Joe Biden: În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA au construit armele care au apărat libertatea în Europa. Acest lucru este valabil și astăzi


Președintele american Joe Biden a făcut miercuri o analogie cu rolul indispensabil al Statelor Unite în timpul celui de-al doilea Război Mondial pentru „apărarea libertății și suveranității” Europei cu implicarea americană din prezent, când SUA susțin Ucraina în lupta sa pentru libertate și suveranitate ca urmare a invaziei militare a Rusiei
„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite erau cunoscute ca arsenalul democrației. Am construit armele și echipamentele care au ajutat la apărarea libertății și suveranității în Europa. Acest lucru este valabil și astăzi“, a spus Biden, în cadrul unui discurs.
Mesajul său vine cu câteva zile înainte ca SUA și aliații să marcheze 77 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, care s-a încheiat prin actul de predare a Germaniei naziste semnat la 8 mai 1945.
De la tribuna Casei Albe, președintele Joe Biden a cerut săptămâna trecută Congresului să aprobe o alocare de 33 de miliarde de dolari în asistență militară, economică și umanitară pentru a sprijini Ucraina „pentru următoarele cinci luni”, dintre care un ajutor militar suplimentar de 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sporind semnificativ contribuția SUA la lupta împotriva ocupației rusești.
Noua asistență militară pe care o va finanța Congresul va include: mai multă artilerie și vehicule blindate, precum și rachete antitanc și sisteme antiaeriene, ajutor pentru consolidarea capacităților de război cibernetic ale Ucrainei, mai multe schimburi de informații, sprijin pentru a crește capacitatea Ucrainei de a produce muniții strategice, asistență pentru îndepărtarea minelor terestre, a dispozitivelor explozive improvizate și a altor explozibili și pentru apărarea împotriva materialelor chimice, biologice, radiologice și nucleare și o consolidare suplimentară a prezenței militare americane pe flancul estic al NATO, transmite Calea Europeană.
De asemenea, șeful diplomației americane și șeful Pentagonului au vizitat pe 24 aprilie Kievul, profitând de prima vizită oficială a administrației SUA în Ucraina de la invazia Rusiei de acum două luni pentru a anunța întoarcerea treptată a diplomaților americani, numirea unui nou ambasador și un nou ajutor financiar de 713 milioane de dolari pentru Ucraina și țările din regiune.
Anterior, Joe Biden anunțase un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina și un sprijin de 500 de milioane de dolari pentru a asigura continuitatea guvernării, aceste forme de susținere fiind făcute cunoscute în cadrul unor declarații de presă pe care le-a făcut la Casa Albă după ce l-a primit la Washington pe premierul ucrainean Denis Shmyhal.
Statele Unite au mobilizat peste 4 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul administrației Biden, inclusiv aproximativ 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie.








































































