20:05:08 29.09.2022
Stiri

INFOGRAFIC // Câte cereri de interceptări telefonice sunt autorizate anual în R. Moldova

Social 24.01.2016 09:40 Vizualizări1478 Autor: Stela Mihailovici
INFOGRAFIC // Câte cereri de interceptări telefonice sunt autorizate anual în R. Moldova


Deși legislația R. Moldova a fost modificată în 2012 pentru a nu admite abuzuri din partea oamenilor legii, aproape toate cererile depuse de procurori pentru autorizarea interceptărilor telefonice sunt admise de judecătorii de instrucție.

O analiză realizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRSJ) arată că 98% dintre cereri sunt autorizate. Legislația continuă să aibă lacune și anume nu obligă judecătorul să informeze persoana despre faptul că i-au fost interceptate convorbirile telefonice, atunci când constată ilegalitatea interceptării și nu menționează circumstanțele în care poate fi amânată informarea persoanei.

Potrivit unor date statistice obținute de CRSJ, în primele șase luni ale anului trecut, judecătorii au examinat 4 635 de cereri ale procurorilor de autorizare a interceptărilor telefonice. Dintre acestea, 4 521 au fost admise de judecători.

„Persoanele interceptate nu pot reacționa eficient la ingerințele în viața lor privată. De asemenea, legislația permite procurorilor să anexeze la dosarul penal doar rezultatele interceptării pe care le consideră importante pentru cauza penală, iar partea apărării nu are acces la restul înregistrărilor care ar putea conține informații importante pentru ea. Acest lucru lasă spațiu pentru abuz și poate reduce posibilitățile de apărare”, spun autorii analizei.

Experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt făcute publice informațiile cu privire la numărul de înregistrări păstrate și distruse de către procurori. Totodată, controlul parlamentar al interceptării convorbirilor nu este transparent. Anual, procurorul general prezintă Parlamentului un raport cu privire la efectuarea măsurilor operative de investigație, care nu este publicat, fiind catalogat drept secret de stat, deși o mare parte din informații sunt de interes general, ce vizează drepturile omului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md