00:08:42 12.08.2022
Stiri

INTERESE // GUNOIUL moldovenesc din proiectele europene

Social 31.05.2017 09:00 Vizualizări6763 Autor: Ziarul National
INTERESE // GUNOIUL moldovenesc din proiectele europene
Iurie Andriuță și Vitalie Rotaru, foști președinți ai raionului Criuleni


În fiecare lună, familia Olesei Donică, o tânără de 27 de ani din satul Coșernița, raionul Criuleni, închiriază câte un tractor sau o mașină pentru a evacua gunoiul acumulat în gospodăria lor. „Ne uităm pe site-urile de anunțuri și ne înțelegem. Plătim și câte 400 de lei pentru a scăpa de gunoi. Ne-au promis că o să plătim câte 25 de lei pe lună și o să vină să ne ia gunoiul de-acasă. N-am bucurat și suntem de-acord, cu ambele mâini, dar nimic nu se mai aude despre acest proiect”, ne-a spus Olesea Donică.

Două milioane de euro de la UE

Satul Coșenița este una dintre localitățile din raionul Criuleni care, alături de Boșcana și Hrușova, urma să-și îmbunătățească serviciile de colectare și sortare a deșeurilor, în cadrul unui proiect european de cooperare transfrontalieră R. Moldova-România-Ucraina, „CBCRurWaste”. Acestor localități din R. Moldova le-au fost acordate două milioane de euro, iar gestionar al banilor și responsabil de implementarea proiectului a fost desemnat Consiliul Raional Criuleni.

Construcţia platformelor de colectare a deșeurilor în fiecare dintre aceste sate urma să fie gata încă în 2014, iar amenajarea unei staţii de sortare secundare a deşeurilor și procurarea de utilaj – până în 2018.

„Nu s-a schimbat încă nimic. O întreprindere municipală creată la Criuleni trebuia să presteze servicii. Deocamdată așteptăm. Proiectul s-a închis, toți sunt închiși”, a declarat pentru „Bugete fără secrete” Alexei Cibotar, primarul de Coșernița.


Gunoiștile din Coșernița, la începutul proiectului

Mită de milioane

În luna aprilie curent, ofițerii anticorupție i-au reținut pe fostul președinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, și pe cel care l-a succedat în funcție, Iurie Andriuță.

Rotaru este bănuit că a pretins 1 700 000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea acestui proiect european. Fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat oamenii de afaceri pentru a-i determina să-i finanțeze mai multe chestii personale. Pentru a-i convinge, acesta, uzând de funcția sa, ar fi creat impedimente firmelor implicate în executarea proiectului, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, Criuleni, refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator.

De asemenea, Rotaru ameninţa că nu va crea întreprinderea de salubritate, că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc., lucruri confirmate în fața anchetatorilor de către agenții economici șantajați. Atunci când a fost reținut în apartamentul său din Chișinău, Vitalie Rotaru a vrut să se arunce pe geam de la etajul șase.

Firma familiei, în afacere

Oamenii legii îi impută lui Iurie Andriuță, cel care la succedat pe Rotaru în funcție, că a favorizat unii agenți economici și a trucat licitațiile organizate în cadrul acestui proiect transfrontalier.

În primăvara anului 2015, Consiliul raional Criuleni a fondat Întreprinderea Municipală „Edilitate Criuleni”, drept parte a proiectului „CBCRurWaste”, care să gestioneze procesul de colectare, sortare şi presare a deşeurilor solide din raion. Însă, după ce a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie, întreprinderea municipală „Edilitate Criuleni” a încheiat un contract de subantrepriză cu compania „Crioleal-Com” SRL, specializată în lucrări de construcții. Potrivit datelor oficiale, această firmă este administrată acum de fiul lui Andriuță, Stanislav, iar anterior președintele raionului Criuleni a condus-o personal.

„Eu discutam direct cu domnul Andriuță la acest subiect. Trebuiau să fie construite platforme de colectare a deșeurilor, câte una la zece gospodării. Gunoiul urma să fie colectat în fiecare zi de luni și joi a săptămânii, iar oamenii trebuiau să achite câte 25 de lei de gospodărie. Dacă era vorba de o băbuță singură, se discuta despre reducerea acestei plăți la 10 – 15 lei. Toți oamenii erau de-acord. Construcția depozitului unde urmau a fi presate deșeurile, la Hrușova, a început încă în 2012, dar nu e finisată nici până astăzi. S-au pierdut banii. S-a pus sechestru pe mașini. Au reușit să cumpere doar tomberoanele, ni le-au adus și le ținem într-un depozit”, continuă primarul de Coșernița, sat cu peste 1 500 de locuitori.

Lupta cu gunoiștile neautorizate

Acesta regretă că și-a pus speranțele în acest proiect și a pierdut un contract cu un antreprenor care voia să strângă gunoiul oamenilor din sat. Acum, primarul luptă cum poate cu gunoiștile neautorizate din sat. „Vin și varsă gunoiul cui nu îi este lene, inclusiv de la vilele dinspre Boșcana. De vreo trei ori pe an am nivelat gunoiștea cu tractorul, am vrut s-o mutăm, dar nu ne permit cei de la Ecologie. Știți, noi nu avem deloc cultură în țară”, acuză alesul local, constrâns și de bariere administrative să ia măsuri în acest sens. Gunoiștea din Coșernița este situată la vreo 200 de metri de casele oamenilor și mereu cineva îi dă foc, ceea ce prezintă un pericol real pentru sănătatea și siguranța locuitorilor.

Primărița din Boșcana, Svetlana Racul, a găsit o soluție pentru a rezolva problema gunoiștilor din sat. Familiile care au dorit, au încheiat un contract, începând cu anul 2014, cu o firmă care vine și le ia gunoiul de acasă o dată pe săptămână, cu o plată de 30 de lei pe lună. Deșeurile sunt duse departe de sat, pe un teren de 16 hectare, înspre Vadul lui Vodă. Totuși, ne spune Svetlana Racul, doar 350 de familii din sat au apelat la serviciile acestei firme, adică a treia parte din numărul gospodăriilor din sat și nu se știe cât va mai accepta agentul economic să lucreze la Boșcana.


Locuitorii din Boșcana aruncă gunoiul „pe unde apucă”

Discuțiile promițătoare și speranțele deșarte

„Agentul economic plătește 50 de lei cubul de deșeuri pe care îl duce la gunoiște. Cei care nu vor să lucreze cu firma iau și duc gunoiul pe unde apucă. Recent am curățat o gunoiște neautorizată și am cheltuit o grămadă de bani. O oră de închiriere a unui tractor costă 380 de lei, dar a lucrat acolo două zile a câte opt ore. Calculați. În loc să facem altceva cu banii aceștia…”, oftează primărița.

Și locuitorii de la Boșcana și-au pus speranțe mari în proiectul european, pentru a scăpa de numeroasele gunoiști neautorizate din sat.

„S-a discutat mai întâi despre construcția a 30 de platforme în sat, pentru fiecare mahala, betonate, separate cu sârmă. Fiecare platformă urma să aibă recipiente separate de colectat hârtia, sticla, deșeurile biodegradabile etc. Se mai discuta să pună tomberon la fiecare la poartă și mașina să vină să ia gunoiul de acolo. Un tomberon în care să încapă de la 70 la 100 de kilograme de deșeuri urma să coste câte 1 000 de lei, să fie numerotate, dar oamenii nu voiau să le miroase la poartă. Până la urmă, nu a mai venit nimeni, s-a stopat totul”, mai spune Svetlana Racul.

În România și Ucraina, proiect finisat cu succes

Doamna primar își aduce aminte că a fost la Chișinău la un eveniment legat de acest proiect: „Ne-au arătat un film. Românii au finisat proiectul, frumos, ucrainenii tot, numai la noi, la moldoveni, ca întotdeauna”.

Depozitul de colectare și presare a deșeurilor urma să fie construit la Hrușova.

„Se văd niște construcții. Au început să construiască ceva acolo și așa a rămas. La noi e totul pe vechi. Avem gunoiște autorizată, oamenii scot sacii la poartă și vine mașina de la „Apă Ciopleni” și îi ia de două ori pe săptămână. Toți oamenii din sat au contracte și plătesc câte zece lei pe lună pentru evacuarea gunoiului”, ne spune Ecaterina Strejac, secretara Primăriei din Hrușova.


În Hrușova erau, acum câțiva ani, cel puțin 12 gunoiști neautorizate

Deși Primăria Hrușova a avut un conflict cu Consiliul Raional Criuleni care a început să construiască depozitul de deșeuri aici în baza unor acte false, primărița nu vrea să intre în detalii.

„Primăria nu are nimic cu asta. Este anchetă, nu comentez nimic”, a fost scurtă în declarații Parascovia Cotovici, primar de Hrușova.

Planurile de pe hârtie ale proiectului, rămas acum în aer, arătau că, în anul 2018, urma să se finiseze una dintre ultimele etape ale proiectului european de la Criuleni – construcția platformei pentru o sortare secondară a deșeurilor, iar până în 2020 - să se încheie o campanie de informare și educare a populației cu privire la beneficiile noului sistem de gestionare a deșeurilor.

Material publicat în ediția din luna mai a Buletinului „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ralphbat 04.06.2022 02:35

cialis seling <a href=" https://tadalafilusi.com/# ">buy tadalafil</a>

IverExemo 05.06.2022 15:30

ivermectin tablets <a href=" https://stromectolgf.online/# ">ivermectin cream uk</a>

StromNen 08.06.2022 01:22

[url=https://stromectolgf.com/#]stromectol for sale[/url] oral ivermectin cost

Cameronadota 10.06.2022 16:32

comfortis without vet prescription <a href=" https://drwithoutdoctorprescription.com/# ">buy prescription drugs without doctor</a>

ThomasNes 11.06.2022 00:35

[url=https://drwithoutdoctorprescription.site/#]buy prescription drugs online legally[/url] buy prescription drugs from canada

Ralphbat 11.06.2022 05:29

cialis cheapest prices <a href=" https://tadalafilusi.com/# ">tadalafil 20mg</a>

Cameronadota 11.06.2022 10:16

prescription drugs without doctor approval <a href=" https://drwithoutdoctorprescription.online/# ">prescription drugs online without doctor</a>

ThomasNes 11.06.2022 23:59

[url=https://drwithoutdoctorprescription.com/#]canadian online pharmacy[/url] canadian pharmacy online

Cameronadota 12.06.2022 03:34

canadian online pharmacy <a href=" https://drwithoutdoctorprescription.com/# ">ed meds online without doctor prescription</a>

Ralphbat 12.06.2022 06:59

cialis stores <a href=" https://tadalafilusi.com/# ">buy tadalafil</a>

Jamisonmoory 16.06.2022 23:06

price of viagra <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">sildenafil 20 mg</a> https://sildenafilmg.online/# п»їviagra pills [url=https://sildenafilmg.com/#]buy viagra online usa[/url] viagra from india

BrandonDeatt 17.06.2022 17:17

п»їviagra pills <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">viagra coupons 75% off</a>

Jamisonmoory 18.06.2022 06:24

viagra online usa <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">best place to buy viagra online</a> https://sildenafilmg.shop/# where can i buy viagra over the counter [url=https://sildenafilmg.com/#]viagra pills[/url] best place to buy generic viagra online

Michaelgat 19.06.2022 00:00

https://sildenafilmg.com/ viagra over the counter walmart

Jamisonmoory 19.06.2022 10:33

viagra discount <a href=" https://sildenafilmg.online/# ">viagra without a doctor prescription</a> https://sildenafilmg.online/# viagra over the counter [url=https://sildenafilmg.shop/#]buy generic 100mg viagra online[/url] buying viagra online

BrandonDeatt 20.06.2022 14:34

where can i buy viagra over the counter <a href=" https://sildenafilmg.online/# ">100mg viagra</a>

GeorgeChind 21.06.2022 20:44

clomid prescription online <a href=" https://clomidforsale.life/# ">150 mg clomid</a>

HomerSes 22.06.2022 12:55

prednisone in india <a href=" https://prednisoneforsale.store/# ">prednisone medication</a> https://prednisoneforsale.store/# how can i get prednisone online without a prescription [url=https://amoxilforsale.best/#]amoxicillin pills 500 mg[/url] amoxicillin 500mg cost

GeorgeChind 22.06.2022 15:49

cost of amoxicillin <a href=" https://amoxilforsale.best/# ">buy amoxicillin</a>

RickyByday 22.06.2022 16:33

[url=https://clomidforsale.life/#]clomid prices in south africa[/url] clomid 2017

GeorgeChind 23.06.2022 10:53

azithromycin zithromax <a href=" https://zithromaxforsale.shop/# ">generic zithromax online paypal</a>

Stephentup 23.06.2022 13:44

https://clomidforsale.life/# clomid generic brand

ShelbyFruiz 23.06.2022 13:58

[url=https://amoxilforsale.best/#]amoxicillin tablet 500mg[/url] amoxicillin 500 mg tablet

Philipgenly 24.06.2022 15:59

tadalafil online india <a href=" https://buytadalafil.men/# ">80 mg tadalafil</a> https://buylasix.icu/# lasix [url=https://buylasix.icu/#]buy lasix online[/url] lasix furosemide 40 mg

HomerSes 25.06.2022 05:36

[url=https://buylasix.icu/#]lasix 100mg[/url] lasix tablet

RickyByday 25.06.2022 09:41

lasix 100 mg <a href=" https://buylasix.icu/# ">lasix online</a> https://buytadalafil.men/# generic tadalafil from canada [url=https://buylasix.icu/#]generic lasix[/url] lasix 40mg

Philipgenly 25.06.2022 20:11

lexapro and tamoxifen <a href=" https://buynolvadex.store/# ">tamoxifen adverse effects</a> https://buytadalafil.men/# generic tadalafil united states [url=https://buytadalafil.men/#]tadalafil cialis[/url] buy tadalafil online usa

Edwardmully 26.06.2022 12:07

tadalafil for sale in canada <a href=" https://buytadalafil.men/# ">tadalafil 5mg canada</a>

Anthonynon 26.06.2022 13:18

https://buynolvadex.store/# clomid nolvadex

HomerSes 27.06.2022 06:43

[url=https://buylipitor.store/#]generic lipitor drugs[/url] lipitor 40 mg price

RonaldKEt 27.06.2022 19:58

https://buymetformin.best/# 494829 metformin

Edwardmully 28.06.2022 01:27

metformin for sale canadian pharmacy <a href=" https://buymetformin.best/# ">where can i get metformin without prescription</a>

Anthonynon 28.06.2022 02:02

https://buylipitor.store/# how much is generic lipitor

Jeffreywathy 29.06.2022 01:02

buy generic ciprofloxacin <a href=" https://cipro.best/# ">buy generic ciprofloxacin</a> https://diflucan.icu/# diflucan online purchase [url=https://erectionpills.best/#]top rated ed pills[/url] best medication for ed

Georgeved 29.06.2022 02:05

https://withoutprescription.store/# prescription drugs

RobertStype 29.06.2022 03:10

https://diflucan.icu/# diflucan capsules 100mg

IsiahGip 29.06.2022 05:16

neurontin cost <a href=" https://gabapentin.icu/# ">buy generic neurontin</a>

JefferyDaw 29.06.2022 07:14

canadian online drugstore <a href=" https://withoutprescription.store/# ">buy prescription drugs</a>

RobertStype 30.06.2022 11:14

https://gabapentin.icu/# neurontin 500 mg

JefferyDaw 30.06.2022 14:43

neurontin online pharmacy <a href=" https://gabapentin.icu/# ">drug neurontin</a>

Andrewskymn 30.06.2022 17:55

prescription drugs without doctor approval <a href=" https://withoutprescription.store/# ">canadian online pharmacy</a> https://diflucan.icu/# can you buy diflucan over the counter [url=https://withoutprescription.store/#]buy cheap prescription drugs online[/url] canadian medications

Jeffreywathy 30.06.2022 19:29

best male ed pills <a href=" https://erectionpills.best/# ">ed pills cheap</a> https://withoutprescription.store/# buy prescription drugs without doctor [url=https://diflucan.icu/#]diflucan buy nz[/url] buy diflucan medicarions

RobertStype 01.07.2022 19:29

https://gabapentin.icu/# neurontin 204

JefferyDaw 01.07.2022 22:29

neurontin 150mg <a href=" https://gabapentin.icu/# ">neurontin prescription medication</a>

IsiahGip 02.07.2022 10:40

prescription drugs online without <a href=" https://withoutprescription.store/# ">best non prescription ed pills</a>

RobertStype 03.07.2022 03:34

https://cipro.best/# buy cipro

JefferyDaw 03.07.2022 06:07

cipro for sale <a href=" https://cipro.best/# ">ciprofloxacin order online</a>

IsiahGip 03.07.2022 23:20

diflucan uk price <a href=" https://diflucan.icu/# ">can i buy diflucan without a prescription</a>

RobertStype 04.07.2022 12:12

https://withoutprescription.store/# best canadian pharmacy online

JefferyDaw 04.07.2022 14:35

cipro online no prescription in the usa <a href=" https://cipro.best/# ">cipro ciprofloxacin</a>

Andrewskymn 05.07.2022 06:00

best drug for ed <a href=" https://erectionpills.best/# ">ed pill</a> https://cipro.best/# ciprofloxacin [url=https://cipro.best/#]buy generic ciprofloxacin[/url] cipro 500mg best prices

Jeffreywathy 05.07.2022 08:52

antibiotics cipro <a href=" https://cipro.best/# ">buy ciprofloxacin over the counter</a> https://withoutprescription.store/# buy canadian drugs [url=https://diflucan.icu/#]how to get diflucan over the counter[/url] diflucan 400mg

IsiahGip 05.07.2022 12:16

pain meds online without doctor prescription <a href=" https://withoutprescription.store/# ">how to get prescription drugs without doctor</a>

RobertStype 05.07.2022 21:05

https://gabapentin.icu/# neurontin coupon

JefferyDaw 05.07.2022 22:23

ciprofloxacin generic <a href=" https://cipro.best/# ">ciprofloxacin order online</a>

Georgeved 06.07.2022 09:47

https://withoutprescription.store/# amoxicillin without a doctor's prescription

IsiahGip 07.07.2022 01:32

online canadian drugstore <a href=" https://withoutprescription.store/# ">canadian online drugs</a>

Darrellacalm 07.07.2022 15:04

purchase doxycycline <a href=" https://doxycyclineonline.store/# ">where can i buy doxycycline online</a>

StevenNek 08.07.2022 03:43

https://edpills.best/# treatments for ed

Michaelgew 08.07.2022 13:15

best male ed pills <a href=" https://edpills.best/# ">ed pills that really work</a>

Davidblire 08.07.2022 14:14

https://doxycyclineonline.store/# cheap doxycycline

Darrellacalm 09.07.2022 08:43

clomid 50mg coupon <a href=" https://clomidonline.icu/# ">clomid for sale</a>

DanielTab 09.07.2022 19:24

[url=https://edpills.best/#]male ed pills[/url] best ed treatment

FrankVoK 09.07.2022 19:45

cheap clomid <a href=" https://clomidonline.icu/# ">buy clomid</a>

Michaelgew 10.07.2022 09:37

clomid for sale <a href=" https://clomidonline.icu/# ">generic clomid for sale</a>

StevenNek 10.07.2022 21:02

https://edpills.best/# compare ed drugs

Darrellacalm 10.07.2022 22:37

best ed drugs <a href=" https://edpills.best/# ">drugs for ed</a>

FrankVoK 11.07.2022 05:42

purchase doxycycline <a href=" https://doxycyclineonline.store/# ">cheap doxycycline</a>

StevenNek 12.07.2022 05:37

https://drugsonline.store/# prescription drugs online without doctor

Michaelgew 12.07.2022 06:06

drug prices comparison <a href=" https://drugsonline.store/# ">herbal ed remedies</a>

Darrellacalm 12.07.2022 13:10

cheap clomid <a href=" https://clomidonline.icu/# ">buy clomid</a>

JamesTew 13.07.2022 23:48

https://stromectoltrust.com/# stromectol 3 mg tablets price

Phillipcrext 14.07.2022 12:42

stromectol 3mg tablets <a href=" https://stromectoltrust.com/# ">order stromectol over the counter</a>

WilliamDot 15.07.2022 01:22

order stromectol over the counter <a href=" https://stromectoltrust.com/# ">stromectol 3mg tablets</a>

Phillipcrext 15.07.2022 22:13

stromectol 3 mg tablets price <a href=" https://stromectoltrust.com/# ">can you get ivermectin over the counter</a>

JamesTew 15.07.2022 23:52

https://stromectoltrust.com/# order stromectol over the counter

ArthurBam 16.07.2022 14:55

https://pharmacyizi.com/# can ed be reversed

Larrymum 17.07.2022 03:39

https://pharmacyizi.com/# ed meds online

RichardSes 17.07.2022 12:35

natural ed pills <a href=" https://pharmacyizi.com/# ">ed drug prices</a>

Jefferyped 17.07.2022 18:47

https://pharmacyizi.com/# erectal disfunction

Kevinnit 18.07.2022 06:08

https://pharmacyizi.com/# can ed be reversed

ArthurBam 18.07.2022 06:49

https://pharmacyizi.com/# canadian drug

Larrymum 18.07.2022 13:04

https://pharmacyizi.com/# sexual dysfunction in men

DouglasEvose 18.07.2022 20:18

https://pharmacyizi.com/# online ed medications

Jefferyped 18.07.2022 23:44

https://pharmacyizi.com/# ed drugs online

Larrymum 19.07.2022 22:12

https://pharmacyizi.com/# real cialis without a doctor's prescription

Jefferyped 20.07.2022 12:35

https://pharmacyizi.com/# viagra without a doctor prescription

GeraldAdave 22.07.2022 00:31

[url=https://canadiandrugs.best/#]buy prescription drugs online without[/url] canadian drugs online

Pillgrels 22.07.2022 10:10

canadian pharmacy 24h com safe <a href=" https://onlinepharmacy.men/# ">online pharmacy india</a>

Earnestcob 23.07.2022 01:50

Norvasc <a href=" https://allpharm.store/# ">Coreg</a>

Richardownes 23.07.2022 05:23

https://erectionpills.shop/# top rated ed pills

GeraldAdave 23.07.2022 09:16

[url=https://allpharm.store/#]Trazodone[/url] Caverta

Pillgrels 23.07.2022 14:41

buy prescription drugs without doctor <a href=" https://canadiandrugs.best/# ">buy prescription drugs from india</a>

GeraldAdave 24.07.2022 18:16

[url=https://canadiandrugs.best/#]pain medications without a prescription[/url] pain medications without a prescription

Pillgrels 24.07.2022 19:27

Brand Viagra <a href=" https://allpharm.store/# ">drug stores near me</a>

Georgenar 25.07.2022 21:36

https://canadiandrugs.best/# canadian drugs

Pillgrels 26.07.2022 00:13

pharmacies <a href=" https://allpharm.store/# ">canadian drugs online pharmacies</a>

GeraldAdave 26.07.2022 03:17

[url=https://erectionpills.shop/#]otc ed pills[/url] ed pill

Earnestcob 26.07.2022 07:00

what are ed drugs <a href=" https://erectionpills.shop/# ">ed pills comparison</a>

Richardownes 26.07.2022 19:50

https://allpharm.store/# online pharmacies canada

Georgenar 27.07.2022 10:33

https://erectionpills.shop/# ed pills

GeraldAdave 27.07.2022 12:32

[url=https://allpharm.store/#]list of legitimate canadian pharmacies[/url] gastro health

GeraldAdave 28.07.2022 21:36

[url=https://erectionpills.shop/#]ed meds online without doctor prescription[/url] mens ed pills

JeffreyZipsy 29.07.2022 17:36

http://stromectolbestprice.com/# tab ivermectin 12 mg

Robertgowly 30.07.2022 03:20

stromectol and herbs <a href=" https://stromectolbestprice.com/# ">stromectol ivermectin buy</a>

Lelandwealf 30.07.2022 09:22

stromectol pill price <a href=" http://stromectolbestprice.com/# ">ivermectin dosage scabies</a>

BrentGulty 30.07.2022 17:37

stromectol pill price <a href=" https://stromectolbestprice.com/# ">ivermectin shampoo for guinea pigs</a> https://stromectolbestprice.com/# ivermectin pills for dogs

JeffreyZipsy 31.07.2022 03:01

https://stromectolbestprice.com/# stromectol buy online uk

Robertgowly 31.07.2022 08:14

ivermectin (stromectol <a href=" http://stromectolbestprice.com/# ">buy stromectol online</a>

CareyDycle 31.07.2022 13:32

[url=https://stromectolbestprice.com/#]does ivermectin kill hookworms[/url] ivermectin guinea pigs

CharlesSaums 01.08.2022 03:19

http://stromectolbestprice.com/# stromectol canada [url=http://stromectolbestprice.com/#]stromectol dosage for scabies[/url] stromectol side effects

JamesNon 01.08.2022 23:28

natural ed medications <a href=" https://drugsbestprice.com/# ">ed pills online</a>

Jameschern 02.08.2022 09:39

[url=https://drugsbestprice.com/#]erectal disfunction[/url] canadian medications

JamesNon 03.08.2022 04:21

male erection pills <a href=" https://drugsbestprice.com/# ">pills for ed</a>

DustinArriz 03.08.2022 21:50

https://medrxfast.com/# prescription without a doctor's prescription

DavidPut 03.08.2022 22:11

[url=https://medrxfast.com/#]canadian medications[/url] prescription drugs without doctor approval

DarnellSaw 04.08.2022 07:40

prescription drugs without doctor approval <a href=" https://medrxfast.com/# ">comfortis for dogs without vet prescription</a>

MichaelExema 04.08.2022 13:30

ed meds online canada <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription drugs without doctor approval</a>

DustinArriz 05.08.2022 06:42

https://medrxfast.com/# buy prescription drugs without doctor

DavidPut 05.08.2022 12:01

[url=https://medrxfast.com/#]buy prescription drugs without doctor[/url] canadian pharmacy online

DarnellSaw 05.08.2022 12:34

pet antibiotics without vet prescription <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription drugs online</a>

Williamdum 06.08.2022 07:28

https://medrxfast.com/# ed meds online without doctor prescription [url=https://medrxfast.com/#]pain medications without a prescription[/url] ed meds online without doctor prescription

DustinArriz 06.08.2022 15:26

https://medrxfast.com/# canadian pharmacy online

DavidPut 07.08.2022 02:19

[url=https://medrxfast.com/#]buy prescription drugs without doctor[/url] discount prescription drugs

DustinArriz 07.08.2022 22:04

https://medrxfast.com/# buy prescription drugs online without

Darrellpef 08.08.2022 12:17

non prescription ed drugs <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription drugs online</a> https://medrxfast.com/# ed prescription drugs

DavidPut 08.08.2022 19:06

[url=https://medrxfast.com/#]best canadian pharmacy online[/url] meds online without doctor prescription

DustinArriz 09.08.2022 01:22

https://medrxfast.com/# pet antibiotics without vet prescription

DarnellSaw 09.08.2022 03:29

best online canadian pharmacy <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription drugs online without</a>

DustinArriz 10.08.2022 04:42

https://medrxfast.com/# buy prescription drugs online legally

DarnellSaw 10.08.2022 08:20

canadian online drugs <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription drugs online without</a>

DustinArriz 11.08.2022 07:37

https://medrxfast.com/# canadian drug

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md