01:34:38 02.06.2020
 
Stiri

PIERDERE // Ion Moraru, fostul deţinut și disident politic, care s-a luat de piept cu regimul sovietic la 17 ani, s-a stins din viață la 90 de ani: Ultima sa dorință, pe care i-a transmis-o Ambasadorului României la Chișinău

Social 09.10.2019 10:10 Vizualizări1752 Autor: Ziarul National
PIERDERE // Ion Moraru, fostul deţinut și disident politic, care s-a luat de piept cu regimul sovietic la 17 ani, s-a stins din viață la 90 de ani: Ultima sa dorință, pe care i-a transmis-o Ambasadorului României la Chișinău


Fostul deținut și disident politic, Ion Moraru, care a făcut ani grei de gulag în stepele kazahe, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.

Într-un reportaj recent, realizat de „TVR Moldova”, Ion Moraru, care a suportat chinuri groaznice în închisorile sovietice din cauza dragostei sale pentru neamul românesc, luându-se de piept cu regimul de ocupaţie sovietic la vârsta de numai 17 ani, spunea că nu regretă nimic din ce i s-a întâmplat în viață.

Și-a descris suferinţele prin care a trecut în trilogia autobiografică „Pustiirea”, „Treptele infernului” şi „Fata cu miros de busuioc”, tipărită la Mănăstirea Putna.

Zilele trecute, Ion Moraru a fost vizitat de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, iar ultima sa dorință a fost ca diplomatul să sărute pământul Țării, atunci când ajunge în România, și pentru dumnealui.

„Am avut acel sentiment unic că mă întâlnesc cu ISTORIA. (...) M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui, care acum e bătrân și neputincios. Arareori am avut prilejul să cunoasc astfel de Oameni, adevarate enciclopedii vii ale istoriei noastre recente - cu rănile dragostei de neam încă nevindecate, demni și mândri, sensibili și înțelepți”, a povestit Daniel Ioniță.

Ion Moraru s-a născut la 9 martie 1929, în Mândâc, județul Bălți, actualmente în raionul Drochia. Ion Moraru și Petre Lungu au fost fondatorii organizației „Sabia Dreptății” din Bălți. Cu sediul în Liceul Pedagogic (fost Liceul „Ion Creangă”) din Bălți, acest grup de rezistență armată antisovietică a fost activ în oraș în timpul perioadei staliniste. Grupul „Sabia Dreptății” a fost descoperit de NKVD în 1947, iar membrii săi arestați.

„Am avut o viață fericită, pentru că nu m-am conformat tăvălugului istoriei”, declara anterior într-un interviu Ion Moraru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


vasile 09.10.2019 11:09

Domnul sal ierte! Patria,-e mama ta! Ea nu se vinde! Calauza e cu tine mereu!

Ciocana 09.10.2019 11:12

Dumnezeu să-l ierte şi să-l aibă în pază între cei drepţi. Pleacă cei mai buni dintre noi. Cine rămâne?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md