10:40:23 27.03.2023
Stiri

INTERESE // GUNOIUL moldovenesc din proiectele europene

Social 31.05.2017 09:00 Vizualizări7784 Autor: Ziarul National
INTERESE // GUNOIUL moldovenesc din proiectele europene
Iurie Andriuță și Vitalie Rotaru, foști președinți ai raionului Criuleni


În fiecare lună, familia Olesei Donică, o tânără de 27 de ani din satul Coșernița, raionul Criuleni, închiriază câte un tractor sau o mașină pentru a evacua gunoiul acumulat în gospodăria lor. „Ne uităm pe site-urile de anunțuri și ne înțelegem. Plătim și câte 400 de lei pentru a scăpa de gunoi. Ne-au promis că o să plătim câte 25 de lei pe lună și o să vină să ne ia gunoiul de-acasă. N-am bucurat și suntem de-acord, cu ambele mâini, dar nimic nu se mai aude despre acest proiect”, ne-a spus Olesea Donică.

Două milioane de euro de la UE

Satul Coșenița este una dintre localitățile din raionul Criuleni care, alături de Boșcana și Hrușova, urma să-și îmbunătățească serviciile de colectare și sortare a deșeurilor, în cadrul unui proiect european de cooperare transfrontalieră R. Moldova-România-Ucraina, „CBCRurWaste”. Acestor localități din R. Moldova le-au fost acordate două milioane de euro, iar gestionar al banilor și responsabil de implementarea proiectului a fost desemnat Consiliul Raional Criuleni.

Construcţia platformelor de colectare a deșeurilor în fiecare dintre aceste sate urma să fie gata încă în 2014, iar amenajarea unei staţii de sortare secundare a deşeurilor și procurarea de utilaj – până în 2018.

„Nu s-a schimbat încă nimic. O întreprindere municipală creată la Criuleni trebuia să presteze servicii. Deocamdată așteptăm. Proiectul s-a închis, toți sunt închiși”, a declarat pentru „Bugete fără secrete” Alexei Cibotar, primarul de Coșernița.


Gunoiștile din Coșernița, la începutul proiectului

Mită de milioane

În luna aprilie curent, ofițerii anticorupție i-au reținut pe fostul președinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, și pe cel care l-a succedat în funcție, Iurie Andriuță.

Rotaru este bănuit că a pretins 1 700 000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea acestui proiect european. Fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat oamenii de afaceri pentru a-i determina să-i finanțeze mai multe chestii personale. Pentru a-i convinge, acesta, uzând de funcția sa, ar fi creat impedimente firmelor implicate în executarea proiectului, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, Criuleni, refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator.

De asemenea, Rotaru ameninţa că nu va crea întreprinderea de salubritate, că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc., lucruri confirmate în fața anchetatorilor de către agenții economici șantajați. Atunci când a fost reținut în apartamentul său din Chișinău, Vitalie Rotaru a vrut să se arunce pe geam de la etajul șase.

Firma familiei, în afacere

Oamenii legii îi impută lui Iurie Andriuță, cel care la succedat pe Rotaru în funcție, că a favorizat unii agenți economici și a trucat licitațiile organizate în cadrul acestui proiect transfrontalier.

În primăvara anului 2015, Consiliul raional Criuleni a fondat Întreprinderea Municipală „Edilitate Criuleni”, drept parte a proiectului „CBCRurWaste”, care să gestioneze procesul de colectare, sortare şi presare a deşeurilor solide din raion. Însă, după ce a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie, întreprinderea municipală „Edilitate Criuleni” a încheiat un contract de subantrepriză cu compania „Crioleal-Com” SRL, specializată în lucrări de construcții. Potrivit datelor oficiale, această firmă este administrată acum de fiul lui Andriuță, Stanislav, iar anterior președintele raionului Criuleni a condus-o personal.

„Eu discutam direct cu domnul Andriuță la acest subiect. Trebuiau să fie construite platforme de colectare a deșeurilor, câte una la zece gospodării. Gunoiul urma să fie colectat în fiecare zi de luni și joi a săptămânii, iar oamenii trebuiau să achite câte 25 de lei de gospodărie. Dacă era vorba de o băbuță singură, se discuta despre reducerea acestei plăți la 10 – 15 lei. Toți oamenii erau de-acord. Construcția depozitului unde urmau a fi presate deșeurile, la Hrușova, a început încă în 2012, dar nu e finisată nici până astăzi. S-au pierdut banii. S-a pus sechestru pe mașini. Au reușit să cumpere doar tomberoanele, ni le-au adus și le ținem într-un depozit”, continuă primarul de Coșernița, sat cu peste 1 500 de locuitori.

Lupta cu gunoiștile neautorizate

Acesta regretă că și-a pus speranțele în acest proiect și a pierdut un contract cu un antreprenor care voia să strângă gunoiul oamenilor din sat. Acum, primarul luptă cum poate cu gunoiștile neautorizate din sat. „Vin și varsă gunoiul cui nu îi este lene, inclusiv de la vilele dinspre Boșcana. De vreo trei ori pe an am nivelat gunoiștea cu tractorul, am vrut s-o mutăm, dar nu ne permit cei de la Ecologie. Știți, noi nu avem deloc cultură în țară”, acuză alesul local, constrâns și de bariere administrative să ia măsuri în acest sens. Gunoiștea din Coșernița este situată la vreo 200 de metri de casele oamenilor și mereu cineva îi dă foc, ceea ce prezintă un pericol real pentru sănătatea și siguranța locuitorilor.

Primărița din Boșcana, Svetlana Racul, a găsit o soluție pentru a rezolva problema gunoiștilor din sat. Familiile care au dorit, au încheiat un contract, începând cu anul 2014, cu o firmă care vine și le ia gunoiul de acasă o dată pe săptămână, cu o plată de 30 de lei pe lună. Deșeurile sunt duse departe de sat, pe un teren de 16 hectare, înspre Vadul lui Vodă. Totuși, ne spune Svetlana Racul, doar 350 de familii din sat au apelat la serviciile acestei firme, adică a treia parte din numărul gospodăriilor din sat și nu se știe cât va mai accepta agentul economic să lucreze la Boșcana.


Locuitorii din Boșcana aruncă gunoiul „pe unde apucă”

Discuțiile promițătoare și speranțele deșarte

„Agentul economic plătește 50 de lei cubul de deșeuri pe care îl duce la gunoiște. Cei care nu vor să lucreze cu firma iau și duc gunoiul pe unde apucă. Recent am curățat o gunoiște neautorizată și am cheltuit o grămadă de bani. O oră de închiriere a unui tractor costă 380 de lei, dar a lucrat acolo două zile a câte opt ore. Calculați. În loc să facem altceva cu banii aceștia…”, oftează primărița.

Și locuitorii de la Boșcana și-au pus speranțe mari în proiectul european, pentru a scăpa de numeroasele gunoiști neautorizate din sat.

„S-a discutat mai întâi despre construcția a 30 de platforme în sat, pentru fiecare mahala, betonate, separate cu sârmă. Fiecare platformă urma să aibă recipiente separate de colectat hârtia, sticla, deșeurile biodegradabile etc. Se mai discuta să pună tomberon la fiecare la poartă și mașina să vină să ia gunoiul de acolo. Un tomberon în care să încapă de la 70 la 100 de kilograme de deșeuri urma să coste câte 1 000 de lei, să fie numerotate, dar oamenii nu voiau să le miroase la poartă. Până la urmă, nu a mai venit nimeni, s-a stopat totul”, mai spune Svetlana Racul.

În România și Ucraina, proiect finisat cu succes

Doamna primar își aduce aminte că a fost la Chișinău la un eveniment legat de acest proiect: „Ne-au arătat un film. Românii au finisat proiectul, frumos, ucrainenii tot, numai la noi, la moldoveni, ca întotdeauna”.

Depozitul de colectare și presare a deșeurilor urma să fie construit la Hrușova.

„Se văd niște construcții. Au început să construiască ceva acolo și așa a rămas. La noi e totul pe vechi. Avem gunoiște autorizată, oamenii scot sacii la poartă și vine mașina de la „Apă Ciopleni” și îi ia de două ori pe săptămână. Toți oamenii din sat au contracte și plătesc câte zece lei pe lună pentru evacuarea gunoiului”, ne spune Ecaterina Strejac, secretara Primăriei din Hrușova.


În Hrușova erau, acum câțiva ani, cel puțin 12 gunoiști neautorizate

Deși Primăria Hrușova a avut un conflict cu Consiliul Raional Criuleni care a început să construiască depozitul de deșeuri aici în baza unor acte false, primărița nu vrea să intre în detalii.

„Primăria nu are nimic cu asta. Este anchetă, nu comentez nimic”, a fost scurtă în declarații Parascovia Cotovici, primar de Hrușova.

Planurile de pe hârtie ale proiectului, rămas acum în aer, arătau că, în anul 2018, urma să se finiseze una dintre ultimele etape ale proiectului european de la Criuleni – construcția platformei pentru o sortare secondară a deșeurilor, iar până în 2020 - să se încheie o campanie de informare și educare a populației cu privire la beneficiile noului sistem de gestionare a deșeurilor.

Material publicat în ediția din luna mai a Buletinului „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

clerce 24.11.2022 20:05

How long does bacterial infection last without antibiotics without <a href="http://stramectol.com/# ">stromectol for head lice</a>?

rhibutS 29.11.2022 04:15

Should you wear compression socks if you have congestive heart failure <a href="https://lasixotc.com/ ">furosemide davis pdf</a>?

Piimmob 30.11.2022 03:20

Q: How a woman can win a man's heart? A: <a href="https://sildenafilhim.com/#">viagra pills side effects</a> All information forth medication. Interpret communication now. Erections typically last a occasional minutes or, in some cases, up to on every side a half hour. If you obtain an erection that lasts more than a four hours (priapism) or people that's unrelated to sex, talk to your doctor dyed in the wool away or ask for exigency care. https://sildenafilhim.com

SoScart 30.11.2022 03:27

Q: How do you make him feel miss you? A: It's a mignonne proverbial folk tale that you can in perpetuity acquaint someone with something whether someone's had an orgasm. But very, there's no modus vivendi = 'lifestyle' to report — the solitary way to be sure for sure is to ask. All people incident orgasms in other ways, and they can appear contrastive at strange times. <a href="https://bluethshop.com/ ">average cost sildenafil 20mg</a>.

AuFlelf 30.11.2022 17:20

What does taking it slow mean to a girl <a href="http://hbviagraher.com/ ">pink viagra pills</a>? Myriad cases of it commiserate with well to lifestyle changes, medications, surgery, or other treatments. Regular if your efforts to take up ED are unprofitable, you and your partner can calm lift physical intimacy and a comforting sexual life.

AeUnpax 03.12.2022 16:37

Drugs information. Narcotize Class. <a href="http://inpharmacy.org/ ">cost of vardenafil</a> Foremost scoop in the matter of pills. Take here.

rhibutS 04.12.2022 07:42

How long should I walk if I have high blood pressure <a href="https://lasixotc.com/ ">lasix 20 mg</a>?

Polurne 13.12.2022 15:35

How do you make a girl fall madly in love with you? Erectile dysfunction is individual of the men's carnal health disorders. It is cognized as an ineptness of men to attain erection during lustful contact coextensive with if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains for a stunted while or does not come to pass at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a kind of impotence. Weakness is a afield aspect and covers many other men's healthfulness sensual disorders like- immature ejaculation, lack of sensual give one's eye-teeth for, и так далее Erectile dysfunction does not count in these problems. All these problems agnate to Erectile dysfunction can be cured with the aid of viagra 150 mg pills and other <a href="https://viastoreus.com/ ">viagra purple pill</a> medicines. Causes Erectile dysfunction does not keep any proper to cause. There are multitudinous reasons behind its occurrence. It can be- tangible reasons, your fettle problems, medicines you are winning, emotional reasons, etc. Acquit's procure a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- dear blood pressure, diabetes, outrageous blood cholesterol, bottle diseases (Parkinson's infirmity and multiple sclerosis), surgery, pornographic hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (pressure, foreboding, tension, spectre, discouragement). Aging factors also bring to ED, but aging in itself is not a cause. Sparse testosterone levels also in some cases pre-eminence to erectile dysfunction. Side effects caused by way of medications also make men unqualified as a service to erection. But there is nothing to worry about as treatments are readily obtainable for ED. Complete such at one's fingertips treatment for ED is viagra 100mg india price.

Sitaups 18.12.2022 06:48

Can you take steroids and have asthma <a href="https://budesonideinhaler.com/ ">budesonide 400 mcg</a>?

PoSwast 21.12.2022 10:38

You stated this perfectly. https://propecia24.top/ finasteride 1mg generic for sale Real dirt in medicine. Skim here.

FaFaica 23.12.2022 16:53

Mr Tilley says kissing, caressing, genital sleep around and oral stimulation can all be savvy as pleasurable whether there is an erection or not. In pertinence to partnered sexual congress, Dr Fox stresses it is something respecting both parties to be employed on together. "The team-mate may not be the prime mover, but they may be piece of the solution." https://sibluevi.com/ viagra 150mg oral

Polurne 26.12.2022 00:36

Why does the pull out method fail? Erectile dysfunction is individual of the men's fleshly constitution disorders. It is cognized as an inability of men to attain erection during physical intercourse measured if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains for the treatment of a abrupt while or does not come to pass at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a type of impotence. Impotence is a wide aspect and covers sundry other men's healthfulness progenitive disorders like- impulsive ejaculation, lack of sexual give one's eye-teeth for, etc. Erectile dysfunction does not mean these problems. All these problems cognate to Erectile dysfunction can be cured with the avoid of how long do viagra pills last and other <a href="https://viastoreus.com/ ">online viagra united states</a> medicines. Causes Erectile dysfunction does not hold any spelled out cause. There are many reasons behind its occurrence. It can be- carnal reasons, your vigour problems, medicines you are charming, volatile reasons, и так далее Let's would rather a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- excited blood pressure, diabetes, high blood cholesterol, spirit diseases (Parkinson's infirmity and multiple sclerosis), surgery, low hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (focus on, foreboding, distress, spectre, downturn). Aging factors also lead to ED, but aging in itself is not a cause. Coarse testosterone levels also in some cases lead to erectile dysfunction. Side effects caused by way of medications also facilitate a make up for men unqualified throughout erection. But there is nothing to problem back as treatments are at for ED. Complete such at one's disposal treatment in behalf of ED is sildenafil price comparison uk.

Filoade 26.12.2022 03:45

What does the Inhaler do for asthma https://symbicortinhaler.com/ symbicort

PiBlosy 26.12.2022 16:52

Drug bumf leaflet. Generic Name. <a href="https://paxil.beauty/ ">can i buy paxil online</a> Some back pills. Read here.

Icewteet 28.12.2022 15:54

levitra pills men <a href=" https://levitrair.com/# ">cheapest erectile dysfunction drugs</a> generic vardenafil

FaInsit 29.12.2022 22:00

Pharmaceutical prescribing information. Name brand names. In Canada https://pharmduck.com/ best canadian pharmaceuticals online

Fyeviff 02.01.2023 00:42

Drug information leaflet. Effects of Drug Abuse. <a href="https://sildenafil.beauty/ ">sildenafil uk patent expiry</a>

fepesten 04.01.2023 09:45

sildenafil vs viagra <a href="https://sildenafil.rest/ ">cost of sildenafil 20 mg</a> https://sildenafil.rest

Figroug 06.01.2023 00:20

sildenafil capsule <a href="https://sildenafil.work/ ">sildenafil pills for men 100mg viagra</a>

KoRhivy 09.01.2023 00:44

plaquenil used for <a href="https://plaquenil.wiki/ ">hydroxychloroquine zinc</a> malaria treatment guidelines

KaAbopy 12.01.2023 02:51

hydroxychloroquine cost, <a href="https://plaquenil.beauty/ ">plaquenil manufacturers</a> hydroxychloroquine cost.

ZoAssox 16.01.2023 23:07

cheap propecia no prescription <a href="https://sway.office.com/W3DVgZs4MOsfHI2A/">get propecia without dr prescription</a> buying propecia online.

Numhaime 17.01.2023 17:29

Pills prescribing information. Effects of Painkiller Abuse. <a href="https://gamespace.com/members/ventolin/ ">can you buy albuterol over the counter</a> albuterol pills for sale

KoInata 20.01.2023 09:57

hydroxychloroquine plaquenil <a href="https://hydroxychloroquine.homes/">hydroxychloroquine and zinc</a> plaquenil for scleroderma.

Polurne 21.01.2023 18:21

Can true love come back? Erectile dysfunction is individual of the men's carnal vigour disorders. It is cognized as an ineptitude of men to attain erection during reproductive sexual congress coextensive with if they are sexually excited. Other symptoms of ED are, either it remains representing a abrupt while or does not occur at all. It is a repeated process. Erectile dysfunction is also called a kind of impotence. Impotence is a encyclopedic mien and covers scads other men's haleness lustful disorders like- immature ejaculation, want of sexual desire, etc. Erectile dysfunction does not count in these problems. All these problems cognate to Erectile dysfunction can be cured with the avoid of viagra online prescription and other <a href="https://viastoreus.com/ ">what does a generic viagra pill look like</a> medicines. Causes Erectile dysfunction does not bear any proper to cause. There are diverse reasons behind its occurrence. It can be- carnal reasons, your vigour problems, medicines you are charming, emotional reasons, etc. Throw off's would rather a look on ED causes in particular. Erectile dysfunction causes are- high blood exigency, diabetes, outrageous blood cholesterol, nerve diseases (Parkinson's disease and multiple sclerosis), surgery, pornographic hormone levels, lifestyle factors (smoking and drinking) and others (pressure, disquiet, tension, spectre, discouragement). Aging factors also outstrip to ED, but aging in itself is not a cause. Sparse testosterone levels also in some cases lead to erectile dysfunction. Side effects caused nigh medications also make men powerless benefit of erection. But there is nothing to worry back as treatments are readily obtainable for ED. United such available treatment in behalf of ED is womens viagra pill.

warnings for tadalafil 25.01.2023 20:17

Medicines information. Drug Class. cialis viagra levitra <a href="https://tadalafilendy.com/">tadalafil 10mg</a> side effects for tadalafil

Kuhaido 16.02.2023 10:35

What makes a man feel loved in a relationship <a href=https://clspls.com/>cialis for sale online</a> cialis 5mg

Drehymn 19.03.2023 04:04

Pills tidings leaflet. What side effects? <a href="https://cenforcehim.com/sildenafil_oral_jelly.html">viagra oral jelly 100mg</a> All what you need to be versed almost pills. Pull down now.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md