08:29:43 18.01.2019
 
Stiri

IMPORTANT // Cum vor fi calculate PREȚURILE-plafon la benzină și motorină: O dată în trei luni și ANRE va putea interveni în doar două cazuri

Economie 21.07.2018 11:30 Vizualizări1322 Autor: Ziarul National
IMPORTANT // Cum vor fi calculate PREȚURILE-plafon la benzină și motorină: O dată în trei luni și ANRE va putea interveni în doar două cazuri

Prețurile-plafon la benzină și motorină nu se vor mai stabili o dată la două săptămâni ca până acum, dar o dată la fiecare trei luni. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va stabili prețurile în funcție de cotaţiile medii Platts din perioada precedentă și va avea dreptul să ajusteze prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar BNM.

Mai exact, atunci când prețurile pe piața internațională se vor micșora cu mai mult de 10% decât prețurile-plafon, ANRE va fi obligată să intervină și să scadă aceste prețuri, iar în cazul majorării prețurilor cu mai mult de 10%, ANRE va putea interveni, dacă vor exista solicitări din partea agenților economici de pe piața petrolieră.

Totodată, modificările și completările la Legea privind piaţa produselor petroliere, aprobate de Parlament, mai prevăd interzicerea comercializării cu amănuntul a produselor petroliere principale la un preţ ce depăşeşte preţul-plafon stabilit de ANRE.

Autorul inițiativei legislative, deputatul Vladimir Cernat, consideră că extinderea perioadei pentru stabilirea prețurilor va asigura o stabilitate de durată în procesul plafonării prețurilor la produsele petroliere de către ANRE, fapt ce va avea un impact social pozitivi asupra consumatorilor de produse petroliere.

„Necesitatea acestor modificări derivă din impactul sporit negativ determinat de ultimele acte administrative ale ANRE de plafonare a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere, generând proteste în masă. Aceste acte de plafonare, într-un final, au și fost contestate în interesele consumatorilor în instanțele de judecată competente, fiind invocată netransparență în procesul de formare și plafonare a prețurilor pentru produsele petroliere”, a menționat autorul.

ANRE urmează ca, în termen de trei luni, să aducă Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere în concordanță cu prezenta lege. Preţurile-plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor fi publicate pe pagina web a ANRE.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

08.01.2019 09:45 Nicolae Negru Intelectualii și alegerile parlamentare

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md