Inculpata Marina Tauber, ELIBERATĂ din arest la domiciliu. Ședința preliminară în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor” va avea loc pe 13 septembrie 2023


Deputata Marina Tauber, cercetată penal în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor” (formațiune scoasă în afara legii n.r.), a fost eliberată din arest la domiciliu, după ce ieri, 17 iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins demersul procurorului de prelungire a măsurii preventive pe un termen de 30 zile.
Instanța a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu liberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 de zile, iar Tauber nu are voie să părăsească Chișinăul.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, instanța a stabilit mai multe restricții în privința Marinei Tauber:
*să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul decât în condițiile stabilite de către instanță, să comunice organului de urmărire penală sau, după caz, instanței de judecată orice schimbare de domiciliu;
*să nu intre în legătură cu persoane care au calități procesuale în cauza penală (martori, acuzați);
*să se prezinte la organul de urmărire penală sau instanța de judecată ori de câte ori este citată;
*să nu săvârșească acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal și să predea pașapoartele instanței de judecată.
Totodată, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea avocaților Marinei Tauber privind recuzarea unuia dintre procurori.
Ședința preliminară va avea loc la data de 13 septembrie 2023, procurorii și apărătorii fiind obligați să fie pregătiți pentru examinarea tuturor cererilor și demersurilor.
Menționăm că, pe 29 iunie, a avut loc prima ședință preliminară din cauza penală de învinuire a Marinei Tauber și Partidului Politic „Șor” pe patru capete de acuzare, - falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.
Anterior, procurorii au dezvăluit schemele prun care Partidul „Șor” a cheștuit, în ultimii doi ani, suma de peste 195,518 milioane de lei, bani nedeclarați, dar folosiți pentru plata salariilor neoficiale ale activiștilor și organizarea protestelor, care aveau drept scop destabilizarea situației din R. Moldova.













































































