11:20:44 04.12.2023
Stiri

IMPORTANT pentru cetățenii R. Moldova care muncesc în Israel: Pot solicita angajatorilor să-i scoată din zonele periculoase și vor beneficia de permis de reintrare, dacă au părăsit acest stat de la declanșarea războiului

Actualitate 14.11.2023 11:52 Vizualizări1162 Autor: Ziarul National
IMPORTANT pentru cetățenii R. Moldova care muncesc în Israel: Pot solicita angajatorilor să-i scoată din zonele periculoase și vor beneficia de permis de reintrare, dacă au părăsit acest stat de la declanșarea războiului


Autoritatea pentru Populație și Imigrare (PIBA) din Israel a solicitat companiilor angajatoare din acest stat să-i scoată pe lucrătorii moldoveni, angajați în baza Acordului moldo-israelian, din zonele periculoase și să le găsească locuri de muncă și de reședință alternative în alte zone ale acestui stat.

PIBA a informat Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) de la Chișinău despre faptul că, dacă vreun lucrător nu a fost mutat conform cerințelor, acesta poate să telefoneze la nr. 1 700 707 889 (apel telefonic din Israel) și i se va oferi o soluție.

Totodată, PIBA a arătat că muncitorii din construcții din Republica Moldova, care au părăsit Israelul începând cu data de 7 octombrie curent, fără a avea permis de reintrare (inter-viză), vor avea posibilitatea de a se întoarce în Statul Israel și de a-și continua activitatea în sectorul construcțiilor.

„Responsabilitatea de bază pentru reîntoarcerea lucrărilor moldoveni pe teritoriul Statului Israel este a angajatorilor din Israel. Cererea de aprobare de reintrare va fi depusă de angajator către autoritățile corespunzătoare și va fi procesată de Administrația Muncitorilor Străini în termen de 24 de ore. În cazul în care lucrătorul nu a primit un răspuns, acesta poate să contacteze call-centrul la numărul de telefon +972-779998567 sau să completeze un formular direct pe pagina oficială a Centrului pentru Integrare și Imigrare (CIMI), unde va avea posibilitate să menționeze problema”, precizează ANOFM.

Aceeași sursă precizează că lucrătorii moldoveni angajați în Israel în baza Acordului moldo-israelian nu sunt obligați să rămână să lucreze pentru compania angajatoare până la expirarea contractului individual de muncă. Conform prevederilor contractului individual de muncă, dacă angajatul va dori să demisioneze, el va preda o notificare scrisă angajatorului (preaviz) cu respectarea termenului de prezentare al acestuia.

Totodată, orice lucrător moldovean care dorește să plece definitiv din Israel, poate să își retragă banii din depozit (fondul de pensii), inclusiv de pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru aceasta, lucrătorul se va prezenta la ANOFM cu rechizitele bancare ale contului bancar (se solicită de la instituția bancară unde deține contul bancar personal), copia pașaport, biletul de avion și va fi rugat să completeze două formulare stabilite de partea israeliană (anexăPDF/ anexăPDF). Ulterior, autoritățile israeliene vor transfera fondul de pensii pe contul bancar al lucrătorului în decurs de 30 de zile.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md