05:58:56 22.05.2025
Stiri

Ion Druță și frunzele sale de DOR, la Chișinău

Social 13.09.2014 12:23 Vizualizări4058
Ion Druță și frunzele sale de DOR, la Chișinău

Tezaur // Cele opt volume ale lui Ion Druță vor fi distribuite în bibliotecile publice

Frunzele de dor au înverzit în Sala mare a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. La începutul săptămânii, iubitorii universului druțian au avut ocazia să admire spectacolul literar muzical „O seară de creație cu frunze de dor” dedicat scriitorului Ion Druță. Totodată, în cadrul evenimentului au fost lansate două dintre cele opt volume ale maestrului.

Sala decorată cu vâzdoage, crăițe și busuioc a redat atmosfera autumnală și natura din romanele scriitorului. Spectacolul a fost realizat în baza scenariului lui Ion Druță care s-a axat pe ultimele două volume din integrala celor opt. Regia îi aparține lui Sandu Cozub. Romanțele au fost interpretate de artiști consacrați, precum Mihai Munteanu și Silvia Goncear, acompaniați de Orchestra „Folcor”, condusă de maestrul Petre Neamțu.

Carte de vizită în Europa

„Ion Druță este un scriitor de talie europeană și ne vom mândri cu această carte de vizită în familia popoarelor europene în care sperăm să ajungem cât mai curând”, a afirmat Monica Babuc, ministrul Culturii. De asemenea, ea a evidențiat că maestrul „încă din 1965, la Congresul Scriitorilor, a avut curajul să spună că limba noastră care vine din rădăcini latine trebuie să fie îmbrăcată în grafie latină”.

Ministerul Culturii a organizat evenimentul, iar Guvernul a finanțat cele opt volume care vor fi distribuite în toate bibliotecile publice. Pe coperțile cărților sunt imprimate ornamente din covorul tradițional, care, de asemenea, reprezintă o „carte de vizită” a poporului nostru.

Opera druțiană, în scenă

Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Alexandru Pleșca, Diana Onică-Decuseară și Ghenadie Gâlcă au evoluat în calitate de moderatori și au transpus în scenă fragmente din dramaturgia lui Ion Druță. Personaje precum Vasiluța, Ruxanda, Horia, mătușa Ruța au revenit în scenă și la ecran pentru a bucura spectatorii și a le aminti idealurile națiunii noastre.

Actorul Vitalie Rusu a prezentat fragmente din operele scriitorului, precum „Furtuna”, „Clopotnița” ș.a. El a remarcat că „istoria neamului a fost restabilită de la începuturile vieții până în ziua de astăzi în lucrările maestrului”.



A câștigat cu poezia lui Ion Druță

La eveniment a participat și Monica Pârlici, câștigătoarea concursului „Moldova are talent”, care a recitat „Ruga pentru părinți”. Declamatoarea a spus „că fragmentul recitat l-am auzit la o sărbătoare și tatăl meu m-a încurajat să-l învăț, pentru că e, într-adevăr, unul care mă reprezintă”. Maestrul i-a lăsat Monicăi un autograf despre care ea spune că „semnifică un dar frumos care îmi va aminti de acest moment și mă va îndemna să citesc în continuare operele sale”.

Discursul maestrului

Despre seara literară, scriitorul constată că „a fost o scurtă istorie pe care au trăit-o părinții noștri, pe care am trăit-o noi în ultima jumătate de secol, cu toate furtunile, nedreptățile, războiul, colhozul, foamea, toate au fost adunate și arătate în această seară, pentru că, dacă vrem să supraviețuim, trebuie să ne întoarcem înapoi și să vedem drumul pe care au trecut părinții noștri”. Maestrul a scris pe parcursul a peste șase decenii și, cu toate acestea, a stat în picioare pe scenă pentru a vorbi publicului său.

Totodată, scriitorul a povestit o istorioară despre întâlnirea sa în parc cu un tânăr condeier care a observat că „cea mai mare problemă a literaturii noastre este că nu mai avem dușmani”. Ion Druță e un scriitor care a fost permanent prigonit. „Dacă scriitorii de azi ar fi atât de prigoniți, ar scrie și ei capodopere, una după alta”, i-a spus tânărul lui Ion Druță. Cu toate acestea, „cele opt volume le datorez Domnului, dorului și cugetului poporului”, a remarcat scriitorul.

Public încântat

La spectacol a fost prezent și ex-președintele Petru Lucinschi care a afirmat că „operele editate reprezintă un tezaur al poporului nostru. Așa o viață zbuciumată și așa o rezistență ca a lui Ion Druță, nimeni din sala aceasta nu a avut”. Maestrul „nu s-a schimbat deloc, e într-o formă fizică foarte bună, are același caracter, aceeași râvnă, aceeași dragoste față de pământul nostru”, a adăugat ex-președintele.

La eveniment au mai fost prezenți Prima Doamnă a Moldovei, Margareta Timofti, oameni de cultură, artiști, scriitori, dar și oameni obișnuiți. Scriitorul a fost desemnat membru de onoare al Asociației Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din România. Pe parcursul serii, aplauzele nu au mai contenit, iar la final maestrul a fost asaltat de cititori care s-au fotografiat cu el și i-au cerut autografe.

Pe 3 septembrie, Ion Druță a sărbătorit 86 de ani de la naștere.

Victoria Bortă

Autor:
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte