17:42:31 28.03.2024
Stiri

„Gazprom” cere 1 054 de dolari pentru gazul livrat în R. Moldova, în baza contractului semnat în 2021. „De ce compania „ruso-transnistreană” „Moldovagaz” continuă să perceapă bani de la cetățenii, dacă livrează tot gazul în Transnistria?”

Actualitate 31.01.2023 14:14 Vizualizări2019 Autor: Ziarul National
„Gazprom” cere 1 054 de dolari pentru gazul livrat în R. Moldova, în baza contractului semnat în 2021. „De ce compania „ruso-transnistreană” „Moldovagaz” continuă să perceapă bani de la cetățenii, dacă livrează tot gazul în Transnistria?”


Concernul rusesc „Gazprom” va livra gazul în februarie, în baza contractului semnat în toamna anului 2021, la prețul de 1 054 de dolari/mia de metri cubi, a anunțat astăzi directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban. La fel ca și în lunile decembrie 2022 și ianuarie 2023, gazul procurat de la „Gazprom”, în baza contractului semnat la finele lunii octombrie 2021, va fi livrat în Transnistria.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, nu înțelege cum este calculat prețul la gaz pentru R. Moldova, în condițiile în care cotațiile bursiere în ianuarie au oscilat în jurul la 600 de dolari.

„De ce „Gazprom” livrează la acest preț (1 054 de dolari), când cotațiile bursiere au oscilat în jur de 600 de dolari? Nimeni nu înțelege. Vadim Ceban a promis să publice argumentarea prețului de 1 230 dolari pentru luna ianuarie, doar că nu a spus exact în ce an se va întâmpla acest lucru. Nu exclud că prețul stabilit de „Gazprom” apare din pod și are drept scop să justifice mișmașul cu cedarea întregului volum Transnistriei.

Dar în acest context apar alte întrebări. Dreapta Nistrului mai are nevoie de „Moldovagaz”? Vreau să înțeleg de ce „Energocom”, care este în acest moment unicul furnizor de gaze și o companie cu capital public de stat de 100%, nu devine operator de distribuire a gazelor pentru consumători finali. De ce e nevoie de schema cu intermediarul „Moldovagaz”, care presupune cheltuieli suplimentare pentru populație și agenți economici din R. Moldova? Mult mai ușor ar fi implementat și pachetul III energetic.

Poate cineva are grijă ca această companie cu capital majoritar ruso-transnistrean să-și recupereze devieri financiare? Poate cineva se gândește la rambursarea împrumutului de peste un miliard de lei? Dar aici parcă avem gajat tot sistemul de transport de gaze, care poate trece în proprietatea R. Moldova. Cu părere de rău, domeniul energetic în partea ce ține de furnizarea gazelor și energiei electrice rămâne în întunericul schemelor obscure”, a conchis Slusari.

Autoritățile constituționale au declarat anterior că R. Moldova nu va plăti nici un leu pentru gazele livrate de „Gazprom” în Transnistria. Consumatorii din dreapta Nistrului sunt asigurați cu gaze procurate de „Energocom” dintr-un împrumut de 300 de milioane de euro acordat de BERD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md