INEDIT // Pateu din carne de iepure cu adaos de legume sau iaurt cu tescovină de mere, EXPERIMENTELE a doi studenți de la UTM


Tehnologii noi pentru prepararea produselor alimentare și, prin urmare, rețete nemaiîntâlnite până acum, dar experimentate la Chișinău.
Doi studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) sunt pe cale să descopere noi combinații de alimente.
Studentul Nicolae Popa, de exemplu, experimentează în laborator tehnologia adaosului de legume în pateul de carne de iepure, optând în acest sens pentru cele mai răspândite legume de la noi – dovleacul și morcovul. Rezultatul se va regăsi în teza sa de licență, coordonată de conf. univ., dr. Valentina Bantea.
În opinia studentului, legumele completează armonios calitatea și proprietățile organoleptice ale pateului din carne, produs care își trage sorgintea din Franța secolului al XVII-lea. Prepararea pateului nu durează mult timp, însă importanța acestui aliment este mare – conține o cantitate mare de nutrienți.
Consistența preparatului permite a fi servit atât la mesele zilnice, cât și cu ocazii speciale, modelând din el tot felul de figurine sau servindu-l în rulouri feliate într-un mod original, a povestit Nicolae reprezentanților serviciului de presă de la UTM.
Și studenta Maria Bozin vrea să „dea lovitura” experimentând tehnologia iaurtului cu tescovină de mere, având-o în calitate de conducător al tezei de licență pe conf. univ., dr. hab. Aliona Ghendov-Moșanu.
Tescovina de mere este o sursă excelentă de substanțe fitochimice și conține cantități semnificative de zaharuri insolubile. Adăugată în compoziția iaurtului degresat, tescovina de mere are un potențial înalt de stabilizare a gelului lactic format prin agregarea proteinelor și poate fi utilizat ca stabilizator natural în producerea iaurtului, susține Maria Bozin.









































































