04:48:34 16.04.2024
Stiri

Generalul Iarnă îl sfidează pe Putin, ceilalți generali trag concluzii

Actualitate 14.01.2024 10:15 Vizualizări1664 Autor: Ziarul National
Generalul Iarnă îl sfidează pe Putin, ceilalți generali trag concluzii


Trustia, elegii politikoase

Balonul demnității și sine statorniciei ecleziastice a Mitropolitului Vladimir al Chișinăului și al întregii Republico Moldove s-a dezumflat din nou lamentabil, de parcă l-a spart cineva cu furculița. Astă-toamnă, într-o epistolă polemică adresată șefului său, bravul mitropolit a dat din răsputeri alarma, atrăgând atenția întâi stătătorului lumii ruse asupra faptului că corabia pravoslavnică riscă să rămână fără credincioșii moldoveni, care refuză să urmeze cursul crucișătorului „Moskva”, se simt oripilați de stropirea cu agheasmă a rachetelor și bombelor lansate asupra creștinilor ucraineni de către frații lor velicoruși. Mitropolitul găsea atunci explicabilă, firească și inevitabilă părăsirea unei corăbii aflate pe un curs periculos, păgân, anticreștin și trecerea creștinilor ortodocși moldoveni la Biserica Neamului lor.

Însă în pastorala sa de Crăciunul de după anul nou, același mitropolit a dat uitării mesajul epistolei revoluționare, chemându-și turma să rămână pe corabia pravoslavnică în derivă, oriunde s-ar îndrepta aceasta, să nu dea ascultare celora „care fac dezbinări și sminteli”, vorbindu-le de întoarcerea la biserica lor canonică.

Ce l-ar fi putut determina pe mitropolitul Vladimir să efectueze această piruetă dizgrațioasă e o întrebare retorică. Ca departament al KGB în perioada sovietică, Biserica ortodoxă rusă a devenit, prin drept de moștenire, ramură a FSB, în cadrul căreia gradele inferioare se subordonează celor superioare. Până și polcovnicii, şi generalii care vin la patriarh cu propriile idei ies de acolo cu ideile șefului. Ceea ce miră e cum a fost posibil în general ca în capul mitropolitului să se nască niște idei personale? O fi lucrat ucrainenii, SBU, serviciul de spionaj militar al lui Kirilo Budanov?

Acum stau și mă gândesc la rușii care îngheață în casele lor, când de fapt era planificat să înghețe europenii boicotați de Gazprom. Se pare că generalul Iarnă nu i se mai supune lui Putin, îl sfidează în mod deschis și acesta nu e un semn prea bun pentru Rusia și armata rusă din Ucraina. Exemplul generalului Iarnă ar putea fi urmat și de alți generali și atunci soarta lui Putin va fi pecetluită.

Al vostru logodedal, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md