10:59:11 26.02.2024
Stiri

Inculpatul Dodon visează la un nou mandat de președinte. Socialistul este împotriva desemnării unui candidat UNIC al opoziției, dar promite sprijin pentru cel care o va înfrunta pe Maia Sandu în turul II: „Unii s-au pornit deja să mă atace…”

Actualitate 28.11.2023 11:27 Vizualizări1696 Autor: Ziarul National
Inculpatul Dodon visează la un nou mandat de președinte. Socialistul este împotriva desemnării unui candidat UNIC al opoziției, dar promite sprijin pentru cel care o va înfrunta pe Maia Sandu în turul II: „Unii s-au pornit deja să mă atace…”


Inculpatul Igor Dodon, cercetat penal pe mai multe capete de acuzare, admite că ar putea candida pentru un nou mandat de președinte al republicii, dacă alegerile vor avea loc în 2024. Socialistul este împotriva desemnării unui candidat unic, susținut de toate partidele de opoziție, dar vrea un acord privind sprijinirea celui care o va înfrunta pe Maia Sandu în turul II.

„Noi trebuie să înțelegem cum vor avea loc aceste alegeri și când vor avea loc. Pot să vă spun sigur că Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) va avea candidat la prezidențialele. Se discută acum despre identificarea unui candidat unic al opoziției la prezidențiale, dar cred că o astfel de decizie ar fi o greșeală strategică. Alegerile locale au demonstrat că Maia Sandu te poate scoate din cursa electorală cu o zi înainte de alegeri. Ei au scos din cursa electorală, cu o zi înainte de alegeri, peste 8 000 de candidați. Dacă Maia Sandu va vedea un pericol din partea unui candidat unic al opoziției, atunci credeți că nu o să-l scoată din cursa electorală? Vă dau un milion de procente că-l scoate. De aceea credem că trebuie să fie mai mulți candidați… Să meargă toți, dar să avem o înțelegere: obiectivul comun e să o dăm jos pe Maia Sandu și nu ne atacăm între noi”, a declarat aseară Dodon, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

Deși spune că, deocamdată, nu a fost desemnat în calitate de candidat, Dodon s-a dat de gol.

„Va fi dificil să nu ne atacăm între noi, pentru că unii s-au pornit deja să mă atace în campania electorală locală… Indiferent cine va ieși în turul II, va fi susținut de toate forțele de opoziție împotriva Maiei Sandu. O astfel de abordare ar fi corectă. Pentru că, dacă va fi scos Dodon din cursă, atunci rămân alți candidați în jurul cărora putem să ne consolidăm. Dar dacă din start vom miza doar pe un candidat, atunci îl scoate din cursă cu o zi înainte de alegeri și s-a terminat. Și o să iasă la alegeri 20 - 25 la sută din cetățeni, iar Maia Sandu va fi realeasă.

Deci, socialiștii vor avea candidat. Poate fi Dodon candidat sau nu? Dodon poate fi candidat, iar acest lucru se va decide în cadrul Consiliului Republican al PSRM. Cred că în două - trei luni vom vedea când vor avea loc alegerile și atunci ne vom determina și în privința candidatului. Acesta va fi anunțat cu 7 - 8 luni înainte de alegeri”, a conchis Dodon.

De menționat că Dodon a anunțat anterior că poate candida și la funcția de primar general, însă cu puțin timp înainte de alegeri a renunțat la această idee. Ulterior, a fost înainta deputatul Adrian Albu, care a acumulat mai puțin de 5%. Analiștii au avansat ideea că decizia de a promova un candidat slab din partea socialiștilor la alegerile din Chișinău ar fi fost impusă de Moscova, pentru a nu-i crea probleme lui Ion Ceban să câștige încă un mandat în fruntea capitalei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md