02:52:45 27.02.2024
Stiri

Jurnaliştii The Moscow Times, declarați „agenţi străini”

Actualitate 29.11.2023 09:14 Vizualizări650 Autor: Ziarul National
Jurnaliştii The Moscow Times, declarați „agenţi străini” Profimedia


Jurnaliştii The Moscow Times (TMT) au fost declaraţi „agenţi străini” de Rusia, pentru versiunea în limba engleză a site-ului de ştiri.

Multă vreme consideraţi un oficios al puterii de la Moscova, care prezenta o versiune edulcorată, europenizată a realităţii ruse, TMT a devenit făţiş anti-Putin după izbucnirea războiului cu Ucraina.

Ministerul rus al Justiției a adăugat recent ziarul online, popular în rândul comunității de expatriați din Rusia, pe lista sa cu entităţile considerate „agenți străini”.

Aceasta înseamnă un control financiar sporit pentru cei desemnați și impune includerea etichetei, în mod vizibil, pe orice publică oficina vizată. Nu a fost imediat clar cum va afecta această mișcare The Moscow Times, care și-a mutat operațiunile editoriale din Rusia, în anul 2022.

Evoluţia a avut loc, conform Radio Free Europe, după adoptarea unei legi, care impunea pedepse aspre pentru publicarea a ceea ce guvernul consideră că discreditează armata rusă și războiul său în Ucraina.

Autoritățile ruse au desemnat în mai 2021 fundația care publica la acea vreme The Moscow Times drept „agent străin”, forțând închiderea acesteia, precum și site-ul de web de afaceri independent VTimes.

Moscow Times publică în engleză și în rusă, dar site-ul său în limba rusă a fost blocat în Rusia, la câteva luni după începutul războiului din Ucraina.

Publicația a apărut în anul 1992, ca ziar tipărit zilnic distribuit gratuit în restaurante, hoteluri și alte locații populare printre expatriați, a căror prezență la Moscova era în creștere, după prăbușirea Uniunii Sovietice, conform Associated Press.

Ulterior, și-a redus ediția tipărită la săptămânal, apoi a devenit doar online, începând din anul 2017.

În ultimii ani, Rusia a vizat metodic persoane și organizații critice la adresa Kremlinului, marcându-i pe mulți drept aşa-zişi „agenți străini” și pe alţii drept „indezirabili”, conform unei legi din anul 2015, care face ca apartenența la astfel de organizații să fie o infracțiune penală, amintește Newsweek.

Dmitri Muratov, redactorul laureat al Premiului Nobel pentru Pace al ziarului independent Novaya Gazeta, a fost declarat agent străin, în luna septembrie. Ziarul şi-a suspendat anterior operațiunile din Rusia.

Rusia a închis de asemenea personalități proeminente ale opoziției, inclusiv pe militantul anticorupție Alexei Navalnîi, cel mai persistent inamic intern al președintelui Vladimir Putin, ca și pe dizidenți precum politicianul şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza și activistul civic Ilia Iaşin.

TMT explică: Eticheta „agenți străini” impune cerințe stricte de raportare financiară și autodemascare. Registrul agenților străini listează site-urile de web ale edițiilor TMT în limba engleză și rusă, precum și paginile sale de socializare, inclusiv pe LinkedIn, YouTube, Instagram și Telegram, ca fiind supuse restricțiilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md