16:15:34 19.01.2020
 
Stiri

INIȚIATIVĂ // Pensia ar putea fi achitată în continuare soției sau soțului unei persoane decedate înainte să împlinească cinci ani din momentul atingerii vârstei de pensionare

Social 11.09.2019 12:53 Vizualizări2843 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // Pensia ar putea fi achitată în continuare soției sau soțului unei persoane decedate înainte să împlinească cinci ani din momentul atingerii vârstei de pensionare Alexei Busuioc


Dacă o persoană din R. Moldova decedează la scurt timp după ce iese la pensie, soțul sau soția acestuia ar urma să primească în continuare indemnizația lunară a acesteia până la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensionare.

Inițiativa a fost anunțată astăzi de președintele Igor Dodon, care promite că un proiect de lege în acest sens va fi votat în actuala sesiune a Parlamentului.

„Prin acest proiect dorim să asigurăm o mai mare echitate pentru persoanele care au cotizat toată viața la fondul social, dar din cauza decesului prematur nu au reușit să beneficieze de pensie nici 5 ani. Conform statisticii, durata medie de primire a pensiei pentru persoanele care nu ating 5 ani de la ieșire la pensie este de doar 2,6 ani. Acest proiect va fi promovat pe parcursul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului”, a scris șeful statului pe Facebook.

Totodată, Dodon a mai anunțat că a înaintat Paramentului cu titlu de inițiativă legislativă un proiect privind modificarea Legii cu privire la ajutorul social, care are drept scop extinderea numărului de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 de mii de persoane.

„Va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 până la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor. Proiectul urmează a fi promovat în Legislativ în cadrul sesiunii actuale, astfel încât implementarea acestuia să demareze începând cu 1 ianuarie 2020. În paralel, voi solicita Guvernului să majoreze și cuantumul acestui ajutor de la 350 la 500 de lei lunar”, a adăugat Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md