05:31:17 05.08.2020
 
Stiri

„Dosarele Siberiei” // Dorința lui Ion Moraru, la întâlnirea cu Ambasadorul României de la Chișinău: „M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui”

Social 07.10.2019 14:30 Vizualizări1303 Autor: Ziarul National
„Dosarele Siberiei” // Dorința lui Ion Moraru, la întâlnirea cu Ambasadorul României de la Chișinău: „M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui” Radio Chișinău


Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, l-a vizitat pe Ion Moraru, unul dintre protagoniștii piesei „Dosarele Siberiei”, un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, un martor ocular al atrocităților Războiului al II-lea Mondial și un supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia unde a fost trimis „cu generozitate” de NKVD.

„Am avut acel sentiment unic că mă întâlnesc cu ISTORIA. Am întâlnit un OM, cu o inima mare și minte lucidă, cult și educat („am făcut 4 clase la români, între 1936 și 1940 și mi-au fost suficiente”), cu o memorie excepțională, în stare să deapene povești fascinante despre trecut, să recite poezii din George Coșbuc și Esenin și care în pofida atrocităților prin care a trecut - temnița grea, foamete, frig, spaima morții din mina de carbune în care a rămas îngropat de viu și multe, multe altele, cu credință în Dumnezeu, înțelepciune și iubire i-a iertat pe toți și este până la 90 de ani senin în suflet și luminat în gând. Ion Moraru este unul dintre protagonistii piesei de teatru Dosarele Siberiei, pusă magistral în scenă de Teatrul National Mihai Eminescu din Chisinau. Mi-a spus că acele povești trebuie să fie spuse și cunoscute de toți, însă ei - deportații care au supraviețuit - nu au nevoie de razbunare („să nu uitati, dar să nu ne răzbunați”). M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui, care acum e bătrân și neputincios. Arareori am avut prilejul să cunoasc astfel de Oameni, adevarate enciclopedii vii ale istoriei noastre recente - cu rănile dragostei de neam încă nevindecate, demni și mândri, sensibili și înțelepți. Multă sănătate și viață lungă, domnule Ion Moraru!”, a declarat Daniel Ioniță.

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei”, dedicat împlinirii a 70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste, a avut loc, la 5 și 6 iulie la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Spectacolul a fost realizat în baza memoriilor Ecaterinei Chele, Margaretei Cemârtan–Spânu și ale lui Ion Moraru, foști deportați.

Spectacolul a amintit despre calvarul pe care l–au îndurat zecile de mii de victime ale deportărilor staliniste în Siberii de gheață și are scopul de a păstra vie în memoria contemporanilor paginile dureroase ale istoriei comuniste, pe care unii ar dori să le treacă cu vederea, neglijând sau schimonosind adevărul istoric, susține regizorul spectacolului, Petru Hadârcă.

„Atâta timp cât mai avem nostalgici și îi vedem că defilează la 9 mai, că apar cu panglici negru-oranj, ar trebui să ne apropiem de temă, de istoria trecutului nostru și să abordăm subiectele unor martiri, unor personalități, care au rezistat calvarului cu demnitate, așa precum Ion Moraru, Margareta Cemortan-Spânu, Ecaterina Chele. Mesajul pe care îl transmit prin cărțile pe care le-am studiat, spun: „Să nu ne răzbunați, dar să nu uitați!”, a declarat pentru Radio România Chișinău, Petru Hadârcă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md