02:05:50 04.05.2025
Stiri

Întreprinderea „Floarea Soarelui”, amendată cu 123,1 milioane de lei de Consiliul Concurenței, iar distribuitorul acesteia - cu 69,5 milioane de lei: „Cele două întreprinderi și-au coordonat prețurile înainte de a le comunica clienților”

Actualitate 20.01.2025 09:29 Vizualizări1858
Întreprinderea „Floarea Soarelui”, amendată cu 123,1 milioane de lei de Consiliul Concurenței, iar distribuitorul acesteia - cu 69,5 milioane de lei: „Cele două întreprinderi și-au coordonat prețurile înainte de a le comunica clienților”
Poză simbol

Întreprinderea „Floarea Soarelui” SA și distribuitorul ei, „Lux Proba Grup” SRL, au fost amendate de Consiliul Concurenței cu sume de 123,1 milioane și, respectiv, 69,5 milioane de lei pentru că, pe parcursul perioadei octombrie 2019 – iunie 2022, „și-au coordonat prețurile înainte de a le comunica propriilor clienți”.

Potrivit Consiliului Concurenței, „Lux Proba Grup SRL” este principalul distribuitor al uleiului îmbuteliat produs de „Floarea Soarelui” SA, ambele întreprinderi operând pe același nivel al lanțului de distribuție pentru uleiul de floarea-soarelui.

„În urma inspecțiilor desfășurate la sediile acestora, au fost identificate probe care au demonstrat că, înainte de a majora prețurile către clienții săi, Lux Proba Grup SRL solicita producătorului Floarea Soarelui SA să crească prețurile și pentru rețelele comerciale cu care producătorul lucra direct. Pe de altă parte, înainte de a decide prețurile de vânzare directă către propriii clienți, Floarea Soarelui SA cerea informații de la Lux Proba Grup SRL despre prețurile la care distribuitorul urma să livreze produsele. În acest fel, producătorul își alinia prețurile pentru a nu oferi avantaje comercianților care preferau să cumpere direct. Din analiza documentelor interne a reieșit că, în cazul livrărilor directe realizate de Floarea Soarelui SA, prețurile erau calculate ținând cont de adaosurile comerciale practicate de distribuitor”, a stabilit Consiliul Concurenței.




Coordonarea informațiilor comerciale sensibile referitoare la relațiile fiecărei întreprinderi cu clienții săi a dus la restrângerea concurenței intra-marcă, iar această practică a limitat posibilitatea comercianților de a achiziționa ulei de floarea-soarelui direct de la producător la prețuri mai avantajoase și de a oferi prețuri mai bune consumatorilor. De asemenea, coordonarea informațiilor comerciale a vizat inclusiv fixarea prețului pentru mărcile de ulei „private label / marcă proprie” a unor alte întreprinderi care își produceau uleiul la fabrica „Floarea Soarelui” SA, mărci de ulei care la raft fac concurență uleiului de producție „Floarea Soarelui” SA, astfel fiind restrânsă inclusiv concurența inter-marcă / între mărci, a mai constatat instituția.

Întreprinderile sancționate au la dispoziție 30 de zile pentru a contesta hotărârea în instanța de judecată. În cazul în care decizia va fi menținută, amenzile aplicate vor fi încasate la bugetul de stat.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte