14:43:22 23.05.2024
Stiri

Igor Grosu: „Parlamentul acum pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024. E timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în UE”

Actualitate 19.04.2024 12:33 Vizualizări1271 Autor: Ziarul National
Igor Grosu: „Parlamentul acum pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024. E timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în UE”


Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat joi, 18 aprilie, proiectul de Hotărâre de Parlament privind desfășurarea referendumului republican constituțional, la două zile după Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru inițiativa de revizuire a Constituției prin plebiscit.

Potrivit proiectului de lege, referendumul urmează a fi desfășurat pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

„Parlamentul acum pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024. După votarea proiectului, acesta va fi remis Comisiei Electorale Centrale pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican în conformitate cu prevederile Codul electoral. La 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova. Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție. Așa cum am spus cu alte ocazii, noi nu avem timp de pierdut – e timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată și bunăstarea oamenilor - asigurată. Suntem europeni, istoria noastră ne arată că suntem europeni, valorile de care ne ghidăm confirmă că moldovenii sunt europeni și merităm să avem același nivel de trai, aceleași drepturi și libertăți cum vedem în țările UE”, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Șeful Legislativului a adăugat că dezideratul integrării europene este un „proiect de țară”, „al tuturor cetățenilor și este pentru generațiile viitoare”. Oficialul a îndemnat toate partidele, asociațiile din republică, dar și din diasporă, să participe la promovarea aderării Republicii Moldova la UE.

„Integrarea R. Moldova în familia europeană este un obiectiv mai presus de interesele politice, de partid, un obiectiv care ne unește pe toți, pentru că este în beneficiul tuturor moldovenilor. Toți cei care vor ca moldovenii să trăiască bine, să trăiască în pace, să nu se teamă pentru securitatea lor și a familiilor lor, să trăiască în bună înțelegere și în libertate acasă au datoria de a munci pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Vedem cum trăiesc cetățenii europeni, diaspora noastră este acolo, ei simt zi de zi cum este să fii cetățean european, e timpul să devenim și noi cetățeni europeni. Sunt sigur că împreună vom reuși, nu va fi ușor, dar cu multă răbdare și perseverență ne vom asigura că viitorul nostru și al copiilor noștri va fi în pace și bunăstare”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că inițiativa organizării unui referendum privind integrarea europeană a R. Moldova în aceeași zi cu alegerile prezidențiale a fost lansată de președinta Maia Sandu. Ulterior, Parlamentul a modificat legislația, astfel încât cele două exerciții să poată fi desfășurate în aceeași zi. Pe 16 aprilie curent, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv propunerii formulate de 46 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate privind inițierea unui referendum republican constituțional ce vizează aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md