13:20:53 21.06.2024
Stiri

INTERNETUL, tot mai căutat în localitățile rurale din R. Moldova

Știri 17.10.2014 12:35 Vizualizări3449 Autor: Galina Munteanu
INTERNETUL, tot mai căutat în localitățile rurale din R. Moldova


Piața serviciilor de acces la internet în localitățile rurale prinde contur. Potrivit unui sondaj sociologic realizat în 30 de localități din R. Moldova, circa 50 la sută dintre gospodării au calculatoare și acces la internet. Mai mult, datele sondajului denotă că o mare parte din interlocutori în ultimele 12 luni au utilizat calculatorul și, respectiv, au accesat internetul zilnic.

Sondajul sociologic a fost realizat în 30 de sate de orașe, beneficiare ale Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), PNUD Moldova.

În cele mai multe cazuri, internetul este utilizat pentru socializare: discuții prin chat (Skype, Messenger) – 87 la sută și accesarea rețelelor de socializare – 74 la sută. De asemenea, în multe cazuri, internetul este utilizat pentru vizualizarea sau descărcarea de filme, jocuri, piese audio. De asemenea, respondenții au menționat că accesează activ internetul și pentru activități de informare, citesc ziare și reviste – 53,9% și pentru expedierea și recepționarea e-mail-urilor – 31,6%.

Totodată, internetul este utilizat într-o proporție mult mai mică și pentru accesarea informațiilor care se referă la cadrul legislativ-normativ, informarea despre activitatea instituțiilor publice și solicitarea de servicii publice și comerciale.

Utilizarea internetului este mai scăzută la solicitarea serviciilor publice (comanda pașaportului, a buletinului, solicitarea unui certificat) - 3,3% sau efectuarea operațiunilor bancare - 3,1%. Această situație poate fi explicată, pe de o parte, de subdezvoltarea pieței serviciilor publice în regim on-line (inclusiv lipsa unora din ele la nivel local), iar pe de altă parte prin percepția utilizatorilor că internetul are mai mult funcții de agrement și recreere, în detrimentul funcțiilor de informare sau de prestare a serviciilor în regim on-line.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste o mie de persoane.

Din numărul total de respondenți, peste 50 la sută au fost femei și peste 40 la sută - bărbați.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md