teritoriul ocupat de Uniunea Sovietică, au fost uciși de către armata sovietică la nici trei kilometri de graniță.

Genocidul s-a produs după ce România a fost obligată să-i cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu pe care se aflau câteva milioane de locuitori, consecinţă a ultimatumului primit în iunie 1940 și ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc în Duminica Paştelui a anului 1941, când aproximativ trei mii de români, locuitori din Bucovina de Nord, au încercat să se refugieze în România, după ce sovieticii au lansat zvonuri potrivit cărora vor permite trecerea celor care vor să trăiască în România. Atunci, un grup mare de români bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în faţă steaguri albe, însemne religioase, icoane, prapuri şi cruci din cetină au format o coloană paşnică de peste 3 000 de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română pentru a trece în România.

Într-o poiană de lângă localitatea Varniţa, la circa trei kilometri de graniţa română, în locul numit Fântâna Albă, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească, apoi au tras în plin cu mitralierele secerând laolaltă bărbați, femei, copii și bătrâni. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia ori legaţi de cai şi târâţi până la locul unde erau săpate dinainte cinci gropi comune, mulți dintre ei fiind îngropaţi de vii.

Cei care nu au fost uciși de gloanțele mitralierelor au fost arestaţi de NKVD şi, după ce au îndurat torturi îngrozitoare, au fost şi ei împușcați și aruncați într-o groapă comună peste care s-a turnat var nestins.

Sfidător este faptul că autoritățile de la Moscova au trecut în anonimat acest genocid, declarând că a fost vorba doar de un incident minor, în care „un grup de 10 persoane a încercat să treacă fraudulos granița și au fost arestate”. Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat subiect „tabu” până în anii ’90, iar autorităţile sovietice şi ulterior cele ucrainene au interzis orice referire la el.

Abia după anul 2000, autorităţile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihna românilor bucovineni care şi-au dorit doar să treacă și să trăiască în România.

Pe 12 aprilie 2011, Camera Deputaților din România a instituit pe 1 aprilie Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

Unii istorici au numit Masacrul de la Fântâna Albă drept „Katynul românesc”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md